Billigste kontantkort:

Hvilket kontantkort bør du velge?

Relativt store prisforskjeller, særlig hva gjelder databruk. Ett kontant-abonnement kan for eksempel koste 700 kroner for 30 sekunder med datanedlasting.

UTEN FASTE KOSTNADER: Bruker du mobiltelefonen lite, kan et kontantkort være midt i blinken. Men det er ganske store forskjeller på hva mobiloperatørene tilbyr. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
UTEN FASTE KOSTNADER: Bruker du mobiltelefonen lite, kan et kontantkort være midt i blinken. Men det er ganske store forskjeller på hva mobiloperatørene tilbyr. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det var mer vanlig for noen år tilbake, men fortsatt er det mange som velger kontantkort i stedet for et vanlig mobilabonnement. Her du betaler du altså på forhånd, og bruken av mobilnettet trekkes fra saldoen din hos operatøren.

Men fortsatt er kontantkort svært utbredt. Ifølge Ekomstatistikken var det i 2018 over 800.000 kontantkort i bruk i Norge, eller om lag i én av sju telefoner.

Kontantkort kan først og fremst være fordelaktig for dem som bruker telefonen veldig lite. Om du bare trenger å kunne bli nådd per telefon, vil et kontantkort gi svært lav kostnad. Mange foreldre velger denne løsningen til barna i stedet for et abonnement, typisk med en «ring meg og legg på»-ordning der den voksne ringer opp igjen.

Men det er heller ikke til å stikke under stol at de som ikke består kredittsjekken ofte blir henvist til kontantkort eller andre forhåndsbetalte ordninger.

Seks operatører

Vi har funnet seks norske operatører som tilbyr kontantkort etter den klassiske modellen: Fyll på med penger på forhånd og bli belastet når du ringer, sender SMS/MMS eller bruker mobildata.

De seks er Telenor, Telia, Onecall (eid av Telia), Talkmore (eid av Telenor), Chilimobil og Mycall (eid av Telia).

Så la oss bare legge på pristabellen med en gang, fargekodet per kategori (hvis du er fargeblind har vi lagt en annen variant her):

Hvilket kontantkort bør du velge?

Ringing og SMS

Som du ser er det to operatører som skiller seg ut med rimelige ringe- og SMS-priser, og det er Talkmore og Onecall, som tar 39 øre i minuttet for ringing i tillegg til startkostnaden på 39 øre. De øvrige tar opp mot en krone minuttet og i startkostnad. På MMS er Mycall rimeligst, med sine 99 øre.

Men det er verdt å merke seg et par ting:

  • Telenor gir deg rabatt på ringeprisen jo mer du fyller på saldoen. Fyller du på med 500 kroner eller mer, går også Telenors ringepris ned til 39 øre, mens du for eksempel ved å fylle på 300 kroner får ringepris på 74 øre.
  • Dersom du har fylt på med en datapakke fra Telia, inkluderer den også fri bruk av samtaler og SMS/MMS. Datapakkene er derfor dyrere enn datapakker hos konkurrentene, som ikke inkluderer ringing/SMS.
  • Talkmore-kunder kan ringe gratis til hverandre.

Husk for øvrig at mange tjenester lar deg ringe gratis om du er koblet til et trådløst nett, for eksempel via Skype, Facebook Messenger, Snapchat eller hva det måtte være.

Mobildata

Å bruke mobildata kan fort bli kostbart med kontantkort. Her varierer prisen per megabyte med tigangeren, men vel så viktig, ja kanskje enda viktigere, er å se på kolonnen med makspris. Dessuten er det flere av operatørene (men ikke alle) som lar deg kjøpe datapakker, som er fordelaktig om du har tenkt til å bruke mer enn bittelitt mobildata.

Her er tabellen igjen så du slipper å skrolle så langt opp og ned (fargeblind-utgave):

Hvilket kontantkort bør du velge?
  • Talkmore tar 1,99 kr per megabyte, med en makspris på 49 kroner per dag (nås etter 25 MB). Du kan bruke inntil 6 gigabyte ekstra innenfor makspris-ordningen i løpet av en måned før hastigheten eventuelt strupes. Alternativt kan du kjøpe datapakker. Det koster 29 kroner for 200 MB, 49 kroner for 500 MB og 79 kroner for 1 GB. Pakkene varer 30 dager eller til de er brukt opp.
  • Onecall tar 1,89 kroner per megabyte, med en makspris på 100 kroner i løpet av en dag (nås etter 53 MB). Når du har nådd denne maksgrensen, strupes hastigheten på abonnementet, og ifølge kundeservice tilbyr OneCall ingen mulighet for å bruke mer data enn det til kontantkortkundene – ei heller datapakker. Altså får du ikke brukt mer enn 53 megabyte data på en dag uten at det går veldig tregt etterpå.
  • Telenor tar hele 10 kroner per megabyte, men har også en makspris på 10 kroner/dag, som da nås etter én megabyte. Hos Telenor kan du bruke maksimalt 500 MB i løpet av en måned innenfor denne maksprisordningen. Telenor tilbyr ikke de klassiske datapakkene å fylle på med, men har en ordning der du kan kjøpe et «årskort» til 499 kroner, som da gir deg 200 MB data hver måned i 12 måneder. Alternativt halvårskort til 399 kroner eller kvartalskort til 299, som også begge gir deg 200 MB data i måneden.
  • Telia tar, i likhet med Telenor, 10 kroner per megabyte, men det er også maksprisen per dag, der du kan bruke inntil 100 megabyte i løpet av en dag før hastigheten eventuelt strupes. Det er mulig å sende en SMS og betale 10 kroner for 100 megabyte ekstra. Telia tilbyr datapakker, som også inkluderer fri bruk av ringing og SMS. Her er prisene 99 kroner for 250 MB (gjelder 14 dager), 249 kroner for 1 GB, 299 kroner for 3 GB, 399 kroner for 6 GB og 499 kroner for 15 GB. Alle pakkene bortsett fra den minste varer i 31 dager, og fra 1 GB og oppover inkluderer den også 1000 minutter ringing til Norden og Baltikum.
  • Chili har den laveste megabyteprisen på 0,99 kroner, og en makspris på 15 kroner per dag, som da nås etter 15 megabyte. Deretter kan du bruke inntil 300 megabyte om dagen, og det er mulig å kjøpe datapakker: 79 kroner for 1GB, 149 kroner for 3 GB, 219 kroner for 6 GB og 299 kroner for 10 GB (varer en måned). Verdt å merke seg med Chilis kontantkort er imidlertid at det er begrenset på hastighet – til 3 megabit per sekund.
  • Mycall tar 2,49 kroner per megabyte og har ingen makspris, så her kan du i praksis tømme kontantkortsaldoen din i løpet av sekunder om du strømmer video eller sjekker farten på nettet med tjenester som Speedtest eller Fast.com. Heldigvis tilbys datapakker med samme priser som Chili, altså 79/149/219/299 kroner for henholdsvis 1/3/6/10 gigabyte med data. Pakkene varer 30 dager.

Ringe utlandet?

Vi lar være å gå i dybden med tanke på å ringe til utlandet, men her er det verdt å merke seg at prisene også varierer. Noen operatører har egne priser for kontantkortkunder som kan avvike fra prisene om du har abonnement, i begge retninger.

Så har du venner eller familie i utlandet som du av og til ringer, kan det punktet også være verdt å sjekke ut på operatørenes nettsider før du eventuelt bytter.

Hvilket kontantkort er best?

Hva som er det beste kontantkortet avhenger litt av hvordan du bruker telefonen. Av de to som er billigst å ringe og sende SMS med, Onecall og Talkmore, ville vi ha valgt sistnevnte, siden Talkmore både tilbyr datapakker og har en makspris per dag som gjør at du kan bruke godt med ekstra data uten at det trenger å koste hele skjorta.

Om du ikke ringer så mye, synes vi også at Chilimobils kontantkort er verdt å trekke frem, med makspris på 15 kroner per dag for inntil 300 MB data og muligheten for datapakker. Ulempen er dog at farten er begrenset til 3 Mbps, men det holder greit til det meste bortsett fra å strømme film med god oppløsning (sosiale medier, surfing på nettet, nettbank, e-post og den slags bør gå helt fint).

Telias datapakker, som også inkluderer fri bruk av samtaler og SMS, gjør at dette nok er kontantkortet som har mest til felles med vanlige abonnementer, gitt at du kjøper slike datapakker.

Både Onecall og Telenor har ganske store begrensninger på bruk av mobildata, der du rett og slett kan oppleve å nå det punktet at du knapt får brukt mobilen på nett, siden du ikke får kjøpt datapakker.

700 kroner - på 30 sekunder!

Se også opp for Mycalls manglende makspris – har du ikke kjøpt datapakke, kan saldoen tømmes på null komma svisj. Vi åpnet fast.com på mobiltelefonen, Netflix' tjeneste for å måle netthastigheten, og brukte der 280 MB i løpet av et snaut halvminutt. Dette hadde kostet oss 700 kroner med et Mycall-kontantkort uten datapakke aktivert.

I våre øyne burde valget altså stå mellom Talkmore, Chilimobil eller Telia.

Forhåndsbetalte abonnementer

For deg med huller i den økonomiske CV-en, tipser vi samtidig om at de fleste operatørene tilbyr abonnement selv om du ikke består kredittsjekken.

Typisk krever de da at du betaler månedsbeløpet på forhånd med bankkort, og at ikke-inkludert bruk, som ringing til spesialnumre eller til utlandet, innholdstjenester og lignende trekkes fra en forhåndsbetalt saldo hos operatøren.

Både Onecall, Talkmore og Mycall tilbyr abonnementer som kan forhåndsbetales med bankkort. Telia, Telenor, Komplett, Hudya og Pepcall nevner også forhåndsbetaling som en mulighet i sine brukervilkår, selv om slike ordninger ikke flagges så høyt på nettsidene deres.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer