Hvor skal du kaste gavepapiret?

Gråpapir, også kalt kraftpapir, kan resirkuleres. Alt annet varierer.

VARIERER: Slikt glanset gavepapir, også kalt julepapir, kan ikke resirkuleres i alle kommuner. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
VARIERER: Slikt glanset gavepapir, også kalt julepapir, kan ikke resirkuleres i alle kommuner. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Kan gavepapiret deres resirkuleres? spurte vi i et tilfeldig utvalg butikker på Oslo City i fjor jul.

Den ansatte på Clas Ohlson ser tomt på oss.

- Godt spørsmål. Jeg tipper nei, svarer han omsider.

Vi går videre til Nille med samme spørsmål. Ingen svar. Så til Meny. Hun vet heller ikke. Vi prøver lykken hos Oslo Citys store pakkedisk.

FORVIRRENDE: Rådgiver Håkon Lindahl i Framtiden i våre hender tror mange ikke vet hvorvidt gavepapiret deres kan gjenvinnes eller ikke. Foto: Framtiden i våre hender
FORVIRRENDE: Rådgiver Håkon Lindahl i Framtiden i våre hender tror mange ikke vet hvorvidt gavepapiret deres kan gjenvinnes eller ikke. Foto: Framtiden i våre hender Vis mer


- Tror ikke det. Men bra du tenker på miljøet, svarer hun som monterer nye ruller glanset papir.

Kun på Tanum får vi et svar som er til hjelp:

- Du kan se etter ordet «kraftpapir». Da er det resirkulerbart, svarer han vi spør, og viser oss til riktig papir.

LES OGSÅ: Bli med til verdens største optiske sorteringsanlegg – i Oslo!

Mange vet ikke

- Dette er det store problemet: Veldig mye gavepapir er ikke egnet for resirkulering, og det er det mange som ikke vet, sukker rådgiver Håkon Lindahl i Framtiden i våre hender.

DinSides uhøytidelige sjekk viser at dette gjelder både forbrukere og butikker. Og hvert år står vi der og klør oss i hodet: Skal vi ta sjansen på å putte julepapiret i papiravfallet? Eller kanskje vi bare skal brenne det i peisen?

– Kaster du feil papir i papirsøpla kan det ødelegge for gjenvinningen. Og å fyre i peisen med det er heller ikke anbefalt, da gavepapir ofte er mye mer enn rent papir, sier Lindahl, som mener det kan være skadelig for både miljø og peis.

Framtiden i våre hender anslo julen 2007 at nordmenn da ville bruke 60 millioner meter gavepapir. Nyere anslag finnes ikke, men som Lindahl sier: Vi kommer neppe til å bruke noe mindre i år.

LES OGSÅ: Derfor kan du droppe harryhandelen denne jula

INGEN GRÅPAPIR: Pakkediskene på Oslo City hadde i 2013 bare tradisjonelt gavepapir. Dette kan resirkuleres i Oslo, men mange andre steder må det kastes i restavfallet. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
INGEN GRÅPAPIR: Pakkediskene på Oslo City hadde i 2013 bare tradisjonelt gavepapir. Dette kan resirkuleres i Oslo, men mange andre steder må det kastes i restavfallet. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Dette papiret kan resirkuleres

Vi skulle ønske vi nå kunne fortalt deg hvordan du enkelt kan vite at gavepapiret du kjøper kan resirkuleres. Men det kan vi ikke. For dette er mer komplisert enn du kanskje tror.

GRÅPAPIR: Slikt papir kan du kjøpe i matbutikken, og kan resirkuleres. Det kalles både gråpapir og kraftpapir. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
GRÅPAPIR: Slikt papir kan du kjøpe i matbutikken, og kan resirkuleres. Det kalles både gråpapir og kraftpapir. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

 • Resirkuleringsordningene varierer fra kommune til kommune. Alt etter hvilket renovasjonsselskap som brukes, og avtalene de har videre med resirkuleringsanleggene. For eksempel kan du kaste alt gavepapir i papirsøpla i Oslo, men ikke i Porsgrunn. Først må du derfor sjekke hva som gjelder din kommune, for eksempel på Sortere.no. Der kan du finne frem til ditt område og gjøre et søk på "gavepapir" for å se hvor du bør kaste det.
 • Merkingen hjelper deg ikke. Noe kan resirkuleres akkurat som vanlig papir uansett hva kommunen ønsker. Men dette kan du ikke lese ut fra pakken. Symbolene du finner der kan nemlig bety ulike ting i ulike land, og henviser ofte til emballasjen utenpå gavepapiret. Framtiden i våre hender anbefaler derfor at du spør butikken, men som vår lille sjekk viste: Du er langt fra garantert et skikkelig svar.

 • Gråpapir er ikke «gavepapir» i resirkuleringssammenheng. Rent gråpapir, ofte kalt kraftpapir, regnes nemlig bare som papir, og kan alltid resirkuleres. Dette er som oftest brunt, selges i både matbutikker og andre steder, og selges nå også i andre farger. Papiret kjennetegnes av sin ruhet, og har ofte svake striper. Julepapir eller gavepapir, i den betydning blant annet Sortere.no bruker, betyr som oftest glanset papir med mye trykk, som ofte har et lite innhold av faktisk papir.
LES OGSÅ: Visste du at du kan hente pakker på kiosken?

Finnes ikke merking


- Min oppfordring er å bruke gråpapir. Det kan alltid gjenvinnes, og kan bli en veldig dekorativ pakke, for eksempel med en rød sløyfe, sier daglig leder Marianne Holen i Retursamarbeidet LOOP til Dinside.

Tips til miljøvennlig gavepapir

 • Bruk minst mulig gavepapir. Én løsning som også løser andre miljøproblemer er å kjøpe færre, men dyrere, gaver, for eksempel ved å spleise.
 • Lek med alternativt gavepapir, som aviser, poser, nett, vrengte pappesker eller annen nøytral emballasje.
 • Skal du kjøpe gavepapir bør det være en type gråpapir eller kraftpapir.
 • Ta vare på gavepapir og bruk det flere ganger.
 • Sjekk hva du kan resirkulere i din kommune, og følg dette.
 • Husk at bånd og annen pynt ofte er laget av plast, ikke papir.

 • - Men sløyfen kan vel ikke gjenvinnes?

  - Nei, men den kan du ta vare på!

  Stiftelsen LOOP skal blant annet bidra til «å øke kunnskap og forbedre holdninger og adferd knyttet til kildesortering og gjenvinning». Men dette er ikke bare enkelt, når reglene varierer fra kommune til kommune, og det ikke finnes noen standardisert ordning for merking av gjenvinnbare produkter.

  - Det beste er å følge med på informasjon som gis fra kommunen der du bor, eller fra Sortere.no, råder Holen.

  Framtiden i våre hender skulle ønske alle kunne brukt og solgt resirkulerbart papir, for eksempel ved pakkediskene til Oslo City. Dinside har ikke lykkes å få svar fra kjøpesenteret om hvorfor de ikke velger papir alle kan resirkulere, og ikke bare innbyggerne som bor i Oslo.

  (Saken har tidligere vært publisert på Dinside, men er oppdatert jula 2015)

  LES OGSÅ: I Oslo kan du pakke søppel i disse posene

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer