Hvitløk kan redde liv

Ny forskning viser at hvitløk beskytter mot hjerte- og karsykdommer.

Publisert
Sist oppdatert

Hvitløk kan redde liv
Ny forskning viser at hvitløk beskytter mot hjerte- og karsykdommer.

Hvitløk har vist seg å være mer enn bare en god smakstilsetning i maten, den beskytter også mot hjerte- og karsykdommer.

Ny forskning fra UCLA i California viser at hvitløksekstrakter gjør at blodet flyter lettere, og hjelper blodkarenes utvidning - uten at du får dårlig ånde.

Hvitløk er blitt brukt som medisin i over 4000 år. Siden den gang er den blitt ansett for å styrke helsen på flere måter. Den siste halvdelen av 1900-tallet har bruken av hvitløk blitt fokusert på immunforsvaret og behandlingen av hjerte- og karsykdommer.

Det er mange spekulasjoner rundt hvitløkens effekt, men de fleste ekspertene er enige om at hvitløken kan påvirke kolesterolet.

Hjerte- og karsykdommer en den vanligste dødsårsaken i den vestlige verden. Nesten halvparten av befolkningen risikerer å dø av noen av disse sykdommene. Årsaken er oftest avleiringer i blodkarene - som vi best kjenner som åreforkalkning.

På University of California at Los Angeles, UCLA, har forskere målt mengden avleiringer i blodkarene. En mindre gruppe pasienter ble testet der alle tok kolesterolsenkende medisiner. Halvparten av dem fikk et hvitløksekstrakt, resten fikk jukse-piller.

Studien viste betydelig lavere avleiringer i arteriene i gruppen som hadde fått hvitløksekstrakt. Blodet ble mer tyntflytende og blodkarene ble mer elastiske.

Testgruppen fikk også lavere nivå av LDL (det ”onde” kolesterolet) og mer av KDL (det ”gode” klesterolet).

Fakta om hvitløk
* Hvitløk inneholder flere kraftige antioksidanter, og det er bevist at den kan være med på å redusere noen typer kreft.

* Kjemikaliene i hvitløk kan redusere kolesterolet, åreforkalkninger, blodsukkeret, infeksjoner og aldringsprosessen.

* Hvitløksfestivaler og spesialrestauranter har vist at dette unike krydderet kan gi ekstra smak til nær sagt hvilken som helst matrett, inkludert iskrem.

Mozon.no, 24.09.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer