- Det har blitt en god del mer plombering enn før. Folk bruker i større grad nett-TV, forteller daglig leder Torbjørn Vassenden i Bergen TV & Antenneservice til Dinside.
De er ett av mange selskaper som tilbyr plombering av TV-er; den vanligste måten å unngå NRK-lisens på. For lisensen skal som hovedregel bare betales av dem som ser TV på den tradisjonelle måten, altså ikke på nettet.
- Så langt er det en og annen som sier opp lisensen på grunn av plombering. Men det er ikke noe stort volum, sier avdelingsleder Freddy Lysfjord i NRK Lisensavdelingen til Dinside.
Én av grunnene kan være forvirring. For hva er egentlig en plombering? Og er det egentlig nok til å slippe hele lisensen? Her er det de fleste lurer på, med svar fra fagfolket.
LES KOMMENTAR: «Derfor kasta jeg ut TV-boksen og gikk over til nett-TV»

Hvem må betale lisens?
Alle husstander hvor det befinner seg en fjernsynsmottaker, uavhengig av om du bruker den eller ikke, og uavhengig om du ser på NRK eller ikke, må betale kringkastingsavgift, ofte kalt TV-lisens. Lisensen gjelder hele husstanden, altså deg og din eventuelle familie, og fristen for regningen du nå skal ha fått i posten går ut 31. januar.
- Kringkastingsavgiften er ikke betaling for å se på NRKs sendinger, men en avgift for å ha fjernsynsmottaker, understreker Lysfjord i lisensavdelingen.
Hva er en fjernsynsmottaker?
Fjernsynsmottaker betyr alt utstyr som kan «ta i mot fjernsynssignaler og videreformidle dem direkte». Altså utstyr som inneholder det vi kaller en «tuner». I praksis: Alt med antenneinngang, samme om det for eksempel er en TV, en DVD-opptaker, en dekoder-boks eller en PC med TV-kort.
Hva er ikke en fjernsynsmottaker?
Utstyr uten en tuner er som hovedregel ikke en fjernsynsmottaker. Det vil for eksempel si en Apple TV, PC uten TV-kort, Chromecast, PC-skjermer og som vi snart skal se: Plombert utstyr. Slikt utstyr kan altså som hovedregel brukes til å se på NRKs nett-TV, uten at du plikter å betale noe for det.
LES OGSÅ: Å vente med lisensen er dyrt, og du kan bli trukket i lønn

Jeg har TV, men bruker ikke TV-signaler. Hva gjør jeg?
- Dersom du plomberer antenneinngangen på din flatskjerm, så har du per definisjon ikke lenger en fjernsynsmottaker, forklarer Lysfjord til Dinside.
TV-en vil etter plombering anses som en monitor på linje med PC-skjermer, og ikke være lisenspliktig. Men som sagt: Fjernsynsmottaker betyr ikke bare TV-er. Så har du en plombert TV, men fortsatt en annen boks med antenneinngang, er du like langt. Da må også denne plomberes.
Det åpnes også for at man kan melde inn fjernsynsmottakere som ikke lenger er i bruk, for å slippe lisens. Men da menes altså hele enheten, for eksempel en TV.
Hva er en plombering?
Plombering betyr å endre enheten rent fysisk, så du ikke lenger kan plugge inn TV-kabelen. Tidligere var det vanlig å fjerne hele tuner-delen i enheten, men det er vanskeligere med moderne TV-er.
- Vi fyller et stoff inn i antenneinngangen, som du ikke klarer å ta ut igjen uten å ødelegge inngangen. Det er en måte å gjøre det raskere og rimeligere for kunden, og samtidig opprettholde kravene fra lisenskontoret, forteller Vassenden i Bergen TV & Antenneservice til Dinside.
Hvor mye koster en plombering?
Bergen TV & Antenneservice tar 680 kroner for jobben, om du tar med TV-en til verkstedet. Hos andre kan regningen komme på over tusenlappen. Men kringkastingsavgiften i 2015 er 2.756,16 kroner, fordelt på to betalinger. Med andre ord kan besparelsen komme allerede første halvår.
LES OGSÅ: NRK vs. TV 2 Sumo på Apple TV

Så med plombert TV slipper jeg hele lisensen?
I prinsippet: Ja. I praksis: Ikke nødvendigvis.
Abonnerer du på det Lysfjord kaller et «fullverdig TV-abonnement», vil utstyret du bruker til å se på dette anses som en lisenspliktig fjernssynsmottaker. Uavhengig av om du bruker en vanlig TV, en iPad eller en plombert TV-skjerm. Netflix er ikke et fullverdig abonnement. Men abonnementer hos for eksempel Canal Digital og Get, som ofte lar deg se både tradisjonelle sendinger på TV og nett-TV på nettbrett, vil trolig være det.
Dagens bindinger mellom bredbånds- og TV-abonnement gjør at mange ikke slipper unna et TV-abonnement. Men da det ifølge Lysfjord er utstyret for bruken som er lisenspliktig, ikke abonnementet i seg selv, bør det være mulig å unngå lisens ved å ikke bruke abonnementet. Uten at Lysfjord kan gi Dinside et konkret svar på dette.
Hvordan sier jeg opp NRK-lisensen?
Møter du alle kravene, kan du si opp lisensen skriftlig til NRKs lisensavdeling, for eksempel i et eget skjema de har på nettsidene sine. De kan kreve skriftlig dokumentasjon på at fjernssynsmottakeren virkelig er plombert. Et slikt papir skal du få fra verkstedet.
Lisensen forhåndsbetales. Men når du sier opp lisensen, må du likevel betale for hele perioden du er inne i. Blir det trøbbel, kan du klage til Medietilsynet.
Hva kan NRK gjøre om jeg jukser?
Lisenskontoret kan straffe deg med 15 prosent tilleggsavgift, for hele perioden du har hatt fjernsynsmottaker uten å betale lisens. De som selger utstyr og abonnementer, samt utfører arbeid på TV-utstyr, må rapportere til lisenskontoret. Det er sånn de vet hvorvidt du har fjernsynsmottaker eller et abonnement som krever lisens.
Du kan også avsløres av lisenskontrollører. Men de kan selvfølgelig ikke ransake huset ditt, og har heller ingen magiske antenner på ryggen, slik KLM en gang ga uttrykk for:
For mer informasjon kan du sjekke lisenskontorets egen «Ofte stilte spørsmål», eller selvfølgelig kontakte dem direkte.