Hvor får du billigst frukt og grønt?

Kiwi har momsreduksjon, men er de billigst? Vi har svaret!

(Illustrasjon: Per Ervland)
(Illustrasjon: Per Ervland) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kiwi og Rema 1000 er billigst på frukt og grønt. Det viser DinSides omfattende prisundersøkelse av 10 store butikkjeder.

Kiwi kommer aller best ut. Der kostet frukten 487 kroner, mot 503 kroner på Rema, som ligger på 2. plass.

Bunnpris kommer på 3. plass. Der kostet handlekurven cirka en 50-lapp mer enn i den billigste butikken.

I denne testen var det altså Coop Prix, sammen med Joker og Ica Supermarked, som tilbyr den dyreste kurven med frukt og grønt.

Se hele pristabellen >>

Vil stoppe momsrabatten

Kiwi har det siste året skrytt av at de har senket prisene i frukt- og grønnsaksdisken. rettere sagt, har Kiwi kuttet 14 prosent (tilsvarende momsen) av prisen de tenker seg at de vanligvis ville hatt på varene.

Forrige uke gikk Forbrukerombudet ut og ville sette en stopper for hele kampanjen, fordi de ikke liker måten Kiwi beregner prisreduksjonen på. De har kalt matvaregioganten inn på teppet for å bevise at de virkelig har kuttet prisene med 14 prosent.

Da DinSide samlet inn prisene på frukt og grønnsaker, skrev vi også ned førprisene til Kiwi, det vil si de prisene Kiwi oppgir at de ville hatt, hvis de ikke hadde kjørt momskampanjen.

Og sannheten er at Kiwi ville vært blant de billigste butikkene på frukt og grønt, selv om de ikke hadde hatt kampanje. De ville faktisk fortsatt være blant topp tre med lavest pris, selv uten kampanje.

Hvor får du billigst frukt og grønt?


Rabattstopp på Coop Prix

Forrige gang DinSide testet prisen på frukt og grønt, var det Coop Prix som var billigst. At denne butikken kommer dårligst ut denne gangen, er ikke nødvendigvis fordi den har blitt voldsomt mye dyrere på noen måneder.

Grunnen er at forrige gang vi kjørte pristest på frukt og grønt, hadde Coop Prix kastet seg på momsreduksjonsbølgen, og droppet prisene på denne matvaregruppen tilsvarende dobbel moms.

Hadde dette vært tilfelle også i denne testen, hadde Coop Prix uten tvil kommet best ut av samtlige butikker.

Slurv med prismerking

DinSide samler inn prisene til våre tester ved å gå rundt til de forskjellige butikkene og notere ned de oppgitte prisene. Derretter er vi i dialog med samtlige butikker, slik at de kan bekrefte at prisene stemmer.

Prisene som er oppgitt i testen skal stemme overens med de prisene du betaler i kassen. Som flere av våre lesere har poengtert, slurves det mye i butikkene med å sette riktige prisopplysninger på varene. Mange forteller historier om at de har fått seg en overraskelse når de har kommet til kassen for å betale.

- Jeg har begynt å sjekke kvitteringen hver gang jeg handler dagligvarer, og i noen butikker finner jeg feil cirka annen hver gang jeg handler!, skriver en leser til DinSide.

Bransjen selv svarer at feilaktig prismerking kommer av hard konkurranse, som leder til at butikkene må endre prisene ofte.

- Konkurransen er tøffere, og vi justerer prisene mye oftere enn før. Da blir det mye mer prising på de forskjellige butikkene. Frukt og grønt for eksempel, der hender det at prisene endres tre ganger i uka, sa Martin Klafstad, innkjøpsdirektør i Rema 1000 i denne artikkelen.

Har du opplevd slurvete prismerking i butikken? Send en e-post til okonomi@dinside.no.

Prisene i denne testen er hentet fra butikker i osloområdet. Vi tar forbehold om endrede priser, lokale prisforskjeller og utsolgte varer.

Se hele pristabellen >>

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer