Hvilken pizza er sunnest?

Vi har testet, og svaret vil garantert overraske deg.

Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ferdigpizza har ikke det beste ryktet rent helsemessig. DinSide ville finne ut om noen av typene som framstår som sunnere enn andre faktisk er det. Svaret skulle overraske oss.

Til testen valgte vi pizzaer som skiller seg ut enten fordi de inneholder magert kjøtt, ikke har kjøtt, eller har spesielle ingredienser som gjør at de gir et sunnere inntrykk.

Vi inkluderte en vanlig pizza Grandiosa i testen, for å ha noe å måle de «sunne» pizzaene i forhold til.

Vi har ikke tatt hensyn til smak eller pris i denne testen, kun til sunnhetsgrad. Og for å analysere den hyret vi inn Ina Garthe.

Ina Garthe jobber i ernæringsavdelingen i Olympiatoppen. Foto: Wenche Hoel-Knai
Ina Garthe jobber i ernæringsavdelingen i Olympiatoppen. Foto: Wenche Hoel-Knai Vis mer


Hun er utdannet idrettsfysiolog ved Idrettshøgskolen og har hovedfag i vektregulering. Garthe er nå ansatt i en stipendiatstilling på Idrettshøgskolen og jobber i ernæringsavdelingen ved Olympiatoppen. Hun holder også på med en mastergrad i idrettsernæring, og har klinisk utdanning innen spiseforstyrrelser.

- Alle disse variantene av ferdigpizza har et relativt likt innhold i forhold til ingredienser. Det som skiller de fleste er om det er kun ost, og da masse ost, eller om det er kylling eller skinke på som betyr et magrere produkt med mer protein. Det vil derfor fokuseres på andel mettet fett, protein, sukker og salt som kan avgjøre hvem som er den bedre varianten, sier Garthe.

Originale margherita

Hvilken pizza er sunnest?


På grunn av mye ost, og dermed en del mettet fett, kommer Margherita orginale dårligere ut enn de andre (11 g fett vs 5,9 g fra Margherita glutenfri).

Margherita glutenfri, Casa di mama (fire oster) og Grandiosa spelt

Hvilken pizza er sunnest?


Casa di mama og Ristorante er meget like i forhold til ernæringsmessig innhold. Ristorante kommer sterkere ut av testen grunnet mindre andel mettet fett og salt. Dette skyldes hovedsakelig at Ristorante har mindre ost og kyllingkjøtt på sin pizza.

Ristorante Pollo, First price og vanlig Grandiosa

Hvilken pizza er sunnest?


First price pizza kommer ganske bra ut på grunn av et høyere proteininnhold og lavere fettinnhold. Grandiosa er også i samme gata, mens Grandiosa spelt er noe høyere i fettinnhold og salt men ellers ganske lik.

Les også: Bli slank med restemat
Les også: Spis sunt på budsjett

Testens store overraskelse er altså vanlig pizza Grandiosa. Den skulle være med som representant for vanlig ferdigpizza - DinSide ville se hvordan pizzetyper som framstår som sunnere klarte seg i forhold. Grandiosaen seiler helt uventet opp som en av testens vinnere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer