Hvitløk beskytter mot flått

Sykefraværet ble nesten borte da de svenske parkarbeiderne begynte å ta hvitløkskapsler for tre år siden.

Publisert
Sist oppdatert

Vegar K. Vatn

- Helt faktastisk, sier parkarbeiderne til Aftonbladet.

På parkförvaltningen i Ronneby har antallet bitt minsket til nesten null siden personalet startet å ta hvitløkskapsler for tre år siden. Parkvesenets sjef hadde hørt at jegere hadde testet hvitløk for å minske problemet med flått da de var ute i felten - et studie som ble gjort ved Lundt universitet.

Han bestemte seg for å teste det på personalet sitt. På våren og sommeren ble de ofte rammet av bitt ettersom de jobbet i busker og kratt, der flåtten holder til. Bittene førte til flere sykemeldinger.

God investering
Forsøket startet for tre år siden. Personalet fikk fire Kwai hvitløkskapsler hver dag, to om morgenen og to om kvelden - hele året. Og resultatet ble så bra at parkarbeiderne fortsatte med kapslene etter at undersøkelsen var ferdig.

- Det er jo en god investering for kommunen, sier Tommy Andersson til Aftonbladet. Vi har jo knapt vært sykemeldte siden.

Han beskriver kuren som en revolusjon, og effekten merkes med en gang.

- Tidligere ble jeg bitt flere ganger hvert år - men etter dette har jeg bare blitt bitt en gang.

Allerede nå er flåttsesongen i gang. Så fort temperaturen når plussgrader kvikner de til, og kryper opp i gresset for å varme seg.

Rolf Gustafson, som er infeksjonslege ved Huddinge universitetssjukhus og ekspert på flått tror hvitløk kan beskytte godt mot de små blodsugende krypene.

- Det virker jo forskjellig på forskjellige mennesker, men det har gitt effekt. Det gjelder bare å ta hvitløk jevnlig, sier han til den svenske avisen.

150 rammes hvert år
Flåtten trives i mildt klima og landskap med mye busker og kratt. Den forekommer i innlandet og langs kysten fra Oslo-fjorden til Helgeland. Hvert år rammes rundt 150 personer her i landet av infeksjonssykdommen Lyme borelliose etter å ha blitt bitt av skogflått som har overført bakterien Borrelia burgdorferi.

Vest-Agder er det fylket som har flest anmeldte tilfeller av sykdommen, men også andre kystfylker som Aust-Agder, Telemark og Møre og Romsdal har mange tillfeller av Lyme borreliose. Mer enn halvparten av dem som er blitt syke etter flåttbitt sier de fremdeles plages av sykdommen flere år etter at de ble bitt, viser en undersøkelse som ble offentliggjort i Tidsskrift for Den norske lægeforening i mars i år.

Flåtten kjenner du igjen på kroppen ved at den har sugd seg fast som en liten svart klump, gjerne på steder med tynn hud. Størrelsen varierer mellom en millimeter til en centimeter, alt etter hvor mye blod den har klart å suge til seg.

Vri mot klokken
Om du har flått på kroppen bør du fjerne den så raskt som mulig. Når du fjerner flåtten innen 14 timer er det svært liten sjanse for at du blir smittet av noen sykdommer. Du kan trekke flåtten rett ut med neglen eller bruke pinsett eller flåttfjerner som du kan kjøpe på apoteket. Om du vrir flåtten mot klokken når du fjerner den blir det lettere å få med seg hele insektet.

Det vanligste tegnet på at du har fått Borrelia burgdorferi er et ringformet utslett rundt bittstedet og nedsatt almenntilstand. Ved alvorlige tilfelle kan dette utvikle seg til hjernehinnebetennelse, lammelser i ansiktet og betennelser i hjertemusklaturen.

Ved feber og hovne lymfekjertler etter flåttbitt bør du alltid kontakte lege. Det finnes medikamenter som kan hindre at sykdommen går over i et mer alvorlig stadie.

 

Mozon.no, 16.04.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer