Ta opp fag som privatist

Hvordan blir du privatist?

Her får du informasjonen du trenger, og oppskriften steg for steg.

TA OPP FAG: Har du mangler i vitnemålet? Dette trenger du å vite for å ta opp fag som privatist. Foto: Scanpix
TA OPP FAG: Har du mangler i vitnemålet? Dette trenger du å vite for å ta opp fag som privatist. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ikke fornøyd med sluttkarakterene på vitnemålet fra videregående? Mangler du fag fra videregående? Det er aldri er for sent å forbedre karakterene, eller hoppe på undervisning igjen for å ferdigstille skolegangen.

Dette kan du gjøre som privatist.

Ansvar for egen læring

I forskrift fra Opplæringsloven defineres en privatist som «en som har meldt seg til eksamen i ett eller flere fag fra videregående opplæring uten å være elev eller lærling i dette eller disse fagene».

– Dette er en eksamen man tar på eget initiativ. Privatistene må selv finne ut av hvordan de skal oppnå den kompetansen de trenger for å bestå eksamen, forklarer Siglinde Svare, konstituert leder ved Eksamenskontoret i Hordaland Fylkeskommune.

GIR INFORMASJON: Siglinde Svare, konstituert leder ved Eksamenskontoret i Hordaland Fylkeskommune. Foto: Privat.
GIR INFORMASJON: Siglinde Svare, konstituert leder ved Eksamenskontoret i Hordaland Fylkeskommune. Foto: Privat. Vis mer

Du kan ta eksamen i fag du ikke har fra før, eller forbedre karakterene dine i fag du har tatt tidligere. Det er også mulig å forbedre karakterer før du er ferdig med videregående opplæring (se faktaboks nederst).

Du kan ta privatisteksamen i fag fra yrkesfag og studiespesialiserende fag på videregående skole, samt høgskole og universitet.

– Når du vil ta opp igjen ett eller flere fag som privatist ved den skolen du var elev på, må du selv kontakte skolen for å få de nye karakterene på vitnemålet ditt, sier Svare.

– Siden det ikke er noen aldersgrense for å ta privatisteksamen, kan du gjøre dette når som helst i livet. Det er heller ingen begrensninger på hvor mange ganger du kan ta en eksamen, forklarer hun videre.

Muligheter for undervisning

Som privatist har du ikke krav på undervisning i regi av fylkeskommunen i fagene før eksamen. Du er altså selv ansvarlig for å skaffe deg pensumlister, lærebøker, samt lære deg innholdet i faget.

Nyttige lenker

Har du spørsmål om det å være privatist, kan du kontakte privatistkontoret der du bor. Kontaktinformasjon til privatistkontoret i hvert fylke finner du på Privatistweb.no.

Andre relevante lenker for mer informasjon om privatisteksamen:

Men syns du at det er vanskelig å forberede deg til eksamen på egenhånd, finnes det flere privatistskoler som tilbyr undervisning, både på dag-og kveldstid, samt på nett.

Melder du deg opp som privatist ved en privatistskole, må du betale for undervisningen.

Prisene varierer fra skole til skole og fag til fag.

Eksempler på privatistskoler i Norge er Metis, Akademiet, Sonans, Kolon, Ungdomsakademiet, NooA og NKI nettstudier.

Ønsker du å ta fag på høgskole- og universitetsnivå, får du informasjon om privatistordningen hos hvert enkelt universitet.

Privatistundervisning foregår gjennom et visst antall timer frem til du skal ta eksamen. Men husk at fristen for å melde deg på eksamen, er før du har gjennomført all undervisning.

Slik går du fram

 • Man kan melde seg opp til privatisteksamen to ganger i året. Du velger selv hvor mange fag du vil melde deg opp i av gangen.
 • Du melder deg opp til eksamen på Privatistweb.no. Privatistweb åpner for oppmelding cirka 14 dager før oppmeldingsfristen.
 • Fristen for oppmelding er 15. september om du vil ta eksamen i november/desember.
 • Du kan også melde deg på 1.februar om du vil ta eksamen i mai/juni.
 • Se også informasjonen fra hjemfylket ditt på Vilbli.no.
 • Det er fylkeskommunen som har ansvar for å arrangere privatisteksamener, så eksamen skjer altså ikke på privatistskolen du eventuelt får undervisning ved.

Priser

Alle må betale for å kunne ta eksamen. Dette skal dekke kostnadene det innebærer å arrangere eksamen, samt sensurering. Les mer på Udir.no.

Gebyret er 1057 kroner per eksamen for:

 • fag der du ikke har standpunkt og/eller eksamenskarakter
 • fag du ikke har bestått (karakter 1) som elev eller privatist

Gebyret er 2115 kroner per eksamen for:

 • fag du allerede har bestått som elev eller privatist

Gebyret er 902 kroner per fag- og svenneprøve for:

 • prøver du tar for første gang

Gebyret er 1806 kroner per fag- og svenneprøve for:

 • prøver du har avlagt og ikke bestått.

Nytt vitnemål

Hvis du oppnår bedre karakter på privatisteksamen enn det du har på vitnemålet ditt fra før av, strykes både den gamle standpunktkarakteren og eventuell eksamenskarakter du har i faget fra før. De forbedrede karakterene føres på vitnemålet i stedet for de gamle.

Om du får dårligere karakter på privatisteksamen enn du hadde i standpunkt fra før, blir den gamle standpunktkarakteren stående.

Det er altså ingen sjanse for å sitte igjen med en dårligere karakter enn utgangspunktet, etter å ha tatt eksamen som privatist.

TIPS

 • Hvis du tar fag som privatist etter at du har fullført videregående skole, vil du søke høyere utdanning i såkalt ordinær kvote. Det er ofte vanskeligere å komme inn på studier i ordinær kvote enn i kvoten for førstegangsvitnemål.
 • Vil du forbedre en karakter fra Vg1 eller Vg2 kan det derfor være lurt å ta faget som privatist samtidig med at du går Vg2 eller Vg3.
 • Du kan forbedre fag eller ta nye fag og fremdeles være i førstegangsvitnemålskvoten hvis forbedringene eller de nye fagene er tatt under det treårige løpet og er ført på førstegangsvitnemålet.

Du kan lese mer om opptakskvoter på Samordnaopptak.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer