Hvor får vann med smak smaken sin fra?

«Naturlig smak av mango» trenger ikke å bety mango.

VANN, MED SMAK: Noen kaller det «veldig tynn saft», mens bransjens begrep er «vann med smak». Hvor denne smaken kommer fra, vil ingen fortelle oss. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
VANN, MED SMAK: Noen kaller det «veldig tynn saft», mens bransjens begrep er «vann med smak». Hvor denne smaken kommer fra, vil ingen fortelle oss. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mat og drikke som selges i Norge må oppgi ingrediensene sine. På den måten skal du kunne vite hva du putter i deg. Men mye er likevel strengt hemmelig.

På svært mange matvarer vil du nemlig finne «aroma». Dette er ikke én bestemt ingrediens, men som oftest mange stoffer i små kvanta, som er tilsatt for å gi bestemte smaker.

Og matinformasjonsforskriften gir produsentene lov til å holde de bestemte aromastoffene hemmelige, og bare oppgi samlebetegnelsen «aroma».

Ett av produktene som bruker aroma i stor stil, er vann med smak, som det reklameres hardt for denne sommeren.

- I dag står vann med smak for cirka halvparten av vannsalget vårt, sier kommunikasjonsrådgiver Nils Gunnar Nirisrud i Ringnes til Dinside.

Dinside ba produsentene fortelle oss nøyaktig hva som skjuler seg bak aromabegrepet på flaskene deres, så du kan vite hva du drikker. Det gikk ikke spesielt bra.

LES OGSÅ: - Jeg synes «aroma» er juks. Vi har rett til å vite hva vi spiser!

Bonaqua

Ingredienser i Bonaquas «Mango-Guava»: «Naturlig mineralvann, fruktose, surhetsregulerende middel (sitronsyre), aromaer, konserveringsmidler (E202, E211)»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer