Feriepenger 2017

Hvor mye får jeg i feriepenger?

Hvor mye du tjente i 2016 avgjør hvor mye du får i feriepenger i sommer.

FORVIRRENDE: Informasjonen på lønnsslippen kan være litt forvirrende. Feriepengegrunnlaget er utgangspunkt for beregning av årets feriepenger, men du får ikke utbetalt hele beløpet hvis du har månedslønn. Forklaringen er den femte ferieuka.  Foto: BERIT B. NJARGA
FORVIRRENDE: Informasjonen på lønnsslippen kan være litt forvirrende. Feriepengegrunnlaget er utgangspunkt for beregning av årets feriepenger, men du får ikke utbetalt hele beløpet hvis du har månedslønn. Forklaringen er den femte ferieuka. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange arbeidstakere får feriepengene utbetalt i juni. Det er ferieloven som regulerer når feriepengene skal utbetales, og som utgangspunkt er dette i forbindelse med siste vanlige lønningsdag før ferien.

Hvor mye du tjente i 2016 avgjør hvor stor utbetaling du kan vente deg.

Så mye har du krav på

Ifølge Arbeidstilsynet skal feriepengene være minimum 10,2 prosent av feriepengegrunnlaget. Arbeidstakere over 60 år har rett på minimum 12,5 prosent.

Hvis arbeidsplassen din er bundet av en tariffavtale som gir fem ferieuker, er imidlertid den ordinære satsen 12 prosent. Da er satsen 14,3 prosent for arbeidstakere over 60 år.

Feriepengegrunnlaget er beløpet du får utbetalt som lønn og arbeidsvederlag i opptjeningsåret. For 2017 er det altså lønnen i 2016 som legger grunnlaget. Ved å se på siste lønnsslipp for 2016, eller på årsoppgaven, vil du finne det totale feriepengegrunnlag.

Husk at feriepengene du fikk utbetalt i fjor ikke er en del av beregningsgrunnlaget, bare lønnen for de resterende arbeidsukene.

Er du spent på hvor mye du får i feriepenger, kan du prøve Dinsides feriepengekalkulator, som gir deg en indikasjon på hvor mye du vil få utbetalt i feriepenger i år.

Trekk for femte ferieuke

Har du fem uker ferie, vil du som regel ikke få utbetalt hele beløpet som står oppført som «feriepenger til utbetaling» på lønnsslippen. Dette kan virke forvirrende, men har en logisk forklaring.

Når feriepengene utbetales i juni, holdes det igjen lønn for de ukene du skal ta ferie. Ettersom det ikke er fem uker i en måned, trekkes de ekstra dagene av feriepengene. Satsen for feriepenger er økt fra 10,2 til 12 prosent for å ivareta dette.

Slik beregnes juniutbetalingen:

  • Månedslønn for juni (tilsvarer 26 virkedager inkludert lørdag - ferieloven regner lørdager som virkedager)
  • Pluss feriepenger til utbetaling
  • Minus lønnstrekk for fem uker (30 virkedager inkludert lørdag).

De fire dagene du har ferie utover en gjennomsnittlig arbeidsmåned, trekkes dermed fra feriepengene dine. Feriepenger til utbetaling er derfor reelt sett fire dagslønner lavere enn det som fremkommer på lønnsslippen din.

Merk at dette bare gjelder deg som har fast månedslønn. Har du timeslønn, får du både lønn og feriepenger utbetalt i juni.

Har man derimot 4 uker ferie, og det i gjennomsnitt er 26 virkedager i en måned, skal arbeidstaker ha utbetalt feriepenger for 25 virkedager i tillegg til én ordinær dagslønn, skriver Visma.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer