Hvert tredje barn er forsikret

Men er det nødvendig?

Hvert tredje barn er forsikret
Publisert
Sist oppdatert
Å erklære et barn medisinsk invalid er både en alvorlig og vanskelig sak. Jørgen Hurum, barnelege


Omtrent 400.000 norske barn har egen forsikring, skriver Aftenposten i dag.

En mor Aftenposten har snakket med, oppfatter at innføringen av obligatorisk ulykkesforsikring for skolebarn, er et tegn på at også politikerne mener at dette er nødvendig.

Fra 1. juli i år ble det nemlig obligatorisk for alle landets kommuner og fylkeskommuner å forsikre sine skoleelever mot ulykker i skoletiden. Mange kommuner har også forsikret barna i kommunale barnehager mot ulykker i barnehagetiden. I tillegg er alle barn under tolv år forsikret av idrettslaget, når laget er tilsluttet Norges Idrettsforbund, skriver Aftenposten.

Dette dekker staten

Offentlige ytelserer ment å dekke særskilte utgifter og tapt arbeidsinntekt som følge av barns sykdom, skader, ulykker eller funksjonshemning. Ytelsene dekker blant annet:

Utvidet rett til omsorgspenger når barnet er kronsik sykt.

Pleiepenger når barnet har livstruende sykdom eller psykisk utviklingshemning.

Ekstrautgifter når barnet har varig sykdom eller funksjonshemning.

Tilpasning av bolig når barnet har nedsatt funksjonsevne.

Tilleggspensjon når barnet er født ufør, eller blir minst 50 prosent arbeidsufør innen man fyller 26 år. Nå er pensjonen for unge uføre 173.532 kroner per år. Det forutsettes alvorlig og klart dokumentert sykdom. (Kilde: Aftenposten)


Bør sikres av det offentlige

Offentlige ytelser og trygd vil sikre et minimum, men mange forsikrer barna i tillegg. Ifølge forsikringsselskapet Gjensidige skyldes to av tre utbetalinger fra barneforsikringer sykdom, mens én tredjedel skyldes ulykker. En privat barneforsikring vil hjelpe på ulike måter, dersom sykdom eller uhell skulle ramme din families økonomi, skriver Aftenposten.

Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt har tidligere uttalt til NRK at forsikringsbransjen feilinformerer kundene når de ikke opplyser om at Overformynderiet i stor grad bestemmer over pengene som blir utbetalt på private barneforsikringer.

Les mer: Uverdig med barneforsikring

NRK viste til flere tilfeller hvor foreldre ble nektet nødvendige investeringer fordi Overformynderiet satte foten ned.

Barneombud Reidar Hjermann har uttalt at det er samfunnets ansvar å gi barn et verdig liv etter ulykker, og synes det er uverdig at ett av fire norske barn har egen forsikring.

Les vilkårene nøye

I stedet for å krangle med forsikringsselskapet og Overformynderiet hvis ulykken skulle være ute, har du tenkt på at du kan spare og selv sikre barna dine? I DinSide mener vi det er flere grunner til å være skeptiske til barneforsikring. Her finner du tre gode grunner til å droppe barneforsikringen

I 2004 gjorde DinSide en undersøkelse som viste at fire av seks forsikringsselskaper utbetaler hovedsummen bare hvis barnet blir erklært medisinsk invalid. Leder for barnelegeforeningen, Jørgen Hurum, sa den gang følgende:

- Å erklære et barn medisinsk invalid er en både alvorlig og vanskelig sak. En erklæring om varig medisinsk invaliditet forutsetter at legen ser intet utviklingspotensiale, og en slik konklusjon vil en lege ytterst sjelden kunne trekke for et barn.

Les mer: Verdiløse barneforsikringer

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer