- Hvordan beregnes arveavgift av bolig?

- Jeg har nettopp arvet en leilighet fra mine foreldre. Hva er utgangspunktet for beregningen av arveavgiften? Enkelte sverger på at det er leilighetens ligningsverdi, mens andre påstår at det er markedsverdien. Hva er riktig?

Publisert

Den klare hovedregelen er at de avgiftspliktige midlene skal verdsettes til den antatte salgsverdien. (Dette utgangspunktet blir forøvrig videreført i forslaget til ny arveavgiftslov.)

Det er altså feil når enkelte hevder at ligningstaksten er avgjørende.

For deg som arving er resultatet at arveavgiften blir høyere. Ligningstaksten på en bolig er som kjent langt lavere enn markedsprisen, og disse forskjellene blir ekstra tydelige der boligen ligger i pressområder med dertil høyt prisnivå.

Fastsette verdien ved videresalg

Selv om det i utgangspunktet er verdien på rådighetstidspunktet som skal legges til grunn, vil det ved salg innen normal tid bli salgsverdien som er avgjørende for hvor mye du skal betale i arveavgift. Det er forøvrig en seks måneders frist på å sende arvemelding til skattefogden der du bor.

Husk at det er nære linjer mellom arveavgiftsreglene og skattereglene. I de tilfellene hvor fast eiendom arves og selges, men først etter at seks månedersfristen for arvemeldingen har utløpt, må du derfor være obesrvant.

I lenken øverst til høyre kan du lese hvilke feller det er viktig å unngå når du skal videreselge den arvede boligen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer