Hvor mye får du i et vinglass?

Vår test avdekker stor variasjon i mengden vin per glass. Nye krav kan være løsningen.

DINSIDE HAR MÅLT: Vi fikk lange blikk da vi helte ut vinglass etter vinglass på Oslos serveringssteder. Målingene viser at variasjonen i mengden er svært stor, med Grei Kafé på den ene siden og Grand Café på den andre. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
DINSIDE HAR MÅLT: Vi fikk lange blikk da vi helte ut vinglass etter vinglass på Oslos serveringssteder. Målingene viser at variasjonen i mengden er svært stor, med Grei Kafé på den ene siden og Grand Café på den andre. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bestiller du et glass øl på byen, er det som oftest 0,4 eller 0,5 liter du får. Blir du i tvil, kan du bare sjekke merkingen på glasset.

Bestiller du et glass vin på byen, aner du ikke hva du får. Du kan ikke lese det av glasset, og bartenderen tar det ofte på øyemål.

Dinside har derfor sjekket hvor mye vin du faktisk får, når du bestiller «Ett glass vin, takk!».

Les også: Glasset på skrå? Bunnslammet med? Se hvordan du skjenker det perfekte ølglass!

Stor variasjon

Vi besøkte ti serveringssteder i Oslo i alle prisklasser. Der bestilte Dinside ett glass husets rødvin og målte innholdet. Foreløpig ser vi bort fra hva slags vin som ble servert.

Konklusjonen ble raskt klar: Hvor mye et vinglass rommer varierer kraftig.

Mengde vin i et vinglass
 Mengde (dl)Pris per glass (kr)Pris per dl (kr)
Grei Kafé2,16028,57
Ryes2,06834,00
Parkteatret1,97640,00
The Scotsman1,87843,33
Elmers1,86335,00
Lekter'n1,78550,00
Fru Hagen1,77342,94
Sir Winston1,66238,75
Stolen Kafé1,55939,33
Grand Café1,49265,71
(Trykk på kategoriene for å endre sorteringen av tabellen)


SEKS GLASS: Mange anbefaler rundt 1,2 dl rødvin per glass. Det tilsvarer omtrent seks glass på en vanlig 0,75 liters flaske. Foto: PANTHERMEDIA
SEKS GLASS: Mange anbefaler rundt 1,2 dl rødvin per glass. Det tilsvarer omtrent seks glass på en vanlig 0,75 liters flaske. Foto: PANTHERMEDIA Vis mer

  • Det største vinglasset vi fikk (2,1 dl på Grei Kafé) rommet 50 prosent mer vinn enn det minste (1,4 dl på Grand Café).
  • Det dyreste vinglasset (92 kroner på Grand Café) var 56 prosent dyrere enn det billigste (59 kroner på Stolen Kafé).

  • Ser man heller på pris per mengde, kostet den dyreste vinen (66 kroner per dl på Grand Café) hele 128 prosent mer enn den billigste (29 kroner per dl på Grei Café).

Umulig å se

Det finnes ingen regler for hvor mye et vinglass på byen skal inneholde. Vinmonopolet anbefaler generelt å skjenke maks 1,2 dl rødvin per glass, som også Dinside før har skrevet.

Mer: Derfor skal ikke vinglasset skjenkes helt fullt

Men da vinglass ikke har noen mengdemerking, er det svært vanskelig, om ikke umulig, å se hvor mye vin du faktisk får på byen.

ULIKE GLASS: Mengde vin fra minst til mest. Hadde du sett forskjellen med det blotte øye? Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
ULIKE GLASS: Mengde vin fra minst til mest. Hadde du sett forskjellen med det blotte øye? Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

Prøv selv:

Ikke tilfeldig

Den som skjenket minst var Grand Café, med sine 1,4 dl. Men dette var ifølge hotellets PR- og markedsdirektør Kari Hasselknippe ingen tilfeldighet.

- Vi måler opp 14 centiliter i et vinglass som står på baren, forteller hun til Dinside.

KOSTBART: Å drifte Grand Café, midt i Oslo sentrum, koster. Dermed er også vinen her den dyreste i vår test. Foto: GRAND HOTEL
KOSTBART: Å drifte Grand Café, midt i Oslo sentrum, koster. Dermed er også vinen her den dyreste i vår test. Foto: GRAND HOTEL Vis mer


Da Grand Café ikke har barservering, var ikke Dinside tilstede da vinen ble skjenket. Hos samtlige andre ble skjenkingen tilsynelatende gjort på øyemål.

- Det oppleves ikke generelt som problematisk at man ikke vet hvor mye vin man får. Vi får svært få tilbakemeldinger på dette her hos oss, og de få gangene gjest spør så får de vite hvor mye som serveres, fortsetter Hasselknippe.

Den høye prisen mener hun forsvares av Grand Cafés høye driftskostnader.

Les og lær: Pris og utseende har ikke noe å si – slik handler du vinglass

Ønsker seg standard

- Jeg har drukket vin på byen selv uten å tenke så mye på det. Men noen ganger tenker jeg: «Jøss, det var litt lite».

Det sier forbrukerombud Gry Nergård til Dinside. Hun husker da ølglass med målestrek ble vanlig i Norge, slik at man kunne se hva man faktisk betalte for.

Har du irritert deg over lite vin på byen?

(Avsluttet)
Ja, flere ganger(67%) 5562
Drikker ikke vin på byen(15%) 1206
En sjelden gang(10%) 837
Nei(8%) 638
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Jeg antar det burde vært slik på vin, også. Ett vinglass burde vært en gitt mengde, sier Nergård.

- Vi kan se om det er mulig å få til en like bra ordning med vin som vi har med øl i dag. Om et vinglass koster 100 eller 75 kroner kan jo skyldes hvor mye det er i glasset. Man bør vite hvor mye man betaler for.

Bli ekspert: Slik får du ølet til å smake ekstra godt med enkle grep

Kan bli utfordring

- Generelt synes jeg forbrukere har krav på å vite hva de får når de bestiller en vare, både når det gjelder kvalitet og mengde, sier Petter Nome til Dinside.

Han er direktør i Bryggeri- og Drikkevareforeningen, og har selv opplevd variasjonen. Nome skulle derfor gjerne sett at to desiliter var standarden her til lands.

Også Grand Café stiller seg positive til en standardisering av vinglass, med for eksempel mengdemerking.

KRAV: Direktør Petter Nome i Bryggeri- og Drikkevareforeningen synes kundene har krav på å vite hva de kjøper.  Foto: KAIA MEANS/DRIKKEGLEDE.NO
KRAV: Direktør Petter Nome i Bryggeri- og Drikkevareforeningen synes kundene har krav på å vite hva de kjøper. Foto: KAIA MEANS/DRIKKEGLEDE.NO Vis mer


- Men i og med at de forskjellige stedene bruker forskjellige typer vinglass i henhold til profil, merkevare og marked, kan det bli en utfordring å gjennomføre, tror Hasselknippe.

Vil ikke reguleres

NHO Reiseliv, som representerer utelivsbransjen, er skeptisk. Salgssjef Richard Hagel mener bedriftene selv skal bestemme hvordan de håndterer vinserveringen.

- Men er det naturlig at det skal være annerledes å bestille et glass vin enn et glass øl?

ÅPNE: Steder med en vinmeny som dette forteller deg hvor mye vinglassene deres skal inneholde. Andre steder kan du selvfølgelig forsøke å spørre. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
ÅPNE: Steder med en vinmeny som dette forteller deg hvor mye vinglassene deres skal inneholde. Andre steder kan du selvfølgelig forsøke å spørre. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


- En vinkjenner vil kanskje si det, men det ligger i vinens natur at det er forskjellige oppfatninger om hvordan vin skal serveres. Øl smaker det samme enten det er fire eller seks desiliter, sier Hagel til Dinside, som likevel lover å ta opp temaet med sine medlemsbedrifter.

- Vin skal tradisjonelt nytes i mindre mengder, og da kan du si at det er unaturlig å ha mengdeanvisning. Per glass er det snakk om så små mengder uansett.

Få med deg: Så kaldt skal ølet serveres

Hva synes du? Bryr du deg om hvor mye vin du får for pengene? Stem over, si din mening under!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer