Priser på flybilletter og togbilletter

Hvor rimelig er alternativene til å fly?

Vi har sammenlignet priser på flybilletter med tog og buss i Norge og Norden.

PENGER Å SPARE: Det tar ofte litt lenger tid enn med fly, men du kan spare penger på å kjøre buss eller tog i stedet. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
PENGER Å SPARE: Det tar ofte litt lenger tid enn med fly, men du kan spare penger på å kjøre buss eller tog i stedet. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Flyskam eller ei - å fly er ikke et godt alternativ for alle, enten det skyldes flyskrekk eller at man synes det er mye stress med væskeforbud, bagasjeregler og trange økonomiseter.

I sommer testet Dinside buss som alternativ til fly mellom København og Oslo - som stort sett var en positiv opplevelse.

Men med tanke på at det å fly stort sett går en god del fortere enn å ta buss eller tog, bør i det minste alternativet være billigere. Men er det det?

Vi har sjekket priser på åtte strekninger på en tilfeldig valgt helg i september, og på en reise i høstferieuka.

Under ser du hvordan dette gikk.

Buss billigst

Kort oppsummert er tog og buss jevnt over et rimeligere alternativ enn fly i vår prissjekk. Og jo lenger før reisen du bestiller, jo lavere pris får du.

Ikke minst gjelder dette hos Vy, der miniprisbillettene koster mer jo nærmere avreise du kommer.

Dermed er billettprisene mye høyere for billetter en tilfeldig helg i september enn i høstferien. Det er litt prisforskjell på innenlandsreisene med fly mellom de forskjellige datoene, men det er snakk om små forskjeller.

Det er også verdt å nevne at det på enkelte strekninger kan være MYE å spare på å ta tiden til hjelp - og velge tog eller buss - ikke minst kan buss være svært rimelig, hvor vi fant billetter til 298 kroner tur/retur Oslo - Gøteborg.

Dermed kan du reise med buss til Gøteborg i høstferien for en tiendedel av prisen for å fly. Også til København er prisen mye lavere, nærmere bestemt en tredjedel.

I kun to tilfeller er toget dyrere enn flyet, nærmere bestemt mellom Oslo og Trondheim, og Oslo og Bergen, hvor sistnevnte togbillett en helg i september koster 300 kroner mer enn flybilletten.

13. - 15. sept Flyselskap Pris Selskap Pris
Oslo - BergenNorwegian/SAS1005Vy1305
Trondheim - BodøSAS/Widerøe2248Vy1038
Oslo - KristiansandNorwegian/SAS1005Vy778
Kristiansand - StavangerWiderøe/Norwegian1833Vy528
Oslo - TrondheimNorwegian928Vy1078
Oslo - StockholmEthiopian/Norwegian1171Flixbus618
Oslo - KøbenhavnNorwegian2298Nettbuss698
Oslo - GøteborgWiderøe2766Flixbus298
28. sep - 2. okt Flyselskap Pris Selskap Pris
Oslo - BergenSAS1028Vy1008
Trondheim - BodøNorwegian2864Vy598
Oslo - KristiansandSAS1028Vy498
Kristiansand - StavangerNorwegian2114Vy498
Oslo - TrondheimNorwegian1308Vy828
Oslo - StockholmEthiopian/Norwegian1011SJ861
Oslo - KøbenhavnSAS1849Flixbus658
Oslo - GøteborgWiderøe/SAS1726Flixbus298

Vi har innhentet de laveste prisene på de aktuelle datoene, på google flyreiser, omio.com, vy.no og sj.se, 2. og 3. september. Nattog og fly med mellomlandinger på mer enn 4 timer er ikke tatt med. Alle priser er for tur-retur-billetter.

Hva med strekningene uten fly-konkurranse?

Det som også er interessant, er å se på prisene på noen av de kortere togstrekningene her til lands, hvor fly ikke er et alternativ.

Eksempelvis koster tur-retur-reiser mellom Sandvika og Skien, Lillehammer og Oslo lufthavn, Asker og Tangen og Geilo og Hønefoss 498 kroner på datoene over.

Samtlige strekninger er på rundt to timer eller mindre - men koster altså ikke mindre i høstferien enn å ta toget eksempelvis fra Oslo til Kristiansand, som er en reise på over fire og en halv time, og mellom Kristiansand og Stavanger, som tar tre timer eller mer, avhengig av avgang.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer