Hvilken lånetype bør du velge?

Bør du velge serielån eller annuitetslån? Hva er egentlig forskjellen?

Hvilken lånetype bør du velge?
Publisert

Du fikk kanskje spørsmålet da du tok opp boliglån: Ønsker du serielån eller annuitetslån? Du visste kanskje ikke om forskjellen mellom lånetypene, så det ble et tilfeldighetenes valg.

Mange banker tar utgangspunkt i at du ønsker et annuitetslån. Ønsker du serielån, må du altså ofte selv si fra til banken.

Hva er annuitetslån?

Hvis du velger annuitetslån, betaler du et fast månedlig terminbeløp. I begynnelsen er avdragdelen av terminbeløpet liten samtidig som rentedelen er stor. Etter hvert som lånet betales ned, blir rentedelen mindre og avdragdelen større.

Hva er serielån?

Hvis du velger serielån, betaler du i tillegg til renter et fast avdrag på lånet hver måned. I begynnelsen er terminbeløpet større enn ved et annuitetslån. Etter hvert blir terminbeløpet mindre fordi rentene reduseres.

Hva bør du velge?

Om du skal velge serie- eller annuitetslån, avhenger av to forhold. For det første av de rent økonomiske forholdene, hva som lønner seg mest. For det andre av når du ønsker at hovedtyngden av betalingen skal finne sted.

Regneeksempelet i tabellen nedenfor viser at den effektive renten for begge lånetypene er lik. Den effektive renten er et uttrykk for den pris som låntaker i gjennomsnitt må betale for å låne en krone i ett år. At den effektive renten er lik, betyr at du betaler samme pris for begge lånene.Det som gjenstår å vurdere er derfor hva som er mest praktisk for deg. Ønsker du at lånet skal være billig i starten, bør du velge et annuitetslån. Har du derimot råd til å betale en høyere pris i starten, og ønsker at lånet skal bli billigere senere i løpetiden, bør du velge et serielån.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer