Hvordan kan sjefen behandle deg?

Er det greit om sjefen din skjeller deg ut eller truer med oppsigelse?

SINNA SJEF? Sjefen din kan ikke oppføre seg som han eller hun vil, slår arbeidsmiljøloven fast. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
SINNA SJEF? Sjefen din kan ikke oppføre seg som han eller hun vil, slår arbeidsmiljøloven fast. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nylig kunne Dagbladet avsløre ufin oppførsel fra en direktør i Jernia overfor en av kjedens butikksjefer. Vedkommende ble blant annet skjelt ut og presset til å signere sin egen oppsigelse.

Spørsmålet som naturlig nok dukker opp etter en slik sak, er hvor grensen egentlig går for hvordan en sjef kan oppføre seg overfor arbeidstakerne.

- Man kan ikke opptre på en sånn måte at man oppleves som en som vil trykke den ansatte ned, få den til å føle seg mindre, dårligere, mer inkompetent og så videre. Man kan ikke brøle, true, fryse ut eller fortelle et menneske at det ikke duger, sier Nina Berg, seniorkonsulent ved Arbeidsmiljøsenteret til Dinside.

LES OGSÅ: Sånn sikrer du deg sommerjobb

Sjefen skal ikke skjelle deg ut

Nina Melsom i NHO. Foto: NHO
Nina Melsom i NHO. Foto: NHO Vis mer


Nina Melsom, advokat og avdelingsleder i NHOs arbeidsrettsavdeling, sier til Dinside at en leder skal utvise lederskap, være tydelig og vise retning.

- Det innebærer ikke at man kan opptre truende og skjelle ut sine ansatte, understreker hun.

Nina Berg ved Arbeidsmiljøsenteret, påpeker at det ikke er det å gi kritikk i seg selv som er problemet, men måten det gjøres på. Å bli utsatt for utilbørlig behandling som å bli truet eller kjeftet på anses nemlig som et brudd på loven.

- En leder som høvler ned en ansatt, bryter ikke bare loven, han eller hun bidrar også dårligere til bunnlinjen, påpeker Berg.

Også når det gjelder oppsigelse av en ansatt stiller loven krav om hvordan man skal gå frem.

- Disse reglene er der for å sikre en forsvarlig saksbehandling og beskytte arbeidstakerne, sier Melsom.

LES OGSÅ: Se hva som kan defineres som seksuell trakassering på jobb

Skal unngå trakassering

I tillegg til at det å skjelle ut sine ansatte faktisk kan være et lovbrudd, viser Nina Melsom til at arbeidsmiljøloven blant annet stiller krav om et forsvarlig arbeidmiljø, som innebærer at man skal unngå trakassering.

Direktør Ingrid Finboe Svendsen i Arbeidstilsynet. Foto: ARBEIDSTILSYNET
Direktør Ingrid Finboe Svendsen i Arbeidstilsynet. Foto: ARBEIDSTILSYNET Vis mer


Direktør Ingrid Finboe Svendsen i Arbeidstilsynet sier til Dinside på generelt grunnlag at arbeidsgiver skal organisere og lede arbeidet på en slik måte at ansatte ikke utsettes for uheldige fysiske eller psykiske belastninger. Det innebærer også at sjefen selv ikke skal utsette noen av de ansatte for uheldige psykiske belastninger, sier Finboe Svendsen.

- Arbeidsmiljøloven er tydelig på at arbeidet skal legges til rette slik at arbeidstakers integritet og verdighet ivaretas, og de skal, så langt som mulig, beskyttes mot uheldige belastninger som følge av kontakt med andre. En leder har et overordnet ansvar for at arbeidsmiljøloven følges, sier hun.

Skulle du som arbeidstaker oppleve en opphetet situasjon hvor du syns sjefen din går over streken, anbefaler Melsom at man lar situasjonen legge seg, før man tar en prat med den det gjelder. Man kan også snakke med en tillitsvalgt, sin nærmeste leder eller andre ledere i bedriften.

LES OGSÅ: Etter fødselspermisjonen var jobben borte

Slik skal en leder si ifra

Som leder bør man ha et bevisst forhold til sin rolle, påpeker Melsom i NHO. Nettopp på grunn av denne rollen må man ta ekstra ansvar når det oppstår spesielle situasjoner eller uenigheter.

- Det er ikke bra om lederen er med på å skape en fryktkultur på arbeidsplassen, påpeker hun.

Skulle en arbeidstaker faktisk ha gjort noe som ikke er greit, bør lederen gi en tydelig tilbakemelding om at oppførselen ikke er akseptabel.

- Det fins eksempler på at ansatte har tydd til fysisk vold mot en av sine kolleger. I slike tilfeller vil det være riktig av en leder å gi klar beskjed om at dette ikke er akseptabelt og kan få konsekvenser, sier Melsom.

Ingrid Finboe Svendsen i Arbeidstilsynet sier at en leder generelt har rett og plikt til å gi tilbakemelding og si fra om noe ikke er som det skal være. Men det skal gjøres på en skikkelig måte.

- Ansatte har også medvirkningsplikt, slik at arbeidet kan gjennomføres på best mulig måte, sier hun.

Kan sjefen din overvåke deg?

Har du opplevd ufin behandling av en sjef?

(Avsluttet)
Ja(83%) 3740
Nei(17%) 780
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Et helt annet område hvor sjefen din ikke kan gjøre som han eller hun vil, er med tanke på overvåking av de ansatte.

Datatilsynet skriver på sine nettsider at arbeidsgiver ikke kan overvåke de ansattes chattesamtaler.

Generelt kan arbeidsgiver heller ikke følge med på den ansattes e-post, men kan i enkelttilfeller be om innsyn.

Når det gjelder å følge med på de ansattes internettbruk, skriver Datatilsynet at arbeidsgiveren kan loggføre aktivitet på internett for å administrere systemet eller avdekke og oppklare brudd på sikkerheten. Men loggen skal ikke kunne brukes senere til å kontrollere eller overvåke den ansatte.

Her kan du lese mer om personvern på arbeidsplassen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer