Hverdagsvalg tapper hjernen

Latte eller cappucino? Stor eller liten? Med eller uten sukker? De små valgene gjør det vanskeligere å fokusere på viktigere ting

Colourbox.com: Mister du oversikten dersom du står overfor altfor mange valg? Foto: Colourbox.com
Colourbox.com: Mister du oversikten dersom du står overfor altfor mange valg? Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kjenner du at hodet fylles til randen når noen spør deg om hvordan du vil ha kaffen? Blir du helt svimmel av å ta avgjørelsen om du skal lese ukeblad, dagens avis eller en god bok? Ta bane, trikk eller bil?

Det er ikke noe å kimse av, for ny forskning viser at daglige små valg spiser opp vår mentale kapasitet og går på selvkontrollen løs.

For mange hverdagslige avgjørelser gjør at vi rett og slett mister evnen til å fullføre et større prosjekt eller gjennomføre små, hverdagslige oppgaver, ifølge nettstedet Livescience.

Les også: Ny hjerne?

Begrenset hjernekapasitetValgets kvaler er et merkelig paradoks, mener studieforfatter Kathleen Vohs, professor i markedsføring ved University of Minnesota Carlson School of Management.

- Vi elsker å ha mange valg, men samtid blir den menneskelige psyken svært lett overveldet av dem, sier hun til Journal of Personality and Social Psycology.

Vohs og hennes team har gjennom sju år gjennomført en rekke eksperimenter for å finne ut hvordan vi tar valg. Gjennom hjernescanning fant de blant annet ut at god selvkontroll deler plass med den delen av hjernen som tar avgjørelser, planlegger og regulerer våre handlinger.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer