Samlivsbrudd og skilsmisse

Hvordan kjøpe den ene ut av boligen

Det er forskjellige regler for hvordan dette gjennomføres i praksis ut fra om paret har vært samboere eller gift.

BARE ÉN IGJEN: Dersom du og partneren bestemmer dere for å forlate hverandre, blir kanskje den ene boende i deres tidligere fellesbolig. Da må, imidlertid, den som blir igjen kjøpe ut den som flytter, og det må gjøres riktig. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
BARE ÉN IGJEN: Dersom du og partneren bestemmer dere for å forlate hverandre, blir kanskje den ene boende i deres tidligere fellesbolig. Da må, imidlertid, den som blir igjen kjøpe ut den som flytter, og det må gjøres riktig. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Nylig rådet Dinside deg til å kjøpe deg inn i boligen hvis det er slik at du flytter inn i boligen partneren din eier fra før.

Men, hva om forholdet tar slutt og én av dere ønsker å bli boende?

Da må den som blir igjen kjøpe ut den andre, og det er forskjellige måter å gjøre dette på.

Forskjell på samboere og gifte

Det er ikke de samme reglene som gjelder hvis den som skal kjøpes ut er en samboer eller ektefelle av den som blir boende.

- I utgangspunktet er det fullt avtalefrihet mellom samboere, så det hele kommer an på hva partene har avtalt. Jeg må påpeke at det er svært viktig å være veldig konkret på hvem som eier hvor mye av boligen og hvordan gjeldsansvaret er fordelt innad mellom partene når dere skriver samboeravtale. Videre kan det være smart at boligskjøtet også gjenspeiler det reelle eierforholdet, sier forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea til Dinside.no.

For eksempel hvis «Kari» har finansiert 20 prosent av boligens verdi med egenkapital og 50 prosent av boligen er finansiert med lån som hun alene betaler på og er ansvarlig for, må «Per» i utgangspunktet betale 70 prosent av boligens verdi hvis han skal kjøpe henne ut.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer