Hvitvin er verre enn rødvin

Etser bort tannemaljen.

HVIT ER VERST: Men ved å spise ost kan du nøytralisere effekten sure hvitviner har på tannemaljen. Foto: Montasje Colourbox.com
HVIT ER VERST: Men ved å spise ost kan du nøytralisere effekten sure hvitviner har på tannemaljen. Foto: Montasje Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvitvin er betydelig mer skadelig for tennene dine enn rødvin.

Det har tyske forskere ved Johannes Gutenberg universitetet funnet ut, melder BBC.

Les også: Hvitvin ødelegger tennene dine

Vinens årgang, hvor den kommer fra eller alkoholmengde har ikke skylden. Det er vinens pH-verdi og hvor lenge den er i kontakt med tennene som betyr noe.

Undersøkelsen er publisert i fagtidsskriftet Nutrition Research.

Riesling er verst

Forskerne så at mennesketenner som de lot ligge i hvitvin i 24 timer hadde et signifikant tap av både kalsium og fosfor, så dypt som 60 mikrometer fra emaljeoverflaten.

Hvitviner av typen Riesling, som hadde lavest pH-verdi, ser ut til å være de verste.

Et mer tannvennlig alternativ er en fyldig rødvin, som Rioja eller Pinot noir, ifølge forskerne.

Les også: Slik får du hvitere tenner

Tannpuss kan forverre

Selv om du er flink og pusser tennene dine hver kveld etter et vinglass, kan et regelmessig inntak over mange år få følger for perleraden.

Faktisk kan ivrig tannpussing gjøre det vondt verre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer