Hvordan snakke med barn om nyheter?

Død, ydmykelser, misbruk, tortur og drap er vanlig kost på nyhetene. Men hva sier du når barnet ditt spør deg om hvorfor dette skjer?

Publisert
Sist oppdatert

I likhet med de grusomme bildene som gjentatte ganger rullet over skjermene etter 11 september angrepene, ser vi nå en massiv mediadekning av alt fra den irakiske fangeskandalen til blodige opptøyer rundt om i verden.

Et av mange resultater av dette er at barn rundt om i de tusen hjem vil bli utsatt for eksponering av vold, tortur, ydmykelser og død i de forskjellige mediene.

Barn tilegner seg kunnskap om verden gjennom mange forskjellige kilder, foreldre, lærere, venner og media er noen eksempler. Selv om nyheter fra tv, radio og internett er et positivt læringsmedium for barn, kan det oppstå problemer når barn blir eksponert for voldelige bilder og rystende nyheter.

Reportasjer om emner som barnemishandling, drap, skolevold, terroristaksjoner eller voldtekt kan lære barn til å se på verden som et forvirrende, truende og fiendtlig sted.Hvordan kan du som foreldre hjelpe barna til å forstå hva som skjer?

Det å snakke med barna om hva de ser og hører vil hjelpe dem til å putte skremmende informasjon inn i en mer balansert forståelse.

Hvordan barn oppfatter nyheterForskjellen mellom filmer og underholdningsprogram og nyheter, er at nyhetene er ekte. Tatt i betraktning barnets alder og modenhet er det ikke sikkert at barnet klarer å skille mellom fantasi og virkelighet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer