Hvitløk mot flått

For noen mennesker kan bitt fra flått få alvorlige komplikasjoner. Hvitløk i mange år har blitt brukt for å beskytte hunder mot insektet, så hvorfor ikke også hos mennesker?

Publisert
Sist oppdatert

De siste årene har flåtten spredt seg til stadig flere områder i Norge, og det er flere av den i de tradisjonelle flåttområdene, blant annet på Sørlandet. Skogflåtten kan overføre sykdommen Borreliose til mennesker og dyr.

Hvitløk til soldater
I den svenske byen Ronneby har man forsøkt å løse problemet med angrep av skogflått ved å gi de kommunalt park- og skogansatte KWAI hvitløkstabletter. De siste tre årene har dette blitt gjort hver sommer med godt resultat. En undersøkelse på rekrutter i den samme byen har også vist at antallet flåttbitt blir redusert når soldatene knasker hvitløkstabletter. Her hjemme har hvitløk lenge blitt brukt i hundefor for å unngå angrep av flått.

Det er derimot lite som tyder på at dyr eller mennesker utelukkende kan basere seg på hvitløk som beskyttelse, men det kan være et supplement til andre tiltak. Det viktigste du kan gjøre er å sjekke kroppen for flått hver gang du har vært ute i det fri. Bruk av vanlige myggmiddel kan også være lurt for å forebygge flåttbitt.

Fjernes raskt
Flåtten kjenner du igjen på kroppen ved at den har sugd seg fast som en liten svart klump, gjerne på steder med tynn hud. Størrelsen varierer mellom en millimeter til en centimeter, alt etter hvor mye blod den har klart å suge til seg.

Om du har flått på kroppen bør du fjerne den så raskt som mulig. Når du fjerner flåtten innen 14 timer er det svært liten sjanse for at du blir smittet av sykdommen. Du kan trekke flåtten rett ut med neglen eller bruke pinsett eller flåttfjerner som du kan kjøpe på apoteket. Om du vrir flåtten mot klokken når du fjerner den blir det lettere å få med seg hele insektet.

Farlig bakterie
Borreliose som overføres fra flåtten vises ikke før etter tre til fire uker. Det vanligste tegnet er et ringformet utslett rundt bittstedet og nedsatt almenntilstand. Ved alvorlige tilfelle kan dette utvikle seg til hjernehinnebetennelse, lammelser i ansiktet og betennelser i hjertemusklaturen.

Ved feber og hovne lymfekjertler etter flåttbitt bør du alltid kontakte lege. Det finnes medikamenter som kan hindre at sykdommen går over i et mer alvorlig stadie.

Gjemmer seg i busken
Flåtten trives i mildt klima og landskap med mye busker og kratt. Den forekommer i innlandet og langs kysten fra Oslo-fjorden til Helgeland. Hvert år rammes rundt 150 personer her i landet av infeksjonssykdommen Lyme borelliose etter å ha blitt bitt av skogflått som har overført bakterien Borrelia burgdorferi.

Vest-Agder er det fylket som har flest anmeldte tilfeller av sykdommen, men også andre kystfylker som Aust-Agder, Telemark og Møre og Romsdal har mange tillfeller av Lyme borreliose. Mer enn halvparten av dem som er blitt syke etter flåttbitt sier de fremdeles plages av sykdommen flere år etter at de ble bitt, viser en undersøkelse som ble offentliggjort i Tidsskrift for Den norske lægeforening i mars i år.

Mozon 30.07.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer