Ny boliglov i 2022

«Hvit» oppussing dokumenteres direkte

Nå blir egenerklæringsskjemaet smart og digitalt. Dette kan hindre at du går på en skikkelig salgssmell.

IKKE NOK: På nyåret det holder ikke lenger å krysse «ja» på at kvalifiserte håndverkere er brukt til oppussing av bad eller elektrisk anlegg. Foto: Eilin Lindvoll
IKKE NOK: På nyåret det holder ikke lenger å krysse «ja» på at kvalifiserte håndverkere er brukt til oppussing av bad eller elektrisk anlegg. Foto: Eilin Lindvoll Vis mer
Publisert

Du har kanskje fått med deg den nye avhendingsloven, gjerne omtalt som «boligloven», med tilhørende forskrift som trer i kraft fra 1. januar 2022?

Hvis ikke, dreier endringene seg hovedsakelig om boligselgers opplysningsplikt. Selger må være mer detaljert i sine opplysninger om boligen, og det kommer også nye krav til tilstandsrapporten. Det blir ikke lenger mulig å selge en bolig «som den er».

Og for de som har pusset opp «svart» kan regninga komme først ved boligsalget.

Problemet er nemlig at når du ikke har dokumentasjon på utført arbeid på, for eksempel, badet, tvinges takstmannen til å sette verdien av badet til null.

Fagfolk rett inn i boligdokumentene

For å unngå denne salgssmellen, kan mange av nyårets boligselgere glede seg over utrullingen av en ny tjeneste, som starter allerede nå.

Når de skal fylle ut egenerklæringsskjemaet holder det ikke lenger å krysse «ja» på at kvalifiserte håndverkere er brukt til oppussing av bad eller elektrisk anlegg - det må dokumenteres av fagfolkene.

Derfor er det svært praktisk at det nå kommer et egenerklæringsskjema som er koblet til Boligmappa, slik at når selger krysser av for eksempelvis «oppusset bad», dokumenteres dette med informasjon direkte fra rørleggeren.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.