Så lang tid bruker nettbutikkene på å levere

Hvilken nettbutikk leverer varene kjappest? Vi har testet!

Over tre døgns forskjell fra raskeste til tregeste butikk!

FORSKJELL: Samme tastatur ble sendt fra fem nettbutikker. Ett av dem kom fram tre dager etter det første. Foto: Tore Neset
FORSKJELL: Samme tastatur ble sendt fra fem nettbutikker. Ett av dem kom fram tre dager etter det første. Foto: Tore Neset Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange av oss foretrekker å kjøpe gaver og ting til oss selv på nettet framfor å stå i kø i kassa.

Ifølge SSB handlet 75 prosent av nordmenn mellom 16 og 79 år på nett i fjor, og vi vil tippe at det ikke blir færre i år.

Men hvor lang tid tar det egentlig fra du bestiller varen til du har den på kjøkkenbordet? Vi bestilte et kablet Microsoft-tastatur til rundt 150 kroner fra fem av de mest populære nettbutikkene.

Fire nettbutikker og én kjede

Alle de fem tastaturene ble bestilt til vår egen adresse i Oslo mandag 20. november rundt klokka 10.

Vi bestilte fra Komplett, Dustin Home, Deal, Multicom og Teknikmagasinet, og forsikret oss om at at samtlige hadde dem på lager.

De fire første er valgt ut fordi de er rene nettbutikker, altså uten fysiske butikker noe sted i landet.

Teknikmagasinet tok vi med for å få et bilde av hvordan en kjede med til sammen 31 butikker fra Tromsø til Kristiansand konkurrerer på effektivitet når det gjelder netthandel. Kjeden er svensk, og har butikker både i Norge, Sverige og Finland.

FRAMME: Tastaturet fra Komplett kunne vi hente allerede tidlig om morgenen dagen etter. Foto: Tore Neset
FRAMME: Tastaturet fra Komplett kunne vi hente allerede tidlig om morgenen dagen etter. Foto: Tore Neset Vis mer

To fraktselskaper

Både på selve varen og frakten var prisen litt forskjellig i de ulike butikkene. Siden dette var en test av tida som går med til sending og administrasjon, la vi ikke vekt på dette.

Med samtlige sendinger ba vi om tilbakemelding både tekstmelding på mobil og via e-post. I tillegg fulgte vi sendingens gang via pakkesporing på henholdsvis PostNord og Posten, de to fraktselskapene som ble brukt.

Vi brukte den billigste og trolig den tregeste fraktveien for alle pakkene.

Slik gikk det:

REISERUTA: Oversikten fra Komplett viser at denne nettbutikken har et velsmurt fraktsystem. Foto: Tore Neset
REISERUTA: Oversikten fra Komplett viser at denne nettbutikken har et velsmurt fraktsystem. Foto: Tore Neset Vis mer

Komplett
Bestilling registrert: 20/11 kl. 9:53
Ordrebekreftelse: 20/11 kl. 9:53
Kvittering (e-post): 20/11 kl. 15:40
Sendingsbekreftelse: 20/11 kl. 15:43
Hentemelding fra Postnord: 21/11 kl. 8:23

Dustin Home
Betalingsbekreftelse: 20/11 kl. 9:49
Bestillingsbekreftelse: 20/11: 9:59
Sendingsbekreftelse: 20/11 kl. 11:24
Melding fra Posten om pakke på vei: 21/11 kl. 7:17
Hentemelding fra Posten: 21/11 kl. 14:29

Deal
Bestillingsbekreftelse: 20/11 kl. 9:52
Sendingsbekreftelse 20/11 kl. 13:38
Hentemelding fra Posten 22/11 kl. 7:54

Multicom
Bestillingsbekreftelse: 20/11 kl. 10:00
Sendingsbekreftelse 21/11 kl. 11:11
Hentemelding fra Posten 23/11 kl. 8:59

Teknikmagasinet
Bestillingsbekreftelse: 20/11 kl. 9:57
Sendingsbekreftelse: 21/11 kl. 8:10
Hentemelding fra Postnord 24/11 kl. 9:44

Komplett soleklar vinner

Komplett er landets største nettbutikk og også en av de eldste. Det er derfor kanskje ikke så overraskende at akkurat de vant med god margin. De får med dette vårt Best i test-stempel på levering.

KOMPLETT BEST: Nettbutikken Komplett.no er raskest på levering i vår test, og får dermed vårt Best i test-stempel.
KOMPLETT BEST: Nettbutikken Komplett.no er raskest på levering i vår test, og får dermed vårt Best i test-stempel. Vis mer

Nøyaktig 23 timer og 37 minutter tok det fra varen ble bestilt til den var framme i vår nærbutikk ved Risløkka T-banestasjon fem og en halv kilometer nord for Oslo sentrum.

Dustin Home-tastaturet dukket opp seks timer og seks minutter seinere, altså 29 timer og 20 minutter etter bestilling.

Med Deal måtte vi vente helt til onsdag morgen før vi kunne hente tastaturet vårt. Nøyaktig 46 timer og to minutter brukte nettbutikken.

Multicom brukte nesten ytterligere ett døgn: 70 timer og 59 minutter.

Jumboplassen i pakkekappløpet tar Teknikmagasinet, som brukte hele 95 timer og 13 minutter. Altså nesten fire dagers fartstid.

ENDELIG FRAMME: Tastaturet vårt kunne hentes fredag morgen, vel å merke på et annet sted enn nærmeste PostNord-butikk. Foto: Tore Neset
ENDELIG FRAMME: Tastaturet vårt kunne hentes fredag morgen, vel å merke på et annet sted enn nærmeste PostNord-butikk. Foto: Tore Neset Vis mer

Hvor er proppen i systemet?

Komplett holder til på Kullerød utenfor Sandefjord, 1 time og 37 minutters kjøring fra vært hentepunkt i Oslo. Der har nettbutikken også sitt lager, sentralt plassert for transport til hele det folkerike Østlandet.

PostNord-appen viser at det ble gitt beskjed om pakkeforsendelse fra Komplett mandag kl. 15:43.

Litt ut på kvelden, kl. 20:10, ble pakka registrert som ankommet i Oslo. Grytidlig om morgenen neste dag, kl. 4:55, startet den reisen mot utleveringsstedet, der den ankom 7:57.

Dustin Home-pakka ble innlevert til Postens terminal og videresendt kl. 2:33 natt til tirsdag.

Ingen informasjon

Tastaturet ankom hentestedet Meny Vollebekk 6,5 kilometer nord for Oslo sentrum kl. 14:17 tirsdag ettermiddag.

IKKE TREFF: Sendingsnummeret til Deal.no lot seg underlig nok ikke spore. Men pakka kom fram. Foto: Tore Neset
IKKE TREFF: Sendingsnummeret til Deal.no lot seg underlig nok ikke spore. Men pakka kom fram. Foto: Tore Neset Vis mer

Med Deal fant vi underlig nok verken sporingsinformasjon hos Posten/Bring eller bestillingen registrert på vår konto i nettbutikken.

Heller ikke lenkene i e-postene og tekstmeldingene vi fikk ga noe resultat. Men pakka kom altså fram, om enn etter nærmere to døgn.

Multicom sendte pakka med Posten fra Kristiansand kl. 18:54 tirsdag kveld, altså nærmere ni timer etter at vi bestilte den. Og mens det vanligvis tar om lag fire og en halv time å kjøre fra Kristiansand til Oslo, tok altså transporten nærmere 38 timer!

Sendes fra utlandet

Mest interessant er det kanskje å se hva som gjør at Teknikmagasinet ikke klarer å få pakka fram til mottager før det har gått nærmere tre dager.

Tollpost mottok såkalt EDI-informasjon kl. 8:09 om morgenen tirsdag. Først torsdag ettermiddag (14:40) ble tastaturet sendt Oslo. Klokka 9:24 fredag morgen er tastaturet framme på Postnords utleveringssted , et ubekvemt stykke unna nærbutikken vår på tross av at befrakteren (PostNord) er den samme som Komplett-sendingen.

Muligens overså vi muligheten for å endre mottaksstedet.

SINKE: Teknikmagasinet har hovedlager i denne bygningen i Eskilstuna, Sverige. Det kan være årsaken til at de brukte fire dager på å levere et tastatur til oss. Foto: Prologis.se.
SINKE: Teknikmagasinet har hovedlager i denne bygningen i Eskilstuna, Sverige. Det kan være årsaken til at de brukte fire dager på å levere et tastatur til oss. Foto: Prologis.se. Vis mer

Teknikmagasinet sender sine varer fra et lager i Eskilstuna i Sverige - om lag 12 mil vest for Stockholm. Dustin har også sitt hovedlager om lag samme sted, så det er ikke sikkert at dette er årsaken til at pakka fra Teknikmagasinet bruker nærmere fire døgn før den ankommer bestemmelsesstedet i Oslo.

Likevel er det flere flaskehalser her. Fra vi bestilte varen til den ble registrert hos Tollpost tok det 22 timer og 12 minutter, altså litt under et døgn.

Deretter tok det to døgn, 14 timer og 40 minutter til varen ble mottatt i Oslo. Så ytterligere 11 timer og 14 minutter før var blir sendt videre til PostNords hentepunkt, der den ankommer tre timer og 18 minutter senere.

Velg riktig butikk

Vi tar alle forbehold om flaskehalser som ikke kommer fram av opplysningene vi fikk (eller ikke fikk, i tilfellet Deal.no) via de to transportselskapene PostNord og Posten/Bring.

Likevel er vi ikke tvil: Dersom du skal kjøpe en enkelt vare de stort sett har til samme pris overalt, er det smart å velge en stor nettbutikk med et lager nær deg.

Forskjellen på den raskeste og den tregeste nettbutikken i denne enkelttesten var formidabel: Hele tre døgn, 1 time og 21 minutter.

Og da er altså mottakeradressen i Oslo. Vi kommer tilbake med en test der vi sjekker hvor lang tid det tar for tilsvarende pakker å nå en adresse på et mindre sted.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer