Hvem har stjålet din ID?

Norsk senter for informasjonssikring vil ta initiativ til en landsomfattende registrering av id-tyverier.

Publisert
Sist oppdatert

Ingen vet hvor mange nordmenn som blir frastjålet identiteten sin. Ikke en gang Kripos' datakrimavdeling, vet hvor mange id-tyverier som anmeldes. Politiet i distriktene fører nemlig ingen egen statistikk som viser tall på id-tyverier.

– Vi har helt klart behov for bedre registreringsrutiner for datakriminalitet. Id-tyverier inngår ofte som en del av andre typer kriminalitet og registreres derfor ikke som egen sak, sier Berit Solstad i Kripos.Norsk senter for informasjons-sikring (NorSIS) vil ta initiativ til en landsomfattende registrering av slike tyverier, skriver Newswire i en pressemelding.

Ingen har oversikten

Per i dag har hverken politiet, Datatilsynet eller databransjen har noen oversikt over problemets omfang.

– Vi har et klart inntrykk av at det blir stadig flere id-tyverier, men vi mangler tall. Det haster med å få til et samarbeid for å kartlegge omfanget av id-tyverier, hvordan de skjer og hvor store verdier som går tapt, sier leder Tore Larsen Orderløkken i NorSIS til Newswire.

Har du fått frastjålet din ID? Illustrasjon: Per Ervland.
Har du fått frastjålet din ID? Illustrasjon: Per Ervland. Vis mer


NorSIS vil nå ta kontakt med politiet, Datatilsynet, myndighetene og aktører i databransjen for å få på plass en nasjonal registrering av id-tyverier.

Utspekulert

Datasikkerhetsselskapet Kantega støtter initiativet til et slikt nasjonalt register.

– Både enkeltmennesker, bedrifter og offentlige etater er sårbare når stadig flere av våre daglige oppgaver utføres på nettet. Vi trenger en samlet oversikt over denne typen datakriminalitet. Metodene for å stjele folks identitet blir mer og mer utspekulerte, sier Kantegas administrerende direktør Gunnar Nordseth.

Id-tyverier skjer både på og utenfor internett. For eksempel når en blir frastjålet lommebok med bankkort og førerkort, eller pass. Ditt personnummer kan brukes til å handle, inngå avtaler eller tegne abonnementer. Brev og dokumenter med personnummer, kontonummer eller andre strengt personlige opplysninger kan bli stjålet eller omadressert.

Register

Vil du ha et slik register? (Avsluttet)
Ja(92%) 147
Nei(8%) 12
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Ifølge Nordseth skjer id-tyveri på nettet stort sett på usikre nettsteder. Det finnes en frivillig ordning, Nsafe, men dessverre er det få norske nettbutikker som tar seg råd til å være med i denne ordningen.

Kilde: Newswire

Mer forsikringsstoff fra DinSide:


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer