Hvitløk mot forkjølelse

Den kan stinke, ja. Men den er sunn som bare rakker'n! Hvitløk har blitt brukt i folkemedisinen siden urtiden. I Norden er den en populær kur for forkjølelse, og mange spiser den også for å forebygge hjerte- og karsykdommer.

Publisert
Sist oppdatert

Hvitløk mot forkjølelse

Den kan stinke, ja. Men den er sunn som bare rakker’n! Hvitløk har blitt brukt i folkemedisinen siden urtiden. I Norden er den en populær kur for forkjølelse, og mange spiser den også for å forebygge hjerte- og karsykdommer.

Studier viser at hvitløk virker allment styrkende på kroppen, reduserer kolesterolnivået og øker blodsirkulasjonen. Hvitløk bedrer også gjennomblødningen i hjertet, gjør åreveggene mindre klebrige og forebygge blodpropp og arteriosklerose.

I tillegg til verdifulle næringsstoffer er alliin den viktigste komponenten i hvitløk, sett både fra kulinarisk og helsemessig synsvinkel. Når hvitløk blir tygget og fordøyet, omdanner hvitløkens eget enzym, alliinase, stoffet alliin, som også finnes i hvitløken, til det viktige stoffet allicin. Deretter blir allicinet raskt spaltet til flere ulike svovelforbindelser. Det er disse svovelforbindelsene som gir hvitløken både de positive helsemessige egenskapene - og den karakteristiske lukten og smaken.

Hvitløk var forbudt

Man tror at hvitløken kommer fra ørkenen i Sibir. Nomadestammer tok løken til Egypt gjennom Lille-Asia videre til India og Øst-Asia, deretter til Europa. Man antar at kineserne var de første til å bruke hvitløk i medisinsk øyemed og at de gamle grekerne fulgte like etter. Også vikingene brukte hvitløk. De brukte den i maten, men også til å behandle sykdommer som oppsto på sjøreiser. Egypterne brukte hvitløk i mumifisering og begravde hvitløken sammen med de døde.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer