Coronavirus

Hvor mye dagpenger får jeg ved permittering?

Se hvor mye de midlertidige reglene sikrer deg om du er permittert som følge av corona-situasjonen. Nå lover regjeringen også at du får dagpenger i påskeferien.

PERMITTERT? Se hva du kan forvente å få i dagpenger, med de midlertidige regelendringene. Foto: Dag G Nordsveen/Samfoto
PERMITTERT? Se hva du kan forvente å få i dagpenger, med de midlertidige regelendringene. Foto: Dag G Nordsveen/Samfoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oppdatert 23. mars kl 14:10:

– Vi fjerner særregelen slik at permitterte får dagpenger i påsken. Samtidig letter vi situasjonen for et hardt presset Nav, sier arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen ifølge NTB.

Vanligvis får ikke permitterte dagpenger under permittering i jul- og påskehøytiden, men nå gis det unntak fra denne særregelen for å forenkle saksbehandlingen for Nav, sier Røe Isaksen.

Siden torsdag 12. mars er det kommet inn totalt 185.300 søknader om dagpenger, hvorav 171.600 gjelder dagpenger ved permittering, skriver Nav på sine nettsider. I verste fall kan det ta to måneder før dagpengene kan utbetales på grunn av Navs IT-systemer.

1 G

Folketrygdens grunnbeløp, 1 G, er per i dag på 99.858 kroner per år, eller 8.322 kroner per måned.

Grunnbeløpet justeres 1. mai hvert år - dermed vil også hvor mye du får i dagpenger påvirkes av dette fra og med mai.

Med de nye krisepakkene vil du imidlertid få mer dagpenger enn tidligere - ettersom flere midlertidige endringer sikrer deg dette.

Følgende Stortingsvedtak gjelder nå for dagpenger, får vi bekreftet av Stortingets pressevakt fredag. Dermed kan du se hvor mye du kan forvente å få - når søknaden din er blitt behandlet. Vær obs på at disse reglene gjelder fra og med 20. mars, ifølge en pressemelding fra regjeringen.

Husk at du tidligst kan få innvilget dagpenger fra den dagen du registrerer deg som arbeidssøker og sender søknaden.

Full lønn i 20 dager

Når du permitteres skal du sikres full lønn inntil 6G i minimum 20 dager.

1 G er per i dag 99.858 kroner i året, eller 8322 kroner i måneden. Dermed er de som har en årslønn på 599.148 kroner eller mindre, sikret full lønn i fra i 20 arbeidsdager ved permittering.

De som tjener over dette, vil altså få utbetalt lønn opptil grensa på 6G.

Arbeidsgiver betaler full lønn de to første av de 20 dagene.

Ifølge stortingsvedtaket er dette en midlertidig ordning som gjelder umiddelbart, og utbetalingene skjer så snart Nav har på plass de tekniske løsningene.

Så mye får du i dagpenger

Stortingsvedtaket endrer også hvor mye du får beregnet i dagpenge rav det du tjener:

Av inntekt opptil 3G, altså rundt 300.000 kroner av lønna di, vil du få 80 prosent. Videre fra 3G og opptil 6G er satsen fortsatt 62,4 prosent - som tidligere.

Dagpengene slår altså inn etter dag 20 i permitteringstiden.

Flere har krav på dagpenger

En midlertidig løsning som også trer i kraft nå, er at også de med enda lavere lønn enn tidligere, vil få dagpenger ved permittering.

Normalt sett må man ha hatt en minsteinntekt fra lønnet arbeid på minst 1,5 G, som utgjør 149.787 kroner, i de siste 12 avsluttede kalendermånedene, eller minst 299.574 kroner (3 G) i løpet av de 36 siste avsluttede kalendermånedene.

Nå reduseres derimot inntektsgrensen til 0,75 G, som utgjør en årsinntekt på 74.894 kroner.

Hva om du permitteres delvis?

Normalt sett skal du ha fått redusert arbeidstiden din med minst halvparten (50 prosent) for å ha krav på dagpenger. Nå er det derimot vedtatt midlertidig at det holder at arbeidstida di er redusert med 40 prosent, ifølge det ferske stortingsvedtaket.

Dette betyr at en fulltidsansatt som permitteres kun to arbeidsdager i uka, også får rett til dagpenger, skriver Dagbladet.

Hvor lenge kan du få dagpenger?

Ifølge Nav kan du ha rett til dagpenger som permittert i inntil 26 uker i løpet av en periode på 18 måneder.

Permitteringsperioden gjelder hver enkelt arbeidsgiver og blir regnet fra og med første virkedag etter at lønnspliktdagene er over - altså de 20 dagene.

Dette betyr i praksis at du vil motta dagpenger til begynnelsen av august, dersom du ble permittert denne uka.

VELDIG OVERRASKET: Arbeids- og tjenestedirektør i NAV, Kjell Hugvik, hadde ikke ventet så mange søknader om dagpenger. Video: Øystein Sæthre Vis mer

Hva med selvstendig næringsdrivende og frilansere?

DIsse har normalt ikke krav på dagpenger på samme måte som vanlig ansatte. Dermed er det nå vedtatt at de midlertidig får en kompensasjon der dekningsgraden er om lag 80 prosent av gjennomsnitt av siste tre års inntekt begrenset oppad til 6G - altså rundt 600.000 kroner.

Kompensasjonen dekkes fra og med 17. dag etter at inntektsbortfallet inntraff - altså står de uten inntekt de første 16 dagene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer