Hvor farlig er maten du spiser?

Er sushi og lettbrus farlig, er melkesyrebakterier bra? Her er statusrapporten.

Noen typer bearbeidet rå fisk kan inneholde listeriabakterier, også kjent som L. monocytogenes. Denne listeriatypen forårsaker sykdom hos mennesker. Foto: Colourbox.com
Noen typer bearbeidet rå fisk kan inneholde listeriabakterier, også kjent som L. monocytogenes. Denne listeriatypen forårsaker sykdom hos mennesker. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvor ille er det egentlig å drikke lettbrus? Blir barn hyperaktive av tilsetningsstoffer? Er det trygt med tåteflasker? Kan gravide spise sushi? Er probiotika bra for alle? I denne saken får du svar.

For: Dette er bare noen av spørsmålene Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) har stilt seg selv de siste fem årene. Jobben deres er å gjøre risikovurderinger av alt som har betydning for helsemessig trygg mat, dyrehelse, dyrevelferd, plantehelse og kosmetikk. Denne uken har VKM fortalt hvordan situasjonen er, etter de første fem årene med risikovurderinger.

- Flere og stadig mer komplekse utfordringer øker behovet for gode vitenskapelige risikovurderinger. Dessuten er det et stort behov for helhetlige vurderinger som både ser på risiko og nytte, sier Åshild Krogdahl, leder av Hovedkomiteen i VKM, ifølge en pressemelding.

Punktene under er bare noen av spørsmålene VKM har tatt stilling til i sine risikovurderinger.

Les også om risikovurderinger for stoffer i sminke

Gravide og sushi

Kan gravide spise sushi? Det er et spørsmål mange gravide stiller seg selv. Svaret, ifølge VKM, er kort og godt ja. Og det ligger grundige vurderinger til grunn for denne konklusjonen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.