Hvordan skrive sitt eget testament?

Det er mange forhold som tilsier at folk flest bør sette opp testament. Her skal vi kun ta for oss hvilke krav som gjelder for et gyldig testament.

Publisert

For at testamentet skal være gyldig, må det utformes skriftlig. Testator (den som skal testamentere) må være fylt 18 år. Unntak kan gjøres dersom Kongen godkjenner det etter søknad.

Testamente skal ha overskriften Testament. I første avsnitt må du presentere deg selv med navn, fødsels- og personnummer og sivilstand. Ikke glem å påføre dato.

Etter at testamentet er utfylt, må det aldri gjøres endringer i teksten ved overstrykningereller tilføyelser. Da må det i tilfelle lages et komplett nytt testament.

Vitner

To vitner må være til stede når testator skriver under. De to vitnene må også skrive under med testator som vitne. Påskriften bør inneholde vitnenes yrke og adresse. De to må være over 18 år, og godkjent av testator. Vitnene må ikke være tilgodesett i testamentet. De kan heller ikke være i nær familie med noen som arver noe.

Vitnepåtegningen kan for eksempel formes slik: "Som særskilte tilkalte vitner bekrefter vi at ovenstående testament i dag, mens vi begge var tilstede samtidig, ble undertegnet av NN, som vedkjente seg det som sin siste vilje. Vi underskriver etter NN ønske, og mens NN selv er tilstede, liksom vi bekrefter at NN hele tiden har hatt full, normal dømmekraft."

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer