Hvem har skitnest hender?

En ny studie avslører hvem som slurver mest med håndhygienen. Vasker du hendene ofte nok?

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er den amerikanske bransjeforeningen The Soap and Detergent Association (SDA) som står bak rapporten.

Den viser at sju av ti ikke vasker hendene lenge nok til at bakterier og skitt blir effektivt fjernet, skriver nettstedet Medical News Today. 36 prosent av de som deltok i undersøkelsen, vasket heller ikke hendene sine etter at de hadde hostet eller nyst.

Undersøkelsen er basert på telefonintervju med mer enn 660 foreldre til barn i skolealder. I tillegg har lærere, skolehelsesøstre og annet helsepersonell og studenter innenfor ulike helsefag fylt ut spørreskjema. Så hvem er de største syndebukkene?

Les også: Fingrene er bakteriebombe

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer


Helsepersonell best
SDA har gitt de ulike gruppene karakterer fra A til D, best til dårligst, og det er ikke tvil om hvem som bør kjøpe inn litt såpe:

Helsepersonell: B+
Mødre: B-
Lærere: B-
Fedre: D+
Studenter: D

Forskerne understreker imidlertid at resultatene kan være unøyaktige siden folk har en tendens til å lyve om håndvasken.

Vil du sjarmere det motsatte kjønn, bør du imidlertid ta deg sammen på hygienefronten:

Over 60 prosent av helsepersonellet som deltok i studien, rapporterte at de vasket hendene mer enn ti ganger om dagen. Og 97 prosent svarte at de alltid vasket hendene etter at de hadde vært på do.

- Det er betryggende å høre at helsepersonell skårer best. De skal beskytte både seg selv og andre mot infeksjoner, påpeker Siri Helene Hauge, lege ved avdeling for infeksjonsovervåking ved Folkehelseinstituttet.

Skitnere enn vi tror
Langt flere fedre enn mødre svarte at de aldri vasket hendene etter at de hadde hostet eller nyst. Fedrene vasket også sjeldnere hendene etter å ha vært på do.

Bakteriene florerer imidlertid på kvinnenes kontorpulter:

Og studenter har tydeligvis andre ting på bruke tida på enn å vaske hendene: 22 prosent sier de ikke vasker seg hver gang de har vært på do og 41 prosent dropper håndvasken når de hoster eller nyser.

- Med tanke på at forkjølelses- og influensasesongen nærmer seg, er god håndhygiene helt nødvendig i forhold til å infeksjonskontroll. Håndvask er spesielt viktig på skoler og arbeid, hvor bakterier lurer i hvert hjørne og hvert håndtrykk, sier Nancy Bock i SDA til Livescience.

Hauge mener det absolutt er rom for forbedring i den norske håndhygienen.

- Mange vasker ikke hendene fordi de ikke ser at de er skitne og da tror de alt er greit. Det er også mange som ikke tror at håndvask har så god effekt som det faktisk har, og derfor dropper de det, sier Hauge.

Hun oppfordrer oss til å vaske hendene etter hvert toalettbesøk, hver gang vi skal spise, når vi har vært ute og kommer hjem, hvis vi har hostet eller generelt er skitne på hendene.

Fortsatt ikke overbevist? Les mer om håndhygiene på Lommelegen:

Å vaske eller ikke vaske...

Er du nøye med å vaske hendene? (Avsluttet)
Ja, selvfølgelig! Jeg vasker hendene fem-ti ganger om dagen.(65%) 2153
Jeg må vel innrømme at jeg slurver litt, særlig før måltider og hvis jeg hoster.(29%) 958
Orker ikke bruke tida på det. Tror ikke håndvask er så viktig som mange skal ha det til.(6%) 212
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer