Hvitløk for hjertet

Hvitløk har blitt brukt i folkemedisinen siden urtiden. I Norden er hvitløk populær kur mot forkjølelse, men i resten av verden spiser man hvitløk primært for å beskytte hjerte- og kar.

Publisert
Sist oppdatert

Studier viser at hvitløk virker allment styrkende på kroppen, reduserer kolesterolnivået og øker blodsirkulasjonen. Hvitløk bedrer også gjennomblødningen i hjertet, gjør åreveggene mindre klebrige og forebygge blodpropp og arteriosklerose.

I tillegg til verdifulle næringsstoffer er alliin den viktigste komponenten i hvitløk, sett både fra kulinarisk og helsemessig synsvinkel. Når hvitløk blir tygget og fordøyet, omdanner hvitløkens eget enzym, alliinase, stoffet alliin, som også finnes i hvitløken, til det viktige stoffet allicin. Deretter blir allicinet raskt spaltet til flere ulike svovelforbindelser. Det er disse svovelforbindelsene som gir hvitløken både de positive helsemessige egenskapene - og den karakteristiske lukten og smaken.

Hvitløk var forbudtMan tror at hvitløken kommer fra ørkenen i Sibir. Nomadestammer tok løken til Egypt gjennom Lille-Asia videre til India og Øst-Asia, deretter til Europa. Man antar at kineserne var de første til å bruke hvitløk i medisinsk øyemed og at de gamle grekerne fulgte like etter. Også vikingene brukte hvitløk. De brukte den i maten, men også til å behandle sykdommer som oppsto på sjøreiser. Egypterne brukte hvitløk i mumifisering og begravde hvitløken sammen med de døde. Buddhistene mente at løken hadde en positiv virkning på seksuell lyst - noe som første til at den var forbudt i flere hundre år.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer