Hvor godt husker du?

Sjekk hvordan det står til med hukommelsen. Ta quizen!

Det vi skal huske på må overleve tre forskjellige stadier. Først må de kodes inn, så må det oppbevares over tid og så må det hentes ut igjen til en passende anledning.  Foto: Colourbox.com
Det vi skal huske på må overleve tre forskjellige stadier. Først må de kodes inn, så må det oppbevares over tid og så må det hentes ut igjen til en passende anledning. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hukommelse kan defineres som evnen til å innkode, lagre og gjenhente informasjon. Hvis du tror at hukommelsessvikt er noe som er forbeholdt den eldre generasjon tar du feil. For en svekket hukommelse kan inntreffe lenge før det.

Hvordan står det til med din hukommelse?

Ta testen her, og finn ut!

Siden denne testen ligger under DinSide Helse, dreier selvfølgelig testen seg om dette temaet, men spørsmålene er av allmenn karakter.

Og siden vi snakker om hukommelsessvikt, her er noen fakta om demens:

  • Det er om lag 70.000 personer i Norge i dag som lider av demens
  • Om lag 60 prosent av de som rammes av demens, antas å ha Alzheimers sykdom. Sykdommen er knyttet til dannelse av såkalte plakk og nevrofibrillære floker i hjernen.
  • Om lag 20 prosent antas å ha vaskulær demens; demens som skyldes redusert blodforsyning til deler av hjernen. Den bakenforliggende årsaken kan være en eller flere tilstoppede blodårer som har ført til hjerneinfarkt, eller det kan være annen skade eller sykdom i hjernens blodårer.
  • Demens med såkalte Lewy-legemer, ofte knyttet til Parkinsons sykdom. Det er stor usikkerhet om hvor vanlig denne demensformen er.
  • Det antas at kvinner har høyere risiko for å bli demente enn menn. Dette kan skyldes at kvinner blir eldre enn menn og dermed har økt risiko.
Kilde: Folkehelseinstituttet

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.