Hvor mye kan sønnen min tjene før jeg mister skatteklasse to?

Hei, jeg er enke og hjemmeværende enslig forsørger, mitt barn er født i 1981. Hvor mye kan han tjene for at jeg fortsatt skal være i skatteklasse to, og regnes barnepensjon og studielån med i denne beregningen?

Publisert

Så lenge du er enslig og har omsorg for barn som ikke har fylt 18 år ved utgangen av inntektsåret (for 1999 født 1982 eller senere), eller har barn som du virkelig forsørger, skal du ha klassefradrag i klasse 2 uavhengig av barnets inntekt.

Med omsorg menes at den enslige har foreldreansvar for barnet, og har barnet boende hos seg. Det kan likevel godtas at barnet bor hjemmefra, så lenge dette skyldes skolegang eller opphold i institusjon. Forutsetningen er da at den enslige opprettholder jevnlig kontakt med barnet.

Når barnet er 18 år, eller eldre i inntektsåret, gis det klasse 2 dersom barnet virkelig forsørges av den enslige. "Virkelig forsørges" innebærer et krav om tilnærmet full forsørgelse.

Latterlig lave beløpsgrenser

Så lenge barnets inntekt, låneopptak og skattefrie inntekter (f. eks. stipend) ikke overstiger 18.000 kroner i 1999, gis du som forsørger fortsatt fradrag i klasse to.

Merk: Grensen på 18.000 kroner refererer seg til nettoinntekten i selvangivelsen. Denne inntekten finner du i selvangivelsen for "lønnstakere og pensjonister" under "sum grunnlag for inntektsskatt". Vær også klar over at dersom ditt barn har krevd "særskilt inntektsfradrag for barn", er det inntekten før dette fradraget som legges til grunn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer