Hvilken nettbokhandel er best?

Hvilken nettbokhandel er best? Stem på din favoritt og se hva andre DinSide-lesere mener.

Konkurransen om bokelskernes gunst er knallhard. Hvilken av disse nettbokhandlene er din favoritt? Si din mening i vår uhøytidelige avstemning. Foto: Jogrim Aabakken
Konkurransen om bokelskernes gunst er knallhard. Hvilken av disse nettbokhandlene er din favoritt? Si din mening i vår uhøytidelige avstemning. Foto: Jogrim Aabakken Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke mange år siden verdens lesehester var pent nødt til å kjøpe sine bøker i fysiske bokhandler. Lanseringen av amazon.com i 1995 innledet imidlertid en revolusjon i bokbransjen. Plutselig kunne bokelskere med tilgang til PC og internett velge blant millioner av boktitler samlet på ett sted - og den litterære verden ble aldri helt den samme igjen.

Lanseringen av amazon.com og andre utenlandske nettbokhandlere var spesielt interessant sett fra et norsk perspektiv. Dette fordi Norge har en av verdens høyeste merverdiavgiftsatser (25 prosent) - kombinert med et meget lavt fribeløp (200 kroner) ved handel i utlandet. Denne kombinasjonen sørger for at det blir lite lukrativt å kjøpe varer som koster mer enn 200 kroner fra utlandet.

Momsfritak

Bøker er imidlertid fritatt for merverdiavgiften, noe som betyr at heller ikke 200-kronersgrensen gjelder. Dermed kan norske kvinner og menn kjøpe så mange og så dyre bøker de vil i utenlandske nettbutikker uten å frykte overraskende ekstrautgifter i form av moms, toll eller forenklet tollbehandling. Resultatet er at den norske bokhandler-bransjen er utsatt for knallhard konkurranse fra utlandet.

Foreløpig alene om norske bøker

Hva mener du?

Hvilken nettbokhandel liker du best? (Avsluttet)
haugenbok.no(23%) 295
capris.no(13%) 174
tanum.no(11%) 136
amazon.co.uk(10%) 125
bokkilden.no(8%) 107
amazon.com(7%) 93
play.com(7%) 92
Ingen av dem(3%) 44
norli.no(3%) 42
cappelendamm.no(3%) 36
studia.no(2%) 32
akademika.no(2%) 28
libris.no(2%) 23
ark.no(2%) 21
notabene.no(1%) 17
amazon.ca(1%) 12
gnist.no(1%) 11
bokfeber.no(1%) 7
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


De norske aktørene har imidlertid møtt utfordringen med friskt mot - og alle bokhandelkjeder med respekt for seg selv har i dag nettbutikker med et stort utvalg av bøker. Som vi viste i denne artikkelen, opererer også flere norske nettbokhandler med moderate fraktkostnader. Og samtlige tilbyr deg identisk fraktkostnad uansett hvor mange - og tunge - bøker du skulle velge å bestille per ordre.

Og heldigvis - sett fra norske bokhandleres perspektiv - er det foreløpig ingen utenlandske aktører som fører norske bøker - eller utenlandske bøker med norsk tekst.

Tar med Amazon og Play

I begynnelsen av februar ba vi dere stemme over Norges beste elektronikk-nettbutikk og dere svarte med å tildele komplett.no en overlegen seier. I slutten av februar ba vi dere kåre den beste film-nettbutikken, noe som resulterte i seier for cdon.com. Sistnevnte avstemning resulterte imidlertid i svært få stemmer, noe vi antar har sammenheng med at mange lesere i debattfeltet ytret sterk misnøye med at play.com ikke var blant kandidatene.

Vi har derfor denne gangen under tvil bestemt oss for å ta med amazon.ca (Canada), amazon.com (USA), amazon.co.uk (Storbritannia) og play.com (Jersey). Dette til tross for at det etter vårt syn strengt tatt ikke er rettferdig å sammenligne disse med bedrifter som er nødt til å forholde seg til den norske Angrerettloven spesielt og det norske kostnadsnivået generelt.

17 kandidater

Vi har denne gangen valgt å ta med to utenlandske aktører, play.com og pioneren Amazon. De ulike Amazon-butikkene (vi har tatt med Canada, Storbritannia og USA) opererer med relativt kompliserte fraktkostnader, mens play.com kan lokke med fri frakt. Foto: play.com
Vi har denne gangen valgt å ta med to utenlandske aktører, play.com og pioneren Amazon. De ulike Amazon-butikkene (vi har tatt med Canada, Storbritannia og USA) opererer med relativt kompliserte fraktkostnader, mens play.com kan lokke med fri frakt. Foto: play.com Vis mer


Det betyr at avstemningen denne gangen omfatter hele 17 kandidater. Hvilken av disse har du best erfaring med? Stem på din favoritt!

Vår uhøytidelige avstemning vil være aktiv til mandag 22. mars og du kan om ønskelig stemme på to eller flere butikker - eller protestere ved å stemme "ingen av dem". Juks i form av automatisk stemmegivning og andre tekniske løsninger er ikke tillatt. Slike stemmer vil som vanlig bli fjernet av vår IT-avdeling. Men engasjement i form av tipsing av venner og kolleger er selvsagt helt i orden.

Glad i å ytre meninger? Her foregår for tiden en avstemning over Norges beste byggevarekjede. Og her kan du stemme over hvilken bil som fortjener tittelen "Årets verdensbil 2010".

Helt uinteressant?

I tidligere avstemninger DinSide har gjennomført, har enkelte lesere påstått at slike uhøytidelige kåringer er helt uinteressante fordi de utelukkende blir en rangering av hvilke butikker som har flest kunder. Vår innvending er at det som regel er en grunn til at en butikk eller en kjede har klart å lokke til seg mange kunder: Nemlig det faktum at kundene er relativt fornøyd med å handle der. Vi tror derfor ikke at det nødvendigvis er nok å være størst for å vinne slike kåringer, noe mange av våre bilrelaterte avstemninger har vist.

Du kan bidra

Har vi glemt en viktig nettbokhandel? Send en epost til journalisten. Vil du begrunne din stemme? Eller har du egne positive eller negative erfaringer med noen av kjedene på listen? Del med andre leserne i debatten.

Les også:

  • Bøker: Hvor mye må du betale for frakt?
  • Komplett.no overlegent mest populær
  • CDon.com overlegent mest populær
  • Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer