Hvitløk beskytter mot flått

Sykefraværet ble nesten borte da de svenske parkarbeiderne begynte å ta hvitløkskapsler for tre år siden.

Publisert
Sist oppdatert

Vegar K. Vatn

- Helt faktastisk, sier parkarbeiderne til Aftonbladet.

På parkförvaltningen i Ronneby har antallet bitt minsket til nesten null siden personalet startet å ta hvitløkskapsler for tre år siden. Parkvesenets sjef hadde hørt at jegere hadde testet hvitløk for å minske problemet med flått da de var ute i felten - et studie som ble gjort ved Lundt universitet.

Han bestemte seg for å teste det på personalet sitt. På våren og sommeren ble de ofte rammet av bitt ettersom de jobbet i busker og kratt, der flåtten holder til. Bittene førte til flere sykemeldinger.

God investeringForsøket startet for tre år siden. Personalet fikk fire Kwai hvitløkskapsler hver dag, to om morgenen og to om kvelden - hele året. Og resultatet ble så bra at parkarbeiderne fortsatte med kapslene etter at undersøkelsen var ferdig.

- Det er jo en god investering for kommunen, sier Tommy Andersson til Aftonbladet. Vi har jo knapt vært sykemeldte siden.

Han beskriver kuren som en revolusjon, og effekten merkes med en gang.

- Tidligere ble jeg bitt flere ganger hvert år - men etter dette har jeg bare blitt bitt en gang.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer