Hvor mye skal du gi i gave?

Hvor mye er det vanlig å gi i konfirmasjonsgave, dåpsgave og bryllupsgave?

HVA ER DET VANLIG Å GI? Hva er det vanlig å gi i gave til konfirmasjon, bryllup og dåp? Her er noen anbefalinger. Foto: KRISTIN SØRDAL
HVA ER DET VANLIG Å GI? Hva er det vanlig å gi i gave til konfirmasjon, bryllup og dåp? Her er noen anbefalinger. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Årets konfirmanter er snart klare for fest, og det samme er en stor andel av årets bryllupspar. Men hva skal du egentlig gi i gave?

- Ingen skal føle seg forpliktet til å gi mer enn de har råd til, det er ikke noe hyggelig verken for mottakeren eller giveren. Anledninger som bryllup, konfirmasjon og dåp handler tross alt om veldig mye annet enn gaver, sier Kristina Picard, forbrukerøkonom i Storebrand, til Dinside.

Ta med andre utgifter i regnestykket!

Dette støttes også av forbrukerøkonomene Elin Reitan i Nordea og Silje Sandmæl i DNB.

SAMSNAKK OM GAVER: Kristina Picard, forbrukerøkonom i Storebrand, sier til Dinside at det kan være lurt å samsnakke med andre gjester om å spleise på gave. Foto: STOREBRAND
SAMSNAKK OM GAVER: Kristina Picard, forbrukerøkonom i Storebrand, sier til Dinside at det kan være lurt å samsnakke med andre gjester om å spleise på gave. Foto: STOREBRAND Vis mer

- Det er ikke noe fasitsvar for hvor mye penger man skal bruke på konfirmanten, brudeparet, barnebursdager eller dåpsgave. Gi hva du selv mener er riktig og hva lommeboken tillater. Det er tanken som teller, ikke gavebeløpet. Det er gjerne talene og atmosfæren vi mimrer om senere, sier Sandmæl til Dinside.

Reitan understreker at det det for mange også er en utgift å delta som gjest, i reise- og overnattingskostnader, som man også må ta med i vurderingen.

- Man skal ikke henge seg opp i hvor mye gaven man gir koster. Mange er nok redd for å virke gjerrige, og spanderer derfor gjerne mer enn de strengt tatt må, sier Reitan.

Picard sier det er vanskelig å legge føringer på hva som er «riktig» å gi.

- Forhold som spiller inn, er blant annet familiens økonomi og størrelsen på familien. Står det mange konfirmanter i kø de neste årene, må dette legges inn i budsjettet, sier hun.

LES OGSÅ: Mener konfirmasjonene blir altfor dyre

KONFIRMASJON: Silje Sandmæl i DNB forteller at ifølge en undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI for DNB i 2015, handler det å konfirmeres om å sitte igjen med mest mulig penger for konfirmanten. Hele åtte av ti nordmenn svarte at ungdommen velger å konfirmere seg utelukkende for gavenes skyld. Så hva skal du gi? Foto: STIAN LYSBERG SOLUM/NTB SCANPIX
KONFIRMASJON: Silje Sandmæl i DNB forteller at ifølge en undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI for DNB i 2015, handler det å konfirmeres om å sitte igjen med mest mulig penger for konfirmanten. Hele åtte av ti nordmenn svarte at ungdommen velger å konfirmere seg utelukkende for gavenes skyld. Så hva skal du gi? Foto: STIAN LYSBERG SOLUM/NTB SCANPIX Vis mer


Foreldre: Det er dere som legger lista

Ifølge Sandmæl fikk fjorårets konfirmanter i gjennomsnitt 33.500 kroner i kontanter eller bankinnskudd. Reitan i Nordea sier konformantene i snitt får gaver til en verdi av over 20.000 kroner, og at spesielt foreldre og besteforeldre åpner lommebøkene på vidt gap - noe som vil smitte over på andre og føre til at mange nok føler gavepresset.

Dette er det ifølge forbrukerøkonomene mulig å gjøre noe med.

TENK ALTERNATIVT: Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB, sier du også godt kan gi gaver med affeksjonsverdi, like gjerne som en gave som koster mye.- Kanskje sitter du på en gullgruve av bilder fra konfirmanten eller brudeparet var yngre som kan puttes i ett fotoalbum? Tenk på hva du selv ville bli glad for å få i samme anledning, sier hun. Foto: DNB
TENK ALTERNATIVT: Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB, sier du også godt kan gi gaver med affeksjonsverdi, like gjerne som en gave som koster mye.
- Kanskje sitter du på en gullgruve av bilder fra konfirmanten eller brudeparet var yngre som kan puttes i ett fotoalbum? Tenk på hva du selv ville bli glad for å få i samme anledning, sier hun. Foto: DNB Vis mer

- Det er gjerne du som forelder som setter lista for gavebeløpene til barnets konfirmasjon. Hvis foreldrene senker skuldrene rundt pengebruken vil nok dette smitte over på gjestene, sier Sandmæl.

Både Picard og Reitan råder foreldre til å snakke med konfirmanten om hvilke forventninger de har til konfirmasjonen og gavene.

- Ofte er ikke forventingene så høye som man kanskje tror. Forklarer man den økonomiske belastningen og hva det faktisk koster å arrangere konfirmasjon tror jeg de aller fleste konfirmanter vil forstå at ikke alle forventinger de har nødvendigvis kan møtes, sier Picard til Dinside.

Nederst i artikkelen kan du se hva forbrukerøkonomene sier om gaver til de ulike festdagene.

Hva om du ikke kan komme?

Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea, sier til Dinside at det også er anledninger hvor man kanskje ikke behøver å gi gave.- Jeg skal selv gifte meg i år, i utlandet, og vi kommer da til å understreke at det er gave nok at gjestene kommer i bryllupet, forteller hun. Foto: NORDEA
Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea, sier til Dinside at det også er anledninger hvor man kanskje ikke behøver å gi gave.
- Jeg skal selv gifte meg i år, i utlandet, og vi kommer da til å understreke at det er gave nok at gjestene kommer i bryllupet, forteller hun. Foto: NORDEA Vis mer

- Det er ikke noe fasitsvar på hva som er riktig kutyme når man er invitert til en konfirmasjon, men ikke har anledning til å komme. Dette avhenger nok også av hvor nær eller fjern familie- eller venneforholdet er, sier Reitan.

Og hva med bryllupet du ikke kan komme i? Er det vanlig kutyme å gi gave likevel?

- Skulle det hende at du er invitert i et bryllup du ikke kan komme i er det opp til deg å avgjøre om du skal gi gave eller ei. Noen ganger holder det med et kort der du har skrevet noen hyggelige ord, mener Sandmæl.

På utdrikningslag men ikke invitert i bryllupet?

Hva hvis du er invitert i utdrikningslag men ikke i selve bryllupet? Er det da vanlig eller forventet at du skal gi en gave, eller hva?

- Hvis du er invitert i et utdrikningslag, men ikke i bryllupet, trenger du ikke å kjøpe bryllupsgave, sier Silje Sandmæl, noe som også Reitan og Picard er enige i.

- Det er ingen regel som sier at man skal gi bryllupsgave hvis man bare har vært i utdrikningslaget. En mulighet er å sende en blomst eller bare et gratulasjonskort. Gjør det du har lyst til, men ikke føl deg forpliktet, sier Picard.

- Hvorvidt man ønsker å gi brudeparet en oppmerksomhet må baseres på hva man selv ønsker. Men mange ønsker jo å gi en liten gave, selv om man ikke er invitert i bryllupet, sier hun.

Dette er hva forbrukerøkonomene sier om gaver til de ulike festdagene:

Konfirmasjon

Reitans tips:

 • Gaver i form av for eksempel opplevelser og arvegods er også en god måte å redusere kostandene på. Dette er også ofte gaver som blir satt stor pris på.
 • Foreldre som ikke bor sammen: Snakk om hva og hvor mye dere gir i gave. Det er ofte hensiktsmessig å gå sammen om å gi noe. Unngå å konkurrere om å gi den dyreste gaven til konfirmanten. Det er ingen vinnere i en slik situasjon.
 • Tidligere undersøkelser viser at nær familie gjerne punger ut med 1.000 kroner eller mer. Andre gjester gir gaver i gjennomsnitt til en verdi av 500 kroner. Men: Ikke la deg styre av gjennomsnittstallene. Det er ikke er noe fasitsvar på hvor mye man bør gi.
 • Det kan ofte være hensiktsmessig å snakke med andre gjester om hvor mye man har tenkt å gi i gave, spesielt om det er snakk om pengebeløp. Gir man penger kan man for eksempel øremerke dem, om det er noe konfirmanten sparer til, så sikrer du at pengene ikke blir sløst bort.
 • Picards tips:

 • Hvis du selv har en konfirmant i huset, så ta en prat om hva de ønsker seg og hva de ulike ønskene innebærer: Prioritere øyeblikkelig verdi fremfor mer varig verdi? En typisk gave med en øyeblikkelig verdi vil være en ny mobiltelefon, mens en bunad eller klokke kan ha en mer varig verdi. For noen ungdommer vil konfirmasjonen være en mulighet til å få utstyr som de eller familien ellers ikke hadde hatt råd til å kjøpe. Konfirmasjonsgaver kan for eksempel gjøre det mulig å fortsette med en dyr idrett eller hobby.
 • Det har blitt mer og mer vanlig å gi konfirmantene penger, som ofte står høyt på ønskelista. Snakk om hva pengene skal brukes på, og i hvilken grad konfirmanten skal få disponere dem fritt. En god løsning kan være å lage en avtale om at litt av beløpet kan brukes med en gang, mens resten skal øremerkes for eksempel studier eller langsiktig sparing.
 • Er du i tvil, så gi penger. Konfirmantene står i startgropen av en periode der utstyr og aktiviteter begynner å koste mer. Pengene kan også finansiere skole og studier, reiser eller boligkjøp.
 • Et tips til foreldrene er at hvis pengene konfirmanten får, skal spares i mange år etterpå, så anbefaler jeg andre alternativer enn vanlig bankkonto, for eksempel aksje- eller kombinasjonsfond. Rentene nå er så lave at pengene blir mindre verdt år etter år mens de står i banken. Mens pengene står i banken, stiger prisene på varer og tjenester rundt oss mye mer enn det vi får i renter, i tillegg til at vi betaler skatt av bankinnskudd hvert år.
 • Generelt pleier nær familie å gi de dyreste konfirmasjonsgavene, mens venner og mer fjern slekt ikke gir like mye. Er du på invitasjonslisten som venn i en konfirmasjon, betyr det som regel at du er blant de mest nære vennene. Da kan det være hyggelig å gi en liten gave, også hvis du ikke kan komme.
 • Sandmæls tips:

 • 70 prosent ønsker seg penger, og jo flere sedler, jo gladere blir selvfølgelig konfirmanten. Men i undersøkelser blant 15-åringer er det veldig få som oppgir at de har konkrete sparemål for konfirmasjonspengene. Da er spørsmålet mitt: Er det ikke bedre å gi dem noe som vil gi avkastning i fremtiden? Eventuelt noe vi vet de vil ha nytte av?
 • Penger på boligsparekonto, en spareavtale i fond eller en koffert eller ordentlig klokke, blir kanskje ikke den mest populære konfirmasjonsgaven, men vil definitivt gi glede senere. Vi bør bruke livserfaringene våre, i stedet for å gjøre nøyaktig som en 15-åring vil.
 • MEST RAUSE I BRYLLUP: - En undersøkelse vi gjennomførte i 2011 viser at nordmenn er rause når de inviteres til bryllup. Dette er den begivenheten hvor gjestene er mest spandable, og det er spesielt foreldre og besteforeldre som åpner lommeboken på vidt gap, forteller Elin Reitan. Foto: AVRORA STUDIO/SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
  MEST RAUSE I BRYLLUP: - En undersøkelse vi gjennomførte i 2011 viser at nordmenn er rause når de inviteres til bryllup. Dette er den begivenheten hvor gjestene er mest spandable, og det er spesielt foreldre og besteforeldre som åpner lommeboken på vidt gap, forteller Elin Reitan. Foto: AVRORA STUDIO/SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis mer


  Bryllup

  Reitans tips:

 • Her er det ikke noe fasitsvar, men her er beløpene som respondenter i en undersøkelse fra 2011 i gjennomsnitt oppga å gi:
  Foreldrepar (til eget barn): 11.000 kroner
  Forelder (til eget barn): 8.700 kroner
  Besteforeldre: 4.660 kroner
  Familiemedlemmer: 1050 kroner
  Nære venner (som par): 845 kroner
  Nære venner (singel): 830 kroner
  Andre venner: 470 kroner
 • Ikke heng deg opp i hvor mye gaven koster. Mange er nok redd for å virke gjerrige, og spanderer derfor gjerne mer enn de strengt tatt må. For mange koster det også å delta som gjest i et bryllup, spesielt om man må spandere på seg reise og overnatting.
 • Picards tips:

 • Det er vanlig å gi mer i bryllupsgave enn for eksempel til en vanlig bursdag. Er du i tvil, så vurder å gå sammen med andre gjester om å spleise på en litt større gave. På den måten får du avstemt med andre om hvor de legger lista, samtidig som brudeparet kan få en flottere gave.
 • Sandmæls tips:

 • Det kan være lurt å være tidlig ute når det gjelder bryllupsgave. De fleste legger ut ønskelister til den store dagen i god tid. Venter du til siste liten med å handle gave, kan du risikere at kun de dyre tingene er igjen.
 • Når det skal arrangeres bryllup er det mye som skal på plass, og det koster penger! Tenk gjennom om du kan gi en gave som bidrar til bryllupet. Det kan være å stille opp med underholdning, lage kaken eller låne ut hagen din til seremonien.
 • LES OGSÅ: Slik arrangerer du bryllup på budsjett

  DÅPSGAVE? Gi noe personlig, og gjerne noe som vokser med barnet, anbefaler forbrukerøkonomene. Foto: ANTONIO GRAVANTE/SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
  DÅPSGAVE? Gi noe personlig, og gjerne noe som vokser med barnet, anbefaler forbrukerøkonomene. Foto: ANTONIO GRAVANTE/SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis mer


  Barnedåp

  Reitans tips:

 • Her har jeg ingen undersøkelser å støtte meg mot, men mitt inntrykk er at gavehysteriet ikke har nådd barnedåpen med like stor kraft som for eksempel konfirmasjonen. Faddere og nær familie spanderer kanskje noe mer enn andre gjester på gaven, men igjen avhenger dette av flere faktorer og ikke minst økonomiske situasjon.
 • Picard:

 • Også i dåp må man føle seg frem selv. Det er jo ikke summen på gaven som teller, men hva man har lyst til å gi. De fleste som blir invitert i dåp, er enten familie og/eller faddere eller nære venner av mor og far. Da er det naturlig at mange vil gi en ekstra personlig gave, men den trenger ikke være veldig dyr av den grunn. Barnemedlemsskap i Turistforeningen, Asbjørnsen og Moes samlede eventyr fra en antikvitetshandel eller et løfte om en tur senere i livet er kreative dåpsgaver jeg har hørt om i det siste.
 • Sandmæl:

 • Det er ikke noen skam i å gi brukt, eller noe hjemmelaget i gave. Har du for eksempel en pent brukt barnevogn eller stellebord kan dette være fine dåpsgaver. Eller hva med å gi et fotoalbum og tilby deg å ta bilder under dåpen som kan limes inn senere?
 • Et annet godt råd er å gi en gave som vokser med barnets alder, dette kan du gjøre med en spareavtale i aksjefond. Her kan man også gå sammen flere slik at summen blir større. Pengene vil komme godt med for til studier eller til poden flytter ut av redet. I tillegg slipper du å bekymre deg for hva du skal gi i bursdagsgave hvert år.
 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer