Hvor mye vil du arve?

Fra 2009 er det nye regler for arveavgift. Se hva det betyr for deg.

En arv trenger ikke bare komme i forbindelse med dødsfall, men det er lurt å vite hva som lønner seg. Foto: Colourbox
En arv trenger ikke bare komme i forbindelse med dødsfall, men det er lurt å vite hva som lønner seg. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra neste år vil fribeløpet for arv fra foreldre og besteforeldre øke fra 250.000 kroner til 470.000. Derfor bør man tenke seg godt om før man deler ut gaver over fribeløpene akkurat nå. Vent til vi er inne i kalenderåret 2009. For de fleste er de nye arveavgiftsreglene nemlig en gledelig endring.

>>>Gå direkte til kalkulatoren

De fleste arveoppgjør skjer i forbindelse med dødsfall i familien, men det er også mange som overfører arv til barn og barnebarn mens de fremdeles lever. Førstnevnte tilfelle rår du selvsagt ikke over, men merk at du ikke får tilbakebetalt arveavgiften hvis det skulle vise seg at en avgiftspliktig gave i 2008 skulle vært avgiftsfri i 2009. Hvis det er mulig, vil det lønne seg å vente med å overføre arven.

Nye arveregler styrker samboere

Eksempel: Arv av foreldres bolig

La oss ta utgangspunkt i følgende situasjon: Lars som har sittet i uskiftet bo, dør, og hans ektefelle Line er allerede død. Ekteparet har tre barn, Kristin, Ingrid og Andreas. Ekteparet har hatt felleseie, og dødsboet er på 4.500.000 kroner.

Med dagens regler kan du arve 250.000 kroner fra hver arvelater uten å betale arveavgift. De neste 300.000 må du betale 8 prosent arveavgift for, mens det overskytende blir belastet med 20 prosent.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer