Hvor kredittverdig er du?

Fire av fem nordmenn befinner seg i arkivene til kredittoppplysningsbyråene. Byråene samler så mye informasjon om deg som mulig for deretter å rangere deg på poengskalaer.

CreditInform har registrert 300.000 personer med betalingsmislighold
CreditInform har registrert 300.000 personer med betalingsmislighold Vis mer
Publisert

Hverken bankene eller byråene vil oppgi formlene for utregning av kredittverdighet overfor DinSide. Men er du av den nysgjerrige typen kan du få opplyst DIN poengsum ved å henvende deg til banken eller et av byråene.

- Denne type informasjon er ikke noe vi behøver å hemmeligholde overfor kunden, sier informasjonssjef Geir Falkenberg i DnB til DinSide.

- Det er bare å ta kontakt, enten med oss eller Dun & Bradstreet.

Poenggiving

Dun & Bradstreet lanserte i 1996 et poengsystem (scoringsprodukt) for kredittvurdering av forbrukere. Scoring er enkelt fortalt et risikovurderingssystem som forteller hvor sannsynlig det er at en person betaler sine regninger og unngår inkasso.

I systemet til Dun & Bradstreet kan bankene legge inn egne vekttall og grenseverdier og lage sitt "personlige" kredittvurderingssystem. Bankens konklusjon på en lånesøknad kan derfor være forskjellig fra for eksempel Dun & Bradstreets.

Dun & Bradstreet legger grensen for avslag (cut-off) på 124 poeng eller lavere, og en grense for godkjenning på 148 poeng eller høyere. Ifølge tall fra selskapet bllir 77,6 prosent av alle lånesøkander automatisk godkjent. Omlag 7,2 prosent får automatisk avslag (har mindre enn 124 poeng), mens 15,2 prosent havner i gruppen: "Må undersøkes nøyere".

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer