Hverdagsvalg tapper hjernen

Latte eller cappucino? Stor eller liten? Med eller uten sukker? De små valgene gjør det vanskeligere å fokusere på viktigere ting

Colourbox.com: Mister du oversikten dersom du står overfor altfor mange valg? Foto: Colourbox.com
Colourbox.com: Mister du oversikten dersom du står overfor altfor mange valg? Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Noen har mye viljestyrke og lett for å ta valg, mens andre har mindre av begge deler


Kjenner du at hodet fylles til randen når noen spør deg om hvordan du vil ha kaffen? Blir du helt svimmel av å ta avgjørelsen om du skal lese ukeblad, dagens avis eller en god bok? Ta bane, trikk eller bil?

Det er ikke noe å kimse av, for ny forskning viser at daglige små valg spiser opp vår mentale kapasitet og går på selvkontrollen løs.

For mange hverdagslige avgjørelser gjør at vi rett og slett mister evnen til å fullføre et større prosjekt eller gjennomføre små, hverdagslige oppgaver, ifølge nettstedet Livescience.

Les også: Ny hjerne?

Begrenset hjernekapasitet
Valgets kvaler er et merkelig paradoks, mener studieforfatter Kathleen Vohs, professor i markedsføring ved University of Minnesota Carlson School of Management.

- Vi elsker å ha mange valg, men samtid blir den menneskelige psyken svært lett overveldet av dem, sier hun til Journal of Personality and Social Psycology.

Vohs og hennes team har gjennom sju år gjennomført en rekke eksperimenter for å finne ut hvordan vi tar valg. Gjennom hjernescanning fant de blant annet ut at god selvkontroll deler plass med den delen av hjernen som tar avgjørelser, planlegger og regulerer våre handlinger.

- Vi tror at overforbruk av den ene delen gjør at dette området slites ut og at det dermed ikke er overskudd igjen til å holde ut til målet er nådd, sier Vohs til Livescience.

Colourbox.com: Mister du oversikten dersom du står overfor altfor mange valg? Foto: Colourbox.com
Colourbox.com: Mister du oversikten dersom du står overfor altfor mange valg? Foto: Colourbox.com Vis mer


- Litt for enkelt
Psykolog Beate Nilsen har ikke lest hele studien men mener at dette høres ut som en litt forenklet versjon av virkeligheten.

- Hjernen er ikke så enkel at det kun ett område involveres når vi skal ta et valg eller når vi skal holde oss til et mål, sier hun til DinSide Helse.

Les også: Mindre redd med tykk hjerne

- Det er sant at hjernen har en begrenset kapasitet, men den er ikke begrenset til å kunne ta noen enkle valg i løpet av dagen for så ikke å klare å holde seg til et mål man har satt seg, forklarer hun.

Blir flinkere
Forskerne fant også ut at de forsøkspersonene som tok mange valg før de skulle utføre en handling som krevde viljestyrke, hadde mindre viljestyrke i oppgavene enn de som hadde færre valg å ta først.

Nilsen mener imidlertid at viljestyrke varierer fra person til person, blant annet på bakgrunn av historie, vaner og evner. Mens enkelte har gode innarbeidede strategier som gjør det enkelt for dem å ta valg, sliter andre seg ut i slike situasjoner.

- Noen har mye viljestyrke og lett for å ta valg, mens andre har mindre av begge deler. Jeg tenker at den personlige stilen og erfaringen til folk kan ha like mye å si her som Vohs's teori om begrenset hjernekapasitet. Hjernen vår endrer seg og danner nye spor etter hvert som vi lærer og opplever nye ting, understreker hun.

Nilsen er også mer optimistisk til at vi takler mange valg.

- Etter hvert som man møter på små og store valg i hverdagen blir man mer og mer trent til å ta disse valgene, mener hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer