Ny boliglov i 2022

«Hvit» oppussing dokumenteres direkte

Nå blir egenerklæringsskjemaet smart og digitalt. Dette kan hindre at du går på en skikkelig salgssmell.

IKKE NOK: På nyåret det holder ikke lenger å krysse «ja» på at kvalifiserte håndverkere er brukt til oppussing av bad eller elektrisk anlegg. Foto: Eilin Lindvoll
IKKE NOK: På nyåret det holder ikke lenger å krysse «ja» på at kvalifiserte håndverkere er brukt til oppussing av bad eller elektrisk anlegg. Foto: Eilin Lindvoll Vis mer
Publisert

Du har kanskje fått med deg den nye avhendingsloven, gjerne omtalt som «boligloven», med tilhørende forskrift som trer i kraft fra 1. januar 2022?

Hvis ikke, dreier endringene seg hovedsakelig om boligselgers opplysningsplikt. Selger må være mer detaljert i sine opplysninger om boligen, og det kommer også nye krav til tilstandsrapporten. Det blir ikke lenger mulig å selge en bolig «som den er».

Og for de som har pusset opp «svart» kan regninga komme først ved boligsalget.

Problemet er nemlig at når du ikke har dokumentasjon på utført arbeid på, for eksempel, badet, tvinges takstmannen til å sette verdien av badet til null.

Fagfolk rett inn i boligdokumentene

For å unngå denne salgssmellen, kan mange av nyårets boligselgere glede seg over utrullingen av en ny tjeneste, som starter allerede nå.

Når de skal fylle ut egenerklæringsskjemaet holder det ikke lenger å krysse «ja» på at kvalifiserte håndverkere er brukt til oppussing av bad eller elektrisk anlegg - det må dokumenteres av fagfolkene.

Derfor er det svært praktisk at det nå kommer et egenerklæringsskjema som er koblet til Boligmappa, slik at når selger krysser av for eksempelvis «oppusset bad», dokumenteres dette med informasjon direkte fra rørleggeren.

ØKT VERDI: Riktig oppussing kan heve boligverdien - noe du kan bruke til din fordel ved salg og refinansiering av lån. Video/klipp: Eilin Lindvoll/Ingebjørg Iversen Vis mer

- Dette er et stort steg på veien mot en tryggere og mer transparent bolighandel. De som har brukt seriøse håndverkere til oppussingen, får nå igjen for dette, og samtidig vil kjøpere få et bedre bilde av boligen de har lyst på. Dette er vinn-vinn for alle parter, sier kommunikasjonssjef Eirik Vigeland i Boligmappa.

TRANSPARENT: Dette nye egenerklæringsskjemaet kan bli ganske så nyttig ved boligsalg over nyttår. Foto: Söderberg & Partners
TRANSPARENT: Dette nye egenerklæringsskjemaet kan bli ganske så nyttig ved boligsalg over nyttår. Foto: Söderberg & Partners Vis mer

Det nye egenerklæringsskjemaet rulles ut av Söderberg & Partners, Nordens største selskap innenfor forsikringsmegling og -rådgivning og markedsleder innen boligselger- og boligkjøperforsikring.

- Fare for liv og helse

Det å velge en håndverker som er ufaglært eller jobber «svart», kan også føre til at det oppstår feil som koster dyrt i etterkant, altså lenge før du i det hele tatt tenker på boligsalg, og aller dyrest blir det ofte å velge ufaglært rørleggerarbeid:

- Faglærte rørleggere er spesialister på dagens sofistikerte rørsystemer. Vi ser ofte hvordan ufaglærte blander deler og materialer på en måte som gir svært usikre løsninger med stor fare for rørbrudd og lekkasjer, sier administrerende direktør Kari Øgle Kjensberg i VVS Norge og baderomkjedene Comfort og Bademiljø.

- Det finnes også eksempler på arbeid utført på varmtvannsberedere som gir direkte fare for liv og helse, advarer hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer