Hvor skal det ende?

Verdensøkonomien raser, men nedturen vil ikke vare evig.

Ralph Nordberg, leder i NBBL sier det er viktig å huske på at nedgangstider ikke varer evig. - Det har historien vist oss gang etter gang, sier han. Foto: Kim Jansson
Ralph Nordberg, leder i NBBL sier det er viktig å huske på at nedgangstider ikke varer evig. - Det har historien vist oss gang etter gang, sier han. Foto: Kim Jansson Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Boligprisene faller kraftig. Bankene sliter. Arbeidsledigheten går opp. Børsen er blodrød.

Det er lenge siden verdensøkonomien har hatt større utfordringer å bryne seg på enn den har i dag. Og når alt ser svart ut, har vi mennesker vanskeligheter med å se lyset i tunnelen. Det mener administrerende direktør Ralph Nordberg i Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL).

- Det er ikke bare nordmenn, men mennesker generelt som er historieløse!, sier Nordberg til DinSide.

- Når ting går opp, tror vi at ting vil fortsette å gå opp, når ting går ned, tror vi det skal fortsette nedover, sier han.

Men slik er det ikke. Og det har vi sett gang etter gang, er den klare meldingen fra Nordberg.

- Det har alltid vært konjunkturer der ting går opp og ting går ned. Det ser vi gang på gang, sier boliglagssjefen som nevner IT-boblen på 2000-tallet og boligsprekken mot slutten av 1980-tallet som eksempler.

Følg finanskrisen her

Spesiell situasjon

Likevel er Nordberg nøye med å presisere at situasjonen denne gangen er noe annerledes fra det vi har sett tidligere i historien.

- Det som er spesielt denne gangen, er at dette er blitt en global krise, som er så mye større i omfang. Vi i Norge trodde lenge vi ikke ville merke nedgangen så godt, vi har oljefondet! Og så plutselig skyller den innover oss, vi taper masse penger i markedet, og vi innser vi er en del av en global økonomi, forklarer Nordberg.

Og nå merker mange at finanskrisen har begynt å svi.

- Ringvirkningene har nådd oss, fordi økonomien er så global og kjørt inn i hverandre, sier Nordberg.

Nye prognoser hver dag

En annen spesiell faktor ved dagens krise er at forholdene forandrer seg raskt. I begynnelsen av året trodde mange at boligprisene ville øke opptil fem prosent i år. I dag tør nesten ingen spå hvor langt ned prisene skal gå, og det er i alle fall ingen som snakker om pluss i statistikken i år lenger.

Gullfisker i boligmarkedet

Denne høsten har boligprisene gått på en smell. Mange boligeiere fortviler over at tusenvis av kroner i boligverdier blir borte hver eneste måned. Bare fra september til oktober falt prisene i snitt 4,7 prosent. Det vil si at en bolig som kostet tre millioner kroner i september, har blitt 141.000 kroner mindre verdt på 30 dager.

Denne prisnedgangen får til og med de normalt sett mest positive boligmeglerne til å bruke ord som skummelt og dramatisk.

Likevel er det viktig å ikke la gullfiskhukommelsen ta overtaket. Gjennomsnittlige boligpriser i år er så langt to prosent lavere enn for et år siden. Og for ett år siden hadde boligprisene steget med 11 prosent.


Renteutsiktene har også endret seg kraftig på bare få måneder.

- Gjedrem har nettopp satt ned renten to ganger. Men hva gjorde han for to og en halv måned siden? Han satte den opp! Fordi vi måtte kjøle ned norsk økonomi, sier Nordberg.

Så fra å forutsette at renten skal oppover, har vi nå i løpet av svært kort tid fått en situasjon hvor renten kan stupe nedover. Prosessor Steinar Holden sa til DinSide denne uken at dersom nedturen i økonomien fortsetter, blir Norges Bank tvunget til å kutte renten mer enn anslått.

- Hvis det går dårlig i økonomien, kan vi se en styringsrente på under tre prosent, sa Holden.

Les saken: Styringsrenten kan bikke under tre prosent

Den norske kronen har, i likhet med styringsrenten, også gjort helomvending de siste månedene. I slutten av august, uttalte makroøkonomer at de forventet en sterkere kronekurs, spesielt målt mot euro.

- Det er risiko for at kronen kan stige ennå mer, først og fremst på grunn av høy oljepris, men også på grunn av høy rente i forhold til i euroområdene, sa en økonom til DinSide.

Men så slo finanskrisen inn for fullt, og oljeprisen ble kraftig redusert, og kronen har falt deretter.

Les mer om hvorfor kronen sliter mot andre valutaer

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer