Kundeutbytte

Hvor mye er kundeutbyttet verdt?

Det kan lønne seg å forbli kunde hos en bank eller et forsikringsselskap, selv om prisen på produktene ikke er markedets laveste. Likevel er ikke alltid kundeutbytte like lønnsomt - finn ut når.

ØKONOMI: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl forteller hvordan din økonomi kan bli med nytt statsbudsjett. Video: Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dersom du vurderer å bytte boliglånsbank eller flytte forsikringsavtalene dine til et nytt selskap, kommer gjerne kundeutbytte opp som et argument i forhandligene.

Kundeutbytte er, enkelt forklart, penger du får fra banken eller forsikringsselskapet, fordi du er kunde hos dem - det er rett og slett deres måte å dele overskuddet sitt med deg som kunde. Vanligvis utbetales kundeutbyttet om våren, som regel i slutten av april.

Men, rettferdiggjør denne «rabatten» ene og alene at du betaler litt mer for produktene i form av høyere rente eller forsikringspris, enn hos andre tilbydere uten kundeutbytte?

Slik fungerer kundeutbytte

For å svare på verdien av kundeutbyttet, er det flere ting du må ha i bakhodet.

Karlin Moen i Norsk Familieøkonomi lister opp noen punkter og svarer på noen spørsmål med utgangspunkt i kundeutbytte fra banken:

  • Hvor mye du får i kundeutbytte er avhengig av flere faktorer, både bankens resultat og ditt kundeforhold spiller inn. I første omgang blir overskuddsdelingen vedtatt på bankens generalforsamling eller lignende - her blir det altså bestemt hvor stor del av bankens eventuelle overskudd som skal deles med kundene.
  • Deretter foretas en beregning basert på kundens låne- og innskuddssaldo det foregående året, og dette blir avgjørende for hvor mye kunden får utbetalt i utbytte. Vanligvis begrenser også bankene summen utbytte baseres på til to millioner i innskudd og to millioner i lån per kunde, men har låntaker medlåntaker, blir grensa for lån doblet til fire millioner.
  • Du er ikke garantert kundeutbytte hvert år. I år, for eksempel, vedtok flere banker å redusere kundeutbyttet noe sammenlignet med i fjor, med bakgrunn i usikkerheten knyttet til pandemien. Du kan også risikere at du ikke får utbytte dersom bankens årsresultat ikke er tilfredsstillende.
  • Hva om banken ikke får overskudd, men underskudd - risikerer du negativt kundeutbytte da? Nei, kundene vil ikke bli ansvarliggjort for bankens manglende overskudd gjennom negativt kundeutbytte, men banken vil sannsynligvis justere prisene på sine produkter hvis «butikken går dårlig», så litt blir kundene «straffet».

- Ikke la kundeutbyttet være avgjørende

Kundeutbyttet kan altså variere fra år til år, i tillegg til at ditt kundeforhold spiller inn, for eksempel hvis du flytter store summer inn og ut av banken eller betaler ned store summer på lånet i løpet av året.

Dermed er det vanskelig å forhåndsberegne kundeutbyttet, og videre vanskelig å ta høyde for det i din økonomiske planlegging. Det er rett og slett ikke forutsigbart og bør vel heller være en kjærkommen bonus hvis det dumper inn litt ekstra på kontoen rundt påsketider.

- Husk også at kundeutbyttet er skattepliktig på lik linje som renter, med en sats på 22 prosent. Kundeutbyttet på 3300 kroner er derfor i realiteten 2574 kroner etter skatt, sier Moen til Dinside.

- Vi anbefaler ikke at du baserer avgjørelsen om flytting av lån eller ei på et eventuelt kundeutbytte. Sjekk heller rentenivået og sammenlign bredt, og om mulig bør du undersøke det historiske rentenivået i bankene du vurderer, understreker Moen.

- Dersom «utbyttebanken» historisk sett har gitt kundene sine høyere lånerente, vil du ikke nødvendigvis tjene på å velge dem foran en annen bank med lavere rente over tid, legger hun til.

Finn verdien av kundeutbyttet

Men, hvor mye kan et kundeutbytte gi i «rabatt» på boliglånsrenta eller forsikringen?

- Det går an å foreta slike beregninger for ett år om gangen ved å sammenligne rentekostnadene i to banker, og trekke fra kundeutbyttet, forklarer Moen.

- Slike beregninger bør imidlertid behandles som estimater ettersom det er flere usikkerhetsmomenter, både hva angår bankens resultater det kommende året og eventuelle endringer i rentenivå, påpeker hun, og setter opp et regneeksempel:

  • Sparebanken Vest utbetalte et utbytte på 3300 kroner i snitt til sine kunder i 2020.
  • Har du et lån på to millioner, tilsvarer dette 0,165 prosent. Det vil si at du i 2020 kunne spare tilsvarende kundeutbyttet ved å ha lånet i en bank med 0,165 prosentpoeng lavere rente.
  • Dette gir kun et øyeblikksbilde basert på et gjennomsnitt, og tar ikke hensyn til andre kostnader tilknyttet flytting av lånet eller lignende.

Så mye delte vi ut i år

La oss holde oss til Sparebanken Vest, der konsernsjef Jan Erik Kjerpeseth kan fortelle at banken deler ut totalt 300 millioner i kundeutbytte for 2019, som er første gang de deler ut utbytte noen sinne.

- Det medførte at en familie med lån på fire millioner og innskudd på 75.000 kroner fikk i overkant av 7000 kroner utbetalt i kundeutbytte i april i år, eksemplifiserer han overfor Dinside.

- Årets utbetalte kundeutbytte utgjorde om lag 0,2 prosent av gjennomsnittlig lånesaldo for lån opp til to eller fire millioner. På innskudd utgjorde det samme prosent opp til to millioner, sier han videre.

Forsikringsselskapet Gjensidige gir kundeutbytte til alle som har skadeforsikring hos dem.

- Kundeutbyttet har de siste fem årene tilsvart mellom 13 og 14 prosent av forsikringspremien kundene betalte året før, sier kommunikasjonssjef Marie Brudevold til Dinside.

- I år utbetalte vi cirka 2700 per kunde i snitt, både til næringslivs- og privatkunder, sier hun videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer