Hvor mye pistasj er det i pistasjis?

Sørlandsis Pistasj har ingenting, andre har bittelitt. Er det egentlig lov?

FRA LITT TIL INGENTING: Mövenpick Pistachio inneholder fem prosent pistasjnøtter, mens Sørlandsis Pistasj ikke inneholder noe som helst. Foto: PRODUSENTENE / OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
FRA LITT TIL INGENTING: Mövenpick Pistachio inneholder fem prosent pistasjnøtter, mens Sørlandsis Pistasj ikke inneholder noe som helst. Foto: PRODUSENTENE / OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I fjor sommer sjekket vi om vaniljeis faktisk inneholder vanilje. Svaret var ofte nei. Og myndighetene mente det var greit, da vaniljeis uten vanilje var såpass vanlig.

Så sjekket vi om yoghurtisen inneholdt noe særlig yoghurt. Svaret var ofte nei. Og myndighetene mente dette også var greit, så lenge det var noe.

Nå har vi sjekket om pistasjis faktisk inneholder pistasjnøtter. Nok en gang er svaret i verste fall nei, i beste fall litt.

Les også: En Pin-Up-is inneholder alger, soya, treverk og korn. Hvorfor må det å være så komplisert?

Fra 0,52 prosent

Diplom-Is har fire ulike pistasjvarianter.

Her ser du pistasjinnholdet i dem:

Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


 • Yndlingsis Sjokopistasj består av to ulike istyper i samme boks: Halvparten sjokolade og halvparten pistasj. Pistasjdelen inneholder 0,52 prosent pistasj. Men boksen totalt inneholder altså bare 0,26 prosent pistasj.
 • På Sjokopistasj-boksen finner du bare «2,5% pistasjsaus», med pistasj listet som én av mange ingredienser. Diplom-Is sier til Dinside at de vil endre denne merkingen, for å følge reglene om å oppgi mengden av definerende ingredienser.
 • Kuleisene med pistasj inneholder fra 5 til 1 prosent pistasj. Mest finner du i Mövenpick Pistachio, minst i den som bare kalles Pistasj.

Fra 0,0 prosent

Hennig-Olsen har tre ulike pistasjvarianter. Her ser du pistasjinnholdet i dem:

Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Spor av pistasj

 • Sørlandsis Pistasj inneholder ingen pistasjnøtter. Men i innholdsfortegnelsen står det: «Kan inneholde spor av gluten, nøtter, mandler og peanøtter».
 • - Kan den inneholde spor av pistasjnøtter?
 • - Ja, svarer direktør Paal Otto Hennig-Olsen.
  • Sørlandsis Pistasj inneholder ikke et fnugg pistasj, til tross for at selskapet kaller dette for en «pistasjis» på sine nettsider.
  • Krone-Is Pistasj, som du kjøper i flerpakninger, har totalt tre prosent pistasj. Toppingen består av røstede pistasjnøtter.
  • Kuleisen bare kalt Pistasj inneholder 10 prosent pistasjpasta. Slik pasta kan, men må ikke, bestå av ren pistasj.

  «Tradisjon»

  Det mest overraskende funnet står Hennig-Olsen for, med deres helt pistasjfrie Sørlandsis Pistasj. På samme måte som deres Sørlandsis Vanilje ikke inneholder vanilje.

  - Det er kun aroma og naturlig farge som gir smaken, bekrefter administrerende direktør Paal Otto Hennig-Olsen i Hennig-Olsen Is til Dinside.

  - Hvordan tror dere dette står i stil med hva kunden forventer av en pistasjis?

  - Etter vår mening er dette i overenstemmelse med mange forbrukeres oppfatning. Mange vet at isen ikke er laget med pistasjenøtter, svarer Hennig-Olsen.

  Ifølge direktøren har oppskriften vært den samme i 40 år. Og da det er «sedvane og tradisjon», som han kaller det, å lage pistasjis uten pistasj, skal det være innenfor lovverket. Hva aromaene består av, vil produsenter sjeldent ut med.

  KOSTBAR: Diplom-Is hevder pistasjnøtter er så dyre at de ikke har råd til å ha mer av dem i pistasjisen sin. Foto: ALL OVER PRESS
  KOSTBAR: Diplom-Is hevder pistasjnøtter er så dyre at de ikke har råd til å ha mer av dem i pistasjisen sin. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer


  «For dyrt»

  Selv om Diplom-Is ikke har noen pistasjfri pistasjis, er det ikke voldsomme mengder det er snakk om. For eksempel 0,5 prosent i pistasjdelen av Yndingsis Sjokopistasj.

  - Ettersom produktet faktisk inneholder ekte pistasj, kan det i henhold til merkeforskriftene forsvares å kalle produktet pistasjis, sier salgs- og markedsdirektør Eirik Kruse i Diplom-Is til Dinside.

  Resten av pistasjsmaken kommer fra aromastoffer.

  - Pistasjnøtter er en av de dyreste nøttene på markedet, og for at produktet ikke skal bli for dyrt for forbruker, men skal ligge på prisnivå med de andre produktene i serien, kan vi dessverre ikke tilsette mer pistasj, hevder Kruse.

  Hjemmelaget pistasjis

 • 300 gram pistasjnøtter
 • 3 dl melk
 • 3 dl fløte
 • 6-8 ss sukker
 • (Kilde: matinorden.no)

 • Myndighetene gir tommel opp

  Mattilsynet er ansvarlig for at maten du spiser holder seg til lovverket. De ville ikke kritisere vaniljefri vaniljeis eller yoghurtis med like mye fløte som yoghurt, og de vil heller ikke kritisere pistasjis uten pistasj.

  - Dette er sedvanepreget. Man har brukt betegnelser som jordbæris og krokanis i uminnelige tider, uten at isene nødvendigvis har inneholdt så mye av ingrediensene, sier seksjonssjef Atle Wold i Mattilsynet til Dinside.

  Samtidig sier merkeforskriften blant annet: «Merkingen skal ikke villede kjøper med hensyn til næringsmidlets egenskaper, særlig med hensyn til dets (...) sammensetning (...)».

  - Det er ikke greit å lure folk, men det er ingen som kjøper pistasjis for å meske seg i pistasj, sier Wold.

  Er det greit å kalle is uten pistasj for pistasjis?

  (Avsluttet)
  Nei(85%) 5331
  Ja(15%) 961
  Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


  Han mener derfor pistasjis uten pistasj er innenfor reglene, og at ordet pistasj kan bli brukt for å beskrive en smak, heller enn hva produktet faktisk inneholder.

  Greit for is, ikke for brus

  Hadde vi skrevet om saft eller brus, ville saken vært en helt annen.

  Vegetabilieforskriften sier nemlig at for eksempel brus med kunstig sitronsmak ikke kan kalles sitronbrus. Men slike særregler finnes ikke for is, og hovedreglene om villedende merking kommer altså ikke til bruk, ifølge Wold.

  - Hvorfor er det lov å kalle is uten pistasj for pistasjis, men ulovlig å kalle brus uten sitron for sitronbrus?

  - Det kan jeg ikke svare på. Målgruppe, intensjon, tradisjon og sedvane er nok det som gir forskjellen, sier Wold.

  Synes du det er greit å kalle produkter for pistasjis når de ikke inneholder pistasj? Stem over, si din mening under!

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer