Hvilken prevensjon passer deg?

Les alt om de forskjellige mulighetene i DinSides prevensjonsguide:

Hvilken prevensjon passer deg?
Publisert
Sist oppdatert

Å hoppe av i svingen fungerer som regel dårlig, og kondom er det eneste som garantert beskytter mot seksuelt overførbare sykdommer.

Her er en komplett oversikt over prevensjonsmidlene som finnes i Norge og en vurdering av deres fordeler og ulemper. Les og lær!

Kondom
Kondom er et tynt gummihylster som rulles på stiv penis. Benyttes under hele samleiet. Tuppen av kondomet skal alltid klemmes sammen før du ruller den på penis. Dette gjøres for å klemme ut luft, noe som reduserer risikoen for at kondomet kan sprekke. Unngå rifter i gummien og pass på at kondomet ikke glir av når penis trekkes ut av skjeden. Kondomets sikkerhet økes dersom det kombineres med sæddrepende skum eller krem. Kastes etter bruk.

Fordeler:
Kan brukes av alle. Beskytter mot kjønnssykdommer, også HIV smitte. Kan kjøpes overalt. Ingen bivirkninger. Gummiallergi kan forekomme.

Ulemper:
Kan gli av under samleiet hvis det ikke brukes riktig. Kan forstyrre og virke lite romantisk. Noen mener at følsomheten på penis nedsettes.

Sikkerhet:
Svært sikkert når det brukes riktig!

Kondomer er en beste beskyttelsen mot kjønnsykdommer. FOTO: Colourbox.com
Kondomer er en beste beskyttelsen mot kjønnsykdommer. FOTO: Colourbox.com Vis merPessar
Pessar er en elastisk gummiskål som tilpasses av legen, kjøpes på apoteket og settes inn i skjeden slik at den dekker livmorhalsen. Det skal brukes sammen med sæddrepende krem og finnes i forskjellige størrelser.

Det kan settes inn når som helst før samleiet og skal sitte på plass i minst 6 timer etterpå. Ved nytt samleie en time eller mer etter at pessaret er satt inn, bør ekstra sæddrepende krem innføres i skjeden med en sprøyte. Pessaret bør ikke være i skjeden mer enn et døgn. Det fjernes med en finger, vaskes og tørkes etter bruk.

Pessar kan brukes av de fleste kvinner. Etter fødsel eller senabort bør legen kontrollere pessarstørrelsen fordi skjeden kan være større enn før.

Fordeler:
Kan brukes av de fleste kvinner. Pessar merkes ikke under samleiet. Det kan settes inn på forhånd og har ingen bivirkninger. Det nedsetter risikoen for betennelse i livmorhalsen (klamydia og gonorè) fordi den sæddrepende kremen hemmer bakterier.

Ulemper:
Pessarstørrelsen må tilpasses av lege eller annet helsepersonell. Kvinnen må kunne kjenne på seg selv i skjeden og avgjøre om pessaret sitter riktig. Dersom pessaret glemmes i skjeden, kan dette føre til lett svie.

Sikkerhet:
Pessar med sæddrepende krem er et sikkert prevensjonsmiddel dersom det anvendes og ikke blir liggende i nattbordskuffen. Legen bør kontrollere at kvinnen kan sette pessaret ordentlig på plass.


P-sprøyten inneholder det kvinnelige kjønnshormonet gestagen. Det påvirker eggstokkene, slik at eggcellene ikke modnes. Når det ikke finnes noen moden eggcelle, skjer det heller ingen eggløsning. Ingen eggløsning - ingen graviditet.

Fordeler:Gestagenet påvirker slimet i skjeden, slik at det blir tykkere og seigere. Det gjør at det er vanskeligere for sædcellene å svømme igjennom. Dessuten gjør det livmorslimhinnen tørr og tynn. Dette gjør det ikke særlig attraktivt for en eventuelt befruktet eggcelle å slå seg til der. Slimhinnen er nemlig nødt til å være tykk og næringsrik for at cellen skal kunne vokse og utvikle seg til et foster. Til sammen gjør alt dette p-sprøyten til et meget sikkert prevensjonsmiddel.

Ulemper:
P-sprøyten beskytter ikke mot kjønnsykdommer. Det er det bare kondom som gjør.

Sæddrepende midler
Sæddrepende midler brukes sammen med kondom eller pessar. Sæddrepende krem, skum, gele eller stikkpiller inneholder non-oxynol 9 som dreper sædceller og hemmer bakterier og virus. Det føres inn i skjeden ved hjelp av en innføringshylse eller med en finger.

Skjedestikkpillene krever 15 minutters virketid før beskyttelse oppnås, mens krem, gele og skum virker umiddelbart. Ved nytt samleie bør en ny porsjon krem, skum, gele eller stikkpille anvendes.

Fordeler:
Kjøpes på apoteket uten resept. Få bivirkninger. Sjelden allergi. Beskytter delvis mot kjønnssykdommer. Kan virke som glidemiddel ved samleiet.

Ulemper:
Sædceller kan slippe gjennom slik at sikkerheten reduseres. Krem og skum kan virke klissete. Kan medføre irritasjon i skjeden.

Sikkerhet:
Midlene bør ikke brukes alene. Mindre sikker enn de andre barrieremetodene.

P-piller
P-pillene hindrer eggløsning og påvirker livmorslimhinnen slik at det blir vanskelig for et befruktet egg å feste seg. Dessuten blir slimet i livmorhalsen mindre gjennomtrengelig for sædceller.

Mange er bekymret for sikkerheten og bruken av p-piller. Om du vil vite mer om p-pillene bør du lese denne saken: Alt om p-pillene

Fordeler:
P-pillene er et av våre sikreste prevensjonsmidler. De gir regelmessige blødninger, forstyrrer ikke samleiet og er enkle å bruke. Kvinner som bruker p-piller har mindre enn halvparten så stor risiko for å få svangerskap utenfor livmoren, kreft i eggstokkene eller livmoren, samt godartede svulster i brystene.

I tillegg har p-pillene ofte en gunstig effekt på kviser, på sjenerende hårvekst og på muskelknuter i livmoren. Menstruasjonsblødningene blir ofte kortere og mindre, uregelmessige blødninger reduseres og menstruasjonssmertene minsker. Risikoen for egglederbetennelse og sterilitet kan også reduseres.

Ulemper:
I de første månedene kan enkelte kvinner få lette bivirkninger som kvalme, hodepine, ømhet i brystene, uregelmessig blødning eller dårlig humør. Dette gir seg snart. Lysten på samleie kan avta, men det er forbigående. En sjelden gang kan p-pillebrukere få en liten stigning i blodtrykket. Noen kan få forbigående problemer med kontaktlinsene som skyldes redusert utskillelse av tårevæske.

Ved sjenerende bivirkninger utover 3 måneder bør et annet p-pillemerke eller annen prevensjon forsøkes. P-pillene beskytter ikke mot kjønnssykdommer. Ved ukjent partner bør kondom derfor brukes i tillegg. Sæddrepende salve kan også redusere risikoen for å bli smittet.

Husk prevensjon! FOTO: Colourbox.com
Husk prevensjon! FOTO: Colourbox.com Vis merSikkerhet:
P-pillene er et av de mest effektive prevensjonsmidlene, men p-pillenes hormoninnhold er forskjellig. Brukt riktig, er den nesten 100 prosent sikker.

Østrogenfri p-pille
Østrogenfri p-pille hemmer effektivt eggløsning og har dermed samme sikkerhet som vanlige p-piller og med den samme margin for glemming av pillene. Den kan brukes av alle som vurderer en hormonell prevensjonsmetode, også de som ammer.

Fordeler:
Kan brukes av kvinner som ammer.

Ulemper:
Uregelmessige blødninger hos noen få.

Sikkerhet:
Samme sikkerhet som kombinasjonspillen. Brukt riktig er den nesten 100 % sikker.

P-ringen
P-ringen er en myk, fleksibel ring som settes inn i skjeden av kvinnen selv. Ringen inneholder østrogen og gestagen, men i mindre mengder enn p-piller. Frigivelsen av hormon er jevn, og påvirkes ikke av oppkast og diaré. Den skal ligge i skjeden i 3 uker. Etter 3 uker skal man ta ringen ut av skjeden, og etter en uke legges en ny ring inn.

Ringen virker som en p-pille ved at den forhindrer eggløsning. Den kan brukes av alle som vurderer hormonell prevensjonsmetode.

Fordeler:
Månedlig prevensjon som er enkel å bruke. Man slipper å huske en pille hver dag. Lite bivirkninger, spesielt uregelmessige blødninger. Ellers som for p-piller. Svært godt likt av de fleste som har prøvd den.

Ulemper:
Man må huske å fjerne og sette inn en ny ring. En sjelden gang ubehagelig for partner. Ellers som for p-piller.

Sikkerhet:
Like sikker som p-piller.

P-plaster
Det finnes bare en type på det norske markedet, Evra. Plasteret er 4,5 x 4, 5 cm. Det inneholder østrogen og gestagen i samme mengde som de lavest doserte p-piller. Frigivelsen av hormoner gjennom huden er jevn, og påvirkes ikke av oppkast og diaré.

Plasteret skiftes på samme ukedag hver uke. Når man har brukt 3 plaster, tre uker, så har man en uke uten plaster for så å begynne på nytt, - igjen på samme ukedag. Dersom man ønsker å forskyve menstruasjonen kan man bruke 4 eller 5 plaster etter hverandre før man tar en ukes pause. Plasteret virker som en p-pille ved at den forhindrer eggløsning. Det kan brukes av alle som vurderer hormonell prevensjonsmetode.

Fordeler:
Ukentlig prevensjon som er enkel å bruke. Man slipper å huske pille hver dag. Ellers som for p-piller.

Ulemper:
Plasteret er forholdsvis stort og dermed lite diskret. Man må huske å fjerne og sette på nytt plaster hver uke. Ellers som for p-piller.

Sikkerhet:
Like sikker som p-piller.

Minipiller
Minipiller er tabletter som kun inneholder ett enkelt hormon, gestagen. Pillene virker ved å forandre slimproppen i livmorhalsen slik at sædcellene har vanskelig for å nå opp til livmoren og egglederne. Dessuten påvirkes livmorslimhinnen slik at egget har vanskelig for å feste seg. I noen tilfeller hemmes også eggløsningen.

Minipillene skal tas hver dag, helst på samme tidspunkt. Hvis du glemmer en minipille, er det viktig at du tar en ny pille innen 27 timer etter siste tablett. Går det mer enn 27 timer siden du tok siste p-pille må du beskytte deg ekstra mot graviditet de neste 14 dagene, pillene tas som normalt.

Spiral
Spiral er en liten gjenstand av plast som settes inn i livmorhulen. Spiralen kan ha en kobbertråd rundt skaftet, (kobber-spiral)- eller en hormonkjerne (hormon-spiral, samme type hormoner som i minipiller).

Kobberspiral:
Spiralene finnes i forskjellig form og størrelse.
Spiralen hindrer egget i å feste seg i livmoren. Dessuten kan kobberet hemme sædcellenes bevegelighet gjennom livmoren.

Fordeler:
Høy sikkerhet. Lang brukstid. Virker med en gang den er lagt inn i livmoren.

Ulemper:
Kobberspiralene kan gi kraftigere menstruasjon og av og til menstruasjonssmerter. Spiralen beskytter ikke mot infeksjon. Hyppig partnerskifte og ukjent partner er den største risiko for infeksjon og utvikling av egglederbetennelse. Spiralen i seg selv er ikke farlig. Derfor bør kvinner med flere partnere eller ukjent partner bruke barrierebeskyttelse i tillegg. Yngre kvinner som ikke har født barn bør helst unngå spiral.

Hormonspiral:
Det finnes bare en type på markedet, Levonova. Hormonspiralen hemmer veksten av livmorslimhinnen og gjør slimet i livmorhalsen ugjennomtrengelig for sædceller. I tillegg hemmer den sædcellenes bevegelighet gjennom livmoren.

Fordeler:
Høy sikkerhet. Lang brukstid. Virker med en gang den er lagt inn i livmoren. Den reduserer menstruasjonsblødningen og er nyttig hos kvinner som har kraftige og langvarige blødninger. Den kan også redusere menstruasjonssmerter.

Ulemper:
Yngre kvinner som ikke har født barn bør helst unngå spiral.

NB: Spiraler settes inn hos lege. Selve innsettingen kan være litt ubehagelig. Det er ikke farlig, og smerten går fort over. Spiralen er effektiv i 5-10 år avhengig av hvilken type som er valgt. Kvinnen kan selv kontrollere at spiralen er på plass ved at hun kjenner tråden i mormunns-åpningen (med en finger i skjeden). Spiral satt inn i 40 års alderen trenger ikke skiftes. Blir du gravid med spiral, bør spiralen fjernes snarest, da det ellers er risiko for spontanabort eller for tidlig fødsel.

Sikkerhet:
Når spiralen er plassert riktig og sitter der den skal, er sikkerheten på nivå med p-pillen.

Implantater
Det finnes to produkter på markedet. En type har en hormonstav, den andre to. Felles for dem er at de settes inn under huden på innsiden av overarmen for en periode på 3 år eventuelt 5 år for typen med to staver. Stavene er i størrelse omtrent som en fyrstikk. De inneholder forskjellige typer av hormonet gestagen.

Implantat virker ved at de hindrer eggløsning og påvirker slimet i livmorhalsen slik at sædcellene har vanskeligere for å nå opp til livmoren og egglederne. Metoden kan brukes av alle som trenger sikker langtidsprevensjon, og som ønsker et østrogenfritt alternativ.

Fordeler:
Sikker prevensjon over lang tid. Rask tilbakevending av eggløsning etter bruk.

Ulemper:
Uregelmessig menstruasjonssyklus. Eventuelt kan menstruasjonen bli helt borte. Må legges inn og fjernes av lege som er trent i å gjøre det.

Sikkerhet:
Nesten like sikkert som sterilisering.

Prevensjonscomputer
I løpet av syklusen forandrer kroppen seg både hormonelt og temperaturmessig. De forskjellige computerene til salgs måler disse forandringene og kan utifra denne informasjonen fortelle om du er fruktbar (kan bli gravid) eller ikke fruktbar. Noen computere baserer seg på temperaturmålinger (temperaturen din stiger litt rett etter eggløsningen) - disse kalles BabyComp, LadyComp eller Pearly. Andre baserer seg på målinger i urinen (Persona). En prevensjonscomputer er altså en videreføring av det man har kalt kalendermetoden.

Fordeler:
Man slipper å bruke hormonpiller og det finnes ingen bivirkninger. Dersom man ønsker å bli gravid vet man når man har størst sjanse for å "treffe" kan brukes av de fleste, dog må man ha regelmessig menstruasjon.
Du kan kjøpe disse via produsent på internett, og materiell etterhvert kan kjøpes på apoteket. Du trenger ikke resept for å kjøpe computeren.

Ulemper:
Dyr å kjøpe inn (avhengig av typen, men bruker du den lengre blir det billigere.) Du må må måle temperaturen ofte, kan være tungvint i tillegg må du bruke andre prevensjonsmidler i usikre perioder

Sikkerhet:
Beskytter ikke mot kjønnssykdommer (det gjør kun kondom!.) Den er ikke egnet for deg med uregelmessig menstruasjon.

Sterilisering
Sterilisering er en endelig prevensjonsmetode. En mann eller kvinne som er blitt sterilisert, kan ikke lenger få barn. Det er derfor klokt å overveie på forhånd om det er andre prevensjonsmetoder som er bedre egnet før man velger sterilisering. Sterilisering av kvinner skjer ved en liten operasjon hvor egglederne lukkes. Sædcellene kan da ikke lenger nå fram til egget og befrukte dette. En kvinne som er sterilisert vil fortsatt ha sin hormonproduksjon og eggløsning som tidligere. Sexlysten forandres ikke. Sterilisering kan foretas i forbindelse med keisersnitt eller abortinngrep. Noen kvinner får langvarige blødningsforstyrrelser etter sterilisering.

Sterilisering av menn er en liten operasjon som kan foregå poliklinisk med lokal bedøvelse. Under operasjonen fjernes et lite stykke av sædlederne slik at sædcellene ikke kan passere ut i urinrøret. En mann som er sterilisert vil fortsatt kunne få utløsning. Sædvæsken er uforandret, men inneholder ikke sædceller. Mannen produserer fortsatt hormoner, og sexlysten påvirkes ikke.

Hvem kan steriliseres?
Enhver som har fylt 25 år kan steriliseres. Yngre personer må søke om spesiell tillatelse. Det er kun den som er helt sikker på at han eller hun ikke bør man la det være.

Fordeler:
Sterilisering er en permanent løsning for dem som ikke ønsker flere barn.

Ulemper:
Operasjonen er endelig, dvs. det er svært sjelden den kan gjøres om. Inngrepet hos kvinner kan av og til gi komplikasjoner.

Sikkerhet:
Den sikreste prevensjonsmetode som finnes. Gir ingen beskyttelse mot kjønnssykdommer, men det er svært sjelden at steriliserte kvinner får egglederbetennelse.

Femidom:

Nødprevensjon
Uønsket graviditet kan inntreffe etter et samleie uten prevensjon, spesielt hvis samleiet har skjedd rundt eggløsningen. Risikoen for å bli gravid er da ca. 20 %. Som nødløsning finnes to måter å forhindre at et befruktet egg fester seg i livmoren:

1. Spesielle hormontabletter tas i store doser innen 72 timer etter samleiet. Preparatene reseptfrie og kan kjøpes på apotek. En viss fare for fosterskader kan forekomme hvis svangerskapet fortsetter. Metoden er ikke helt sikker. Kortvarig, men kraftig kvalme og brekninger er vanlig. Ny kontroll hos lege etter 3-4 uker er viktig for å utelukke graviditet og for å få ordentlig prevensjonsveiledning.

2. Innsetting av spiral innen 5 dager etter det ubeskyttede samleiet, kan hindre graviditet. Småblødninger kan forekomme de første dagene. Dessuten foreligger infeksjonsfare dersom samleiet fant sted med tilfeldig partner. Hos en kvinne som ønsker spiral som varig prevensjon er dette et godt alternativ.

Usikre metoder:

"Sikre" perioder

Muligheten for å bli gravid er størst i dagene rundt eggløsningen. Teoretisk sett kan man derfor unngå å bli gravid ved ikke å ha samleie i denne perioden. Lengde på syklus og tidspunkt for eggløsning varierer imidlertid fra kvinne til kvinne. Dette gjør sikre perioder til en svært usikker «prevensjonsmetode».

Avbrutt samleie

Dersom samleiet blir avbrutt før sædavgang, kan dette hindre graviditet. Men enkelte sædceller kan likevel komme ut i skjeden før selve sæduttømmingen. Dessuten kan sædceller fra huden omkring skjeden bevege seg inn i skjeden. Viljen til å avbryte samleiet kan svikte under selve samleiet - det kan være vanskelig å hoppe av i tide. Gir ingen beskyttelse mot kjønnssykdommer.

(Kilde: www.prevensjon.net og Lommelegen.no)

Sist oppdatert: 11.05.2008

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer