Hvor ille er det egentlig å drikke lettbrus? Blir barn hyperaktive av tilsetningsstoffer? Er det trygt med tåteflasker? Kan gravide spise sushi? Er probiotika bra for alle? I denne saken får du svar.
For: Dette er bare noen av spørsmålene Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) har stilt seg selv de siste fem årene. Jobben deres er å gjøre risikovurderinger av alt som har betydning for helsemessig trygg mat, dyrehelse, dyrevelferd, plantehelse og kosmetikk. Denne uken har VKM fortalt hvordan situasjonen er, etter de første fem årene med risikovurderinger.
- Flere og stadig mer komplekse utfordringer øker behovet for gode vitenskapelige risikovurderinger. Dessuten er det et stort behov for helhetlige vurderinger som både ser på risiko og nytte, sier Åshild Krogdahl, leder av Hovedkomiteen i VKM, ifølge en pressemelding.
Punktene under er bare noen av spørsmålene VKM har tatt stilling til i sine risikovurderinger.
Les også om risikovurderinger for stoffer i sminke
Gravide og sushi
Kan gravide spise sushi? Det er et spørsmål mange gravide stiller seg selv. Svaret, ifølge VKM, er kort og godt ja. Og det ligger grundige vurderinger til grunn for denne konklusjonen.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger