Hvor mye veier barnet ditt?

Foreldre til overvektige barn greier ikke å se at barnet veier for mye, viser ny studie.

Colourbox.com:Illustrasjonfoto Foto: colourbox.com
Colourbox.com:Illustrasjonfoto Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Uavhengig av vektstatus er det nok altfor få som følger kostrådene spis fem om dagen.


Mange foreldre har problemer med innse at poden er for tykk. Og flere av barna ser på seg selv som normalvektige, skriver nyhetsbyrået Reuters.

- Dette gir grunn til bekymring, fordi erkjennelsen av at barnet er overvektig er det første skrittet mot endring av kosthold og livsstil, mener forskerne bak studien, som er publisert i tidsskriftet Diabetes Care.

Les også: Feite mødre, feite barn

Foreldreansvar

- Det ligger jo et åpenbart foreldreansvar i forhold til å tilrettelegge for et sunt kosthold og fysisk aktivitet hos barna, sier overlege Rønnaug Ødegård på Barne- og ungdomsklinikken ved St. Olavs Hospital til DinSide Helse.

- Overvekt er det mest arvelige tilstanden vi kjenner til, så i familier med overvekt er det er viktig å sette fokus på gode kostvaner og en sunn livsstil helt fra starten. Uavhengig av vektstatus er det nok altfor få som følger kostrådene "spis fem om dagen, bruk vann som tørstedrikk og godteri bare på lørdager".

Hun understreker at dette er et sårt tema for mange, og det kan nok være spesielt vanskelig å sette grenser for egne barn dersom man selv har opplevd å være overvektig i oppveksten, sier hun.

Ifølge Ødegård er det spesielle perioder av oppveksten man bør være ekstra oppmerksom på barnets vekt.

- Barn vokser jo i rykk og napp, men spesielt ved fire, seks og tiårsalderen kan det være at noen barn legger litt på seg. Overgangen fra barnehage til skole innebærer ofte en mindre fysisk hverdag, og det kan man prøve å være litt oppmerksom på, sier hun.

Les også: Mindre reklame av usunn mat til barn

- Samfunnsansvar

- Den økningen vi har sett av overvekt over de siste 10-15 årene må i stor grad tilskrives vår endrede livsstil, og det er like mye et samfunnsansvar som det er et foreldreansvar. Politikerne har en stor og viktig jobb å gjøre for å legge forholdene til rette for at barn og unge skal kunne velge sunne alternativer i form av gang- og sykkelstier, mer gym i skolen og et sunnere kosthold, mener hun.

Lett å velge usunt

Hun får støtte av nestleder i Landsforeningen for Overvektige (LFO), Per Møller Axelsen.

- I dag er det ofte enklest å velge usunt. Samfunnsplanleggingen må snus slik at sunne valg blir enkle valg, og her har myndighetene en viktig jobb å gjøre. Hvis man ikke prioriterer sykkelstier av økonomiske grunner, kan man heller ikke forvente at folk skal sykle til jobben, sier han.

Om det er slik at barnets vekt blir et problem eller ikke, er en avregning foreldrene selv må ta, mener Axelsen.

- Det er klart at foreldrene har et ansvar i forhold til barnets kosthold og fysiske aktivitet. Men fokuset må dreies bort fra det utseendemessige. Det går veldig fint an å ha det bra og være sunn selv om man er stor. Forskning viser jo faktisk at personer som er overvektige og fysisk aktive kan ha en langt bedre helse enn slanke og inaktive personer, sier han.

104 ungdommer deltok i studien som fant sted ved North Carolina University i USA. Mens 87 prosent av ungdommene falt under kategorien svært overvektige, var det bare 41 prosent av foreldrene og 35 prosent av ungdommene selv som delte samme oppfatning.

Les også: Mindre reklame av usunn mat til barn

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer