Hvor mange helligdager i 2016?

Lenge siden det har vært så lite fridager som i 2016.

2016 BLIR MAGERT: Juleferien utløser kun én ekstra fridag, 1. mai faller på en helgedag - og det er én ekstra arbeidsdag ettersom det er skuddår. Velkommen til et magert ferieår 2016. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
2016 BLIR MAGERT: Juleferien utløser kun én ekstra fridag, 1. mai faller på en helgedag - og det er én ekstra arbeidsdag ettersom det er skuddår. Velkommen til et magert ferieår 2016. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tungt å komme i gang etter jule- og nyttårsfri? Velkommen til 2016:

Et av de magreste årene når det kommer til bevegelige helligdager, på veldig lenge.

Dessuten er det skuddår, så i tillegg til de fridagene du mister på grunn av helligdager som faller på helgedager, må du jobbe en dag ekstra.

Maks uflaks i 2016

2015 innledet en periode med dårlig utfall for jule- og nyttårsferien. Arbeidstakere med arbeidsuke mandag til fredag, mistet en gratis feriedag ettersom 2. juledag falt på en lørdag.

Men 2016 blir enda verre:

Fordi 2016 er skuddår, faller nemlig julaften og nyttårsaften på lørdager. Dermed går du glipp av gratis fridager både julaften og nyttårsaften (for deg som har det), samt 1. juledag og 1. nyttårsdag. I 2016 blir det kun én gratis fridag i jula, og det er 2. juledag.

Så blir det litt bedre i 2017, men vi må helt til 2018 før vi igjen får full uttelling av julens fridager.

LES OGSÅ: Sjekk denne kalkulatoren for å finne ut når det lønner seg å reise

Du mister en fridag i mai

På et godt år, har du muligheter for fire ekstra fridager i mai og juni, i forbindelse med bevegelige helligdager.

Slik blir det imidlertid ikke i 2016:

1. mai faller på en søndag, og du går dermed glipp av dette som en ekstra fridag.

2. pinsedag faller imidlertid på 16. mai - slik at du får en skikkelig lang helg i forbindelse med 17. mai. God tid til å stryka skjorta, med andre ord - eller til å planlegge en feriereise:

Med tre ekstra feriedager, har du plutselig ni dagers langfri - og god tid til en feriereise.

Slik ser helligdagene ut i 2016:

1. nyttårsdag: Faller på en fredag
Påske: Skjærtorsdag 24. mars, Langfredag 25. mars, 2. påskedag 28 mars.
1. mai: Faller på en søndag
Kristi Himmelfart: Torsdag 5. mai
2. pinsedag: Mandag 16. mai
17. mai: Faller på en tirsdag
Jul: Julaften er på en lørdag, 1. juledag er på søndag og 2. juledag på en mandag
Nyttår: Nyttårsaften er på en lørdag, 1. nyttårsdag på en søndag

I tillegg får du altså en ekstra arbeidsdag fordi det er skuddår: 29. februar er på en mandag.

MAKS FERIE I MAI: Med tre feriedager i forbindelse med pinse og 17. mai, kan du få ni dagers langfri. Foto: NTB SCANPIX
MAKS FERIE I MAI: Med tre feriedager i forbindelse med pinse og 17. mai, kan du få ni dagers langfri. Foto: NTB SCANPIX Vis mer


Slik makser du ferien i 2016

Jul- og nyttårsaften i 2016 faller som tidligere nevnt på en lørdag.

Jula 2016 er det altså kun 2. juledag som blir ekstra feriedag til neste jul.

Ønsker du deg langfri neste jul, altså jula 2016, må du spare mange fridager:

Med fire feriedager kan du ta ut ni dagers juleferie: Da har du fri fra og med julaften lørdag 24. til mandag 2. januar.

Andre tidspunkt å makse ferien på i forbindelse med hellidagsfri, er i mai:

 • Med tre feriedager i forbindelse med 2. pinsedag (16 mai) og 17. mai, kan du få ni dagers ferie.

 • Med én ekstra fridag i forbindelse med Kristi Himmelfartsdag (5. mai), kan du få fire dagers langhelg.
 • Feriedager til overs?

  I Norge er det lovpålagt med 25 virkedager ferie, som inkluderer lørdager, og hvordan dette kan disponeres, vil variere.

  Men alle har i det minste rett på tre ukers sammenhengende ferie i perioden 1. juni til 30. september.

  Har du fremdeles feriedager til overs og planlegger en større ferie til neste år, har du full mulighet til å overføre feriedager til neste år:

  All lovbestemt ferie som ikke er avviklet i løpet av ferieåret skal nemlig overføres til påfølgende ferieår. Arbeidsgiver har ikke anledning til å betale for dagene som er til overs.

  Dette gjelder også tilfeller der arbeidstaker kan ha mye ferie til overs, for eksempel på grunn av lengre sykdomsperioder.

  Ble du syk mens du hadde ferie i sommer? Husk at du har krav på ny ferie, dersom du kan bevise sykdommen med en legeerklæring.

  Syk på reise? Du kan få erstatning fra reiseforsikringen for de dagene du og reisefølget ditt «mistet» på feriereisen fordi du var syk.

  Mer ferie

  For de aller fleste med barn i skolepliktig alder, eller du som selv går på skole, så er det foreløpig ferieplanleggingen i kommende skoleår som gjelder:

  DinSides skoleferieoversikt har informasjon om skoleåret 2015/16. I skoleferieoversikten legger du inn hvilket fylke du tilhører, og får da opp fylkets skoleferier i skoleåret 2015/16.

  I tillegg til skolenes sommerferie og juleferie, er det også vinterferie og høstferie å forholde seg til. Vinterferien er i uke 8 eller 9, avhengig av fylke - og høstferien er uke 40 eller 41.

  Vær oppmerksom på at det kan være avvik fra denne oversikten fra skole til skole. Selv om veldig mange følger fylkets anbefalinger med tanke på skolens fridager, er det opp til hver enkelt skole å bestemme den endelige skoleruta.

  Sjekk derfor skoleruta til din egen skole før du tar beslutninger med økonomiske konsekvenser. De fleste skolene eller kommunene vil ha skoleruta liggende lett tilgjengelig på sine nettsider.

  Her finner du DinSides skoleferieoversikt for skoleåret 2015/16

  Og for deg som ikke allerede har tenkt tanken: Skoleferieoversikten gir deg også svar på når reisene er aller billigst - for det er selvsagt utenfor skoleferiene.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer