Hvordan bør gjeldsrentene fordeles mellom ektefeller?

Dette er enda et spørsmål fra oss som ikke liker å administrere oss selv så alt for mye. Svaret for de fleste av oss er: Nei – det spiller overhodet ingen rolle hvordan gjeldsfradragene fordeles - så lenge du ikke ligger i skilsmisseforhandlinger, da.

Publisert

Dette kan vi vise med et lite regneeksempel. Kari og Ola er gift. Kari tjener 280.000 kroner pr. år, Ola 180.000.

De kan begge føre opp 34.900 i minimumsfradrag, og klassefradrag i klasse 1, som er 26.300. De betjener sammen et boliglån på 1 million kroner, og studielån på til sammen 200.000.

Gjennomsnittlig rente på disse lånene er 7%. Vi har altså 84.000 kroner i rentefradrag som skal fordeles.

La oss se på hva som skjer hvis vi plasserer hele rentefradraget hos Ola, som tjener minst: I dette tilfellet betaler Kari og Ola til sammen 71.000 kroner i skatt på allminnelig inntekt. I tillegg må de betale 7,8% av hver sin brutto lønn i trygdeavgift. I tillegg må Kari betale 13,5% i toppskatt av den delen av bruttoinntekten hennes som overstiger 269.100 kroner. Fradragene påvirken verken trygdeavgiften eller toppskatten.

Der Kari og Ola har delt rentene seg imellom

Hvis Kari og Ola i fellesskap endrer fordelingen på selvangivelsen slik at de deler rentefradragene i to, vil regnestykket for allminnelig inntekt se slik ut:

Som du ser, betaler Kari og Ola på kronen det samme beløpet i skatt som i det forrige tilfellet, simpelthen fordi skatt på allminnelig inntekt, dvs. brutto inntekt minus fradrag er og blir 28%, uansett hvordan du snur og vender på det.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer