Hver femte norske nettbutikk risikerer avviste betalinger

Strengere krav for nettbetalinger i EU-regionen.

STRAMMER INN: EU krever snart at kjøp over 300 kroner må bekreftes med en ekstra faktor. Foto: Karolina Grabowska/Pexels
STRAMMER INN: EU krever snart at kjøp over 300 kroner må bekreftes med en ekstra faktor. Foto: Karolina Grabowska/Pexels Vis mer
Publisert

Formålet med EUs reviderte betalingstjenestedirektiv, PSD 2, er å bedre forbrukernes rettigheter og å forebygge svindel på nettet i Europa.

Ekstra autentisering

Nå strammer EU inn reglene hva gjelder betaling på nett. Snart kreves det nemlig at kjøp over 30 euro (drøye 300 kroner med dagens kurs) må bekreftes med sterk kundeautentifikasjon.

Altså er det ikke nok å plotte inn kortnummer og utløpsdato når du skal betale på nett - i tillegg må betalingen bekreftes med BankID, SMS fra banken eller lignende løsninger, ifølge en pressemelding fra Nets.

Risikerer avvisning

Opprinnelig trådte dette i kraft allerede i september i fjor, men fristen har blitt utsatt fordi mange nettbutikker og leverandører av betalingstjenester ikke var klare ennå. Men etter hvert som stadig flere nå baker inn støtte for ekstra autentisering, vil butikkene som henger etter risikere å få betalingen avvist.

Hva skjer når du betaler med kort? Hvordan oppdages potensielle farer? Og hvordan fungerer egentlig kontaktløs NFC-betaling? Video: Per Ervland Vis mer

Akkurat hvor mange nettbutikker som per i dag ikke støtter kravene fra den europeiske banktilsynsmyndighet, EBA, vites ikke, men analytikere har beregnet at det kan gjelde så mye som 20-30 prosent av alle kjøp på nettet innenfor EU.

«Norske nettbutikker er generelt langt fremme i implementeringen av totrinnsbekreftelse sett i forhold til nettbutikker i mange andre land, men opp mot hver femte er fortsatt ikke kommet i gang, og disse risikerer derfor å få blokkert deres online betalinger fremover», sier Ardalan Fadai, salgssjef i Nets med ansvar for online betalinger.

Dog understrekes det at det i hovedsak er mindre nettbutikker som ikke tilfredsstiller de skjerpede kravene i EU.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer