Hvem kan jeg låne ut bilen min til?

Mange bileiere har stilt seg dette spørsmålet. Men i forhold til ditt ansvar som bileier og i forholdet til bilforsikringen er ikke det viktigste spørsmålet hvem du låner ut bilen til, men hvordan!

Publisert

Så lenge du bare låner ut bilen din kortvarig går du som regel fri for erstatningsansvar selv om låntager viser uaktsomhet og forvolder skade . Dette gjelder uansett om de som låner bilen er familiemedlemmer eller venner. Forutsetningen er selvfølgelig at de som låner bilen tilfredsstiller de krav din forsikring har satt til sjåførens alder og/eller erfaring.

Fri disposisjonsrett

Det er når du som bileier har gitt den som låner bilen fri disposisjonsrett at du virkelig kan komme i klemme. Fri disposisjonsrett er et diffust uttrykk, men rettspraksis viser at når du låner ut bilen i mer enn tre til fem dager så regnes det som fri disposisjonsrett. Vær spesielt oppmerksom på at forholdet til din ektefelle/samboer eller andre medlemmer av husholdningen. For disse regnes selv korte turer som "fri disposisjonsrett".

Fri disposisjonsrett medfører at forsikringsselskapet "identifiserer" den som låner bilen med deg som eier av bilen. Dersom du reiser på ferie en uke og du låner bilen din ut til samboeren, kameraten din, eller et medlem av husholdningen - så bør du kunne stole på vedkommende. Dersom denne personen ved uaktsom kjøring forårsaker en ulykke, sier forsikringsselskapet at det er du som eier som har erstatningsansvaret.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer