Feriepenger 2017

Hvor mye får jeg i feriepenger?

Hvor mye du tjente i 2016 avgjør hvor mye du får i feriepenger i sommer.

FORVIRRENDE: Informasjonen på lønnsslippen kan være litt forvirrende. Feriepengegrunnlaget er utgangspunkt for beregning av årets feriepenger, men du får ikke utbetalt hele beløpet hvis du har månedslønn. Forklaringen er den femte ferieuka.  Foto: BERIT B. NJARGA
FORVIRRENDE: Informasjonen på lønnsslippen kan være litt forvirrende. Feriepengegrunnlaget er utgangspunkt for beregning av årets feriepenger, men du får ikke utbetalt hele beløpet hvis du har månedslønn. Forklaringen er den femte ferieuka. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange arbeidstakere får feriepengene utbetalt i juni. Det er ferieloven som regulerer når feriepengene skal utbetales, og som utgangspunkt er dette i forbindelse med siste vanlige lønningsdag før ferien.

Hvor mye du tjente i 2016 avgjør hvor stor utbetaling du kan vente deg.

Så mye har du krav på

Ifølge Arbeidstilsynet skal feriepengene være minimum 10,2 prosent av feriepengegrunnlaget. Arbeidstakere over 60 år har rett på minimum 12,5 prosent.

Hvis arbeidsplassen din er bundet av en tariffavtale som gir fem ferieuker, er imidlertid den ordinære satsen 12 prosent. Da er satsen 14,3 prosent for arbeidstakere over 60 år.

Feriepengegrunnlaget er beløpet du får utbetalt som lønn og arbeidsvederlag i opptjeningsåret. For 2017 er det altså lønnen i 2016 som legger grunnlaget. Ved å se på siste lønnsslipp for 2016, eller på årsoppgaven, vil du finne det totale feriepengegrunnlag.

Husk at feriepengene du fikk utbetalt i fjor ikke er en del av beregningsgrunnlaget, bare lønnen for de resterende arbeidsukene.

Er du spent på hvor mye du får i feriepenger, kan du prøve Dinsides feriepengekalkulator, som gir deg en indikasjon på hvor mye du vil få utbetalt i feriepenger i år.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer