Hvis eier truer med nedleggelse

Departementet stiller veldig strenge krav til hva slags argumentasjon som skal overbevise deg om at barnehagen må legges ned hvis ikke du betaler mer enn 2.750 kroner måneden.

Publisert
Sist oppdatert


Dette skriver departementet i høringsnotatet:

3.5.1 Barnehagen ellers vil bli nedlagt av økonomiske grunner

I følge utkastet til forskrifter skal kravene for å ta en høyere foreldrebetaling enn maksimalprisen for trinn 1 være at barnehagen er ”truet av nedleggelse” eller at ”kvaliteten rammes”. Departementet har tolket dette slik at det er ønskelig å gi barnehagene en til å kunne ta en høyere foreldrebetaling i de tilfellene der innføring av maksimalprisen vil gi betydelige økonomiske vanskeligheter. De økonomiske vanskelighetene må vise seg ved at barnehagen står i fare for å måtte nedlegges eller at kvaliteten på tilbudet blir betydelig dårligere.

Krever kvalifisert vurdering

Utkastet sier for det første at barnehageeier kan ta en høyere foreldrebetaling enn maksimalprisen dersom innføring av maksimalpris vil gi barnehagedriften slike økonomiske
vanskeligheter at den må nedlegges. Konklusjonen om at barnehagedriften ellers vil bli nedlagt skal bygge på en kvalifisert vurdering av barnehagedriftens økonomiske situasjon og følgen av inntektstapet ved en lavere foreldrebetaling. Det er barnehageeier som først og fremst skal gjøre en slik vurdering eller få en slik vurdering gjort.

I de tilfellene hvor barnehagen står i fare for å bli nedlagt av ikke-økonomiske grunner, det vil si grunner som ikke relaterer seg til det inntektsbortfallet innføring av maksimalgrensen vil gi, vil barnehageeier ikke kunne fastsette en høyere foreldrebetaling enn maksimalgrensen. Videre vil ikke barnehageeier automatisk kunne sette en høyere foreldrebetaling der barnehagedriften budsjetterer med underskudd. En slik budsjettering vil gi et uriktig bilde avbarnehagens økonomiske situasjon. Det vil i alle tilfeller måtte gjøres en kvalifisert vurdering av barnehagens totale økonomiske situasjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer