Hvitløk mot flått

For noen mennesker kan bitt fra flått få alvorlige komplikasjoner. Hvitløk i mange år har blitt brukt for å beskytte hunder mot insektet, så hvorfor ikke også hos mennesker?

Publisert
Sist oppdatert

De siste årene har flåtten spredt seg til stadig flere områder i Norge, og det er flere av den i de tradisjonelle flåttområdene, blant annet på Sørlandet. Skogflåtten kan overføre sykdommen Borreliose til mennesker og dyr.

Hvitløk til soldaterI den svenske byen Ronneby har man forsøkt å løse problemet med angrep av skogflått ved å gi de kommunalt park- og skogansatte KWAI hvitløkstabletter. De siste tre årene har dette blitt gjort hver sommer med godt resultat. En undersøkelse på rekrutter i den samme byen har også vist at antallet flåttbitt blir redusert når soldatene knasker hvitløkstabletter. Her hjemme har hvitløk lenge blitt brukt i hundefor for å unngå angrep av flått.

Det er derimot lite som tyder på at dyr eller mennesker utelukkende kan basere seg på hvitløk som beskyttelse, men det kan være et supplement til andre tiltak. Det viktigste du kan gjøre er å sjekke kroppen for flått hver gang du har vært ute i det fri. Bruk av vanlige myggmiddel kan også være lurt for å forebygge flåttbitt.

Fjernes rasktFlåtten kjenner du igjen på kroppen ved at den har sugd seg fast som en liten svart klump, gjerne på steder med tynn hud. Størrelsen varierer mellom en millimeter til en centimeter, alt etter hvor mye blod den har klart å suge til seg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer