Hvor triller kronen?

Kronen har vært på en skikkelig stupetur den siste måneden.

Publisert
Sist oppdatert

Billig krone

Ingenting er så galt at det ikke er godt for noe. Ett ordtak man kanskje kan bruke om den norske kronen for tiden. Den har nemlig vært på en ganske kraftig stupetur de siste ukene. Kronen er ikke bare blitt svekket overfor våre viktigste samarbeidsland (og reisemål) - men så og si overfor alle verdens valutaer.De fleste vil nok umiddelbart tenke på hvor dyrt det blir om man skal på en utenlandsreise. Likevel er det heldigvis også noen som kan glede seg når vi andre er triste: For eksportvirksomhetene kan selge deres produkter billigere til andre land enn før - eller tjene mer penger om de fortsetter med samme priser, alt ettersom.

Kort fortalt har de viktigste utenlandske valutaene blitt rundt seks prosent dyrere for oss nordmenn de siste syv ukene. Tabellen under gir en oppsummering:

Sterkere, svakere eller stabil? Hva skjer med kronen på sikt?

Tre overraskelser

Ifølge sjeføkonom i Nordea, Erik Bruce, har det vært hele tre faktorer som har gitt oss en svak krone.

- For det første har oljeprisen falt. Den er fortsatt forholdsvis høy, men har likevel gått mer ned enn hva mange trodde den ville. For det andre har mange utenlandske investorer trodd at kronen skulle styrke seg ytterligere, og da det viste seg å ikke være korrekt, solgte de seg ut igjen. Særlig noen utenlandske hedgefond ga opp, og det har altså hatt stor betydning for kronen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer