Hvilken melkesjokolade er billigst?

Freias eventyrsjokolade er over dobbelt så dyr som den billigste plata.

STORE FORSKJELLER: Vil du handle Freias melkesjokolade så billig som mulig, er det bare ett av disse produktene du bør velge.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
STORE FORSKJELLER: Vil du handle Freias melkesjokolade så billig som mulig, er det bare ett av disse produktene du bør velge. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Freia Melkesjokolade har aldri hatt hardere konkurranse siden den ble lansert i 1906.

De norske sjokolademakerne har derfor brettet opp ermene og lanserer stadig nye varianter, med alt fra luftbobler til Oreo-kjeks. At disse kan være dyrere, ligger i kortene.

Men også den rene, klassiske melkesjokoladen finnes nå i en haug ulike pakninger. Også her med digre prisforskjeller. Dette til tross for at selve produktet, altså sjokoladen, er prikk lik i alle utgavene.

Velger du feil, risikerer du å betale over dobbelt så mye for nøyaktig samme produkt.

Få med deg: Så mye dyrere er det å kjøpe tubeprodukter

Minst sjokolade er dyrest

Her ser du prisene på de ulike variantene, hentet inn på Meny Oslo City 4. april 2014:

Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


DYR: Et lite eventyr er den dyreste sjokoladen Freia selger, med en kilpris på over 370 kroner.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
DYR: Et lite eventyr er den dyreste sjokoladen Freia selger, med en kilpris på over 370 kroner. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

  • Den desidert billigste utgaven er ikke overraskende også den største: Freias sjokoladeplate på 200 gram.
  • Den minste er dyrest: Et lite eventyr. Disse små pakkene på 24 gram til under 10-krona virker billige i seg selv, men kiloprisen er over 130 prosent høyere enn den største plata.
  • Velger du plata med 200 gram, får du tre plater med totalt 600 gram sjokolade for under hundrelappen. Kjøper du eventyrsjokoladen får du 11 plater, med bare 264 gram totalt.

  • Prisene stiger i takt med jo færre gram du kjøper, med ett unntak: Melkehjerter. Disse er 90 prosent dyrere enn den største sjokoladeplata, til tross for at du kjøper 130 gram.
Sparer du egentlig noe ved å kjøpe refillprodukter? Vi har sjekket!

Billigere å lage store

– Det er som regel dyrere å produsere mindre forpakninger, forteller kommunikasjonssjef Celin Huseby i Freia-eieren Mondelez Norge til DinSide.

200-gramsplatene skal gå aller raskest å få gjennom Freias samlebånd. Hele sjokoladen støpes i én form, til én plate med enkel emballasje, og 60 tonn slike plater kan produseres hvert døgn. Dermed blir de også billigst for deg å kjøpe.

– Det forklarer hvorfor mindre plater er dyrere, men hvorfor er den store pakken med Melkehjerter såpass kostbar?

– Ett hjerte veier bare noen gram hver, og hvert hjerte må støpes ett og ett. Det tar mer tid og ressurser. Dessuten har Melkehjerter litt mer fancy emballasje, som kan åpnes og lukkes, forteller Huseby.

Det samme gjelder melkerull: Også her blir det mange støpinger per pakke, som koster mer penger.

Vi har testet 2014-modellene i godterihylla – dette bør du fylle påskeegget med

DYRERE Å LAGE: Spesielle produkter som Melkerull og Melkehjerter koster mer for Freia å lage, og mer for deg å kjøpe.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
DYRERE Å LAGE: Spesielle produkter som Melkerull og Melkehjerter koster mer for Freia å lage, og mer for deg å kjøpe. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


– Ikke spis hele selv!

Rent kilopris-messig lønner det seg altså å kjøpe mye sjokolade av gangen. Men ernæringsmessig kan det være bedre å begrense seg til mindre pakninger, om du vil unngå overspising.

Kjøper du store sjokoladeplater for å spare penger?

(Avsluttet)
Ja, og hele blir gjerne spist opp(53%) 2102
Ja, og spiser ikke alltid opp hele(24%) 960
Nei, kjøper store når det trengs(23%) 922
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Samtidig fortsetter debatten, spesielt i USA, om hvordan overdimensjonert, usunn og billig «king sized»-mat bidrar til fedmeepedemien.

Og Freia innrømmer at deres store 200-gramsplater selges med «en slags kvantumsrabatt», som Huseby kaller det.

– Hva tenker Freia om effekten prisene deres kan ha på folkehelsa?

– Vi ser på 200-gramsplata som en delepakke, og oppfordrer ikke folk til å se på denne som noen énmanns-porsjon, svarer Huseby i Mondelez Norge.

– Samtidig er emballasjen laget slik at den kan forsegles igjen, så man ikke trenger å spise hele plata på én gang.

Blir vanlig sjokolade litt for sunt for deg? Vi har prøvd frityrstekt sjokolade!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer