Hver femte norske nettbutikk risikerer avviste betalinger

Strengere krav for nettbetalinger i EU-regionen.

STRAMMER INN: EU krever snart at kjøp over 300 kroner må bekreftes med en ekstra faktor. Foto: Karolina Grabowska/Pexels
STRAMMER INN: EU krever snart at kjøp over 300 kroner må bekreftes med en ekstra faktor. Foto: Karolina Grabowska/Pexels Vis mer
Publisert

Formålet med EUs reviderte betalingstjenestedirektiv, PSD 2, er å bedre forbrukernes rettigheter og å forebygge svindel på nettet i Europa.

Ekstra autentisering

Nå strammer EU inn reglene hva gjelder betaling på nett. Snart kreves det nemlig at kjøp over 30 euro (drøye 300 kroner med dagens kurs) må bekreftes med sterk kundeautentifikasjon.

Altså er det ikke nok å plotte inn kortnummer og utløpsdato når du skal betale på nett - i tillegg må betalingen bekreftes med BankID, SMS fra banken eller lignende løsninger, ifølge en pressemelding fra Nets.

Risikerer avvisning

Opprinnelig trådte dette i kraft allerede i september i fjor, men fristen har blitt utsatt fordi mange nettbutikker og leverandører av betalingstjenester ikke var klare ennå. Men etter hvert som stadig flere nå baker inn støtte for ekstra autentisering, vil butikkene som henger etter risikere å få betalingen avvist.

Akkurat hvor mange nettbutikker som per i dag ikke støtter kravene fra den europeiske banktilsynsmyndighet, EBA, vites ikke, men analytikere har beregnet at det kan gjelde så mye som 20-30 prosent av alle kjøp på nettet innenfor EU.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer