Hvem kan kreve nummeret, og kan jeg nekte?

Vi har fødselsnummer for at det offentlige skal klare å skille oss fra hverandre. Det er flere private og offentlige instanser som har lovbestemt rett til bruk, mens andre har fått konsesjon.

Publisert
Sist oppdatert

Datatilsynet har gitt blant annet sykehus og kredittopplysningsforetak rett til å bruke fødselsnummer.

Grunnen er egentlig enkel: Sykehusene må være sikre å på at de gir behandling til rett person, og kredittopplysningsforetakene bruker fødselsnummeret til å skille enkeltmennesker med samme navn fra hverandre.

Saklig behov og…

I følge Datatilsynet kan fødselsnummer kun brukes når det foreligger saklig behov, og når det er umulig å oppnå tilfredstillende identifikasjon ved bruk av andre metoder, som for eksempel navn, adresse, fødselsdato, medlems- eller kundenummer.

Hvem kan kreve å få fødselsnummeret ditt?

Om den behandlingsansvarlige har hjemmel i lov for å innhente fødselsnumre, er du forpliktet til å oppgi ditt. Sjefen din kan for eksempel kreve å få fødselsnummeret. Arbeidsgiveren må f.eks. føre det på lønns- og trekkoppgaven, slik at skattemyndighetene kan vite hvor mye lønn du har mottatt og hvor mye skatt du har betalt.

Det er viktig at skattemyndighetene ikke skriver din inntekt og dittskattetrekk på en annen person. Fødselsnummeret brukes som maskinell identifikasjon av skatteyteren ved bruk av blant annet forenklet selvangivelse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer