Hvor ofte bør du gå til legen?

Bør du sjekke helsa selv om du er frisk og uten plager?

Foto: colourbox.com
Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tannlegen inviterer deg opp i stolen minst en gang i året, men hvor ofte bør du gå til legen? Du har ingen plager og føler deg frisk, men en grundig helsesjekk en gang i året er kanskje på likevel sin plass? About.com skriver at alle voksne burde sjekke helsen sin med jevne mellomrom, selv om de er friske. Men er ikke det litt gammeldags?

- Norges befolkning, som er friskest i verden, går dobbelt så ofte til legen som for ti år siden, sier lege Brynjulf Barexstein hos Lommelegen.

- Det burde være unødvendig. Det ruinerer samfunnet, og sykeliggjør oss. Vi er friske til det motsatte er bevist. Og hvis du føler deg frisk, skal du ikke gå til legen, hvis man ser stort på det. Enkelte unntak finnes, som for eksempel regelmessige celleprøver hvert 3.år for kvinner, sier Barexstein.

LES OGSÅ:Seks ting som irriterer legen din

Test og du skal finne

Barexstein sier at dagens medisinske tester er så grundige at dersom du bare tar nok blodprøver, så vil legene også hos friske mennesker til slutt finne spor av ett eller annet som kan indikere noe, og det igjen vil kreve nye tester, fordi legen ikke skal overse slikt.- Men dette sår bare bekymring hos pasienten, og det er ikke nødvendig å lete etter noe som ikke gir symptomer, sier Barexstein.- Det handler med andre ord om det gode og kloke ordtaket «Du er er bare frisk til du er undersøkt nok».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer